BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan megáll az MNB, de kifulladt a forint ereje

Kifulladt tegnap a forinterősödés, ma reggel már ismét a 310-es szint körül mozog az EUR/HUF árfolyam. A trendcsatorna aljáról pattant ismét felfelé a kurzus, ami rövidesen a 315-ös szintet tesztelheti - írja az Erste elemzése.

Gerhardt Ferenc MNB-alelnök igyekezett nyugtatni a forintpiaci kedélyeket, megerősítve, hogy 2% alá, azért már nem megy le az alapkamat. Néhány piaci szereplő már ennél is vadabb előrejelzésekkel rukkolt elő, így a kijelentés némi támogatást adhat a forintnak. A devizahitelek leváltása azonban továbbra is aggodalmakat szül, így az elköveztkező hónapok várhatóan nagy erősödést nem hoznak a hazai fizetőeszköz piacán. A kötvénypiacon további hozamcsökkenés figyelhető meg, a 10 éves állampapírokkal 4,28%-on kereskednek, megközelítve ezzel a két héttel ezelőtti történelmi mélypontot (4,21%). Ma az ÁKK 3, 5 és 10 éves papírokat dob piacra, 60 milliárd forint meghirdetett mennyiségben. Várhatóan megint élénk kereslet jellemzi majd az aukciót, ami az MNB swap tendereinek is köszönhető, mellyel piaci ár alatt veszi át a kamatkockázatot a bankoktól.

Nemzetközi helyzetkép:

Gyengült a dollár az euróval szemben, a tőzsdéken pedig jó hangulatban telt a kereskedés tegnap. A dollárgyengülés első és egyben nagyobb hulláma az amerikai tőzsdenyitást követően volt megfigyelhető, míg a második, már kisebb volumenű mozgást a Fed jegyzőkönyv publikálása után láthattuk. A gyorsjelentési szezon első fecskéjének számító Alcoa kedvező negyedéves gyorsjelentése megalapozta a jó hangulatot a tengerentúlon. A nyitás után észak felé vették az irányt az amerikai indexek, és zárásig semmi sem rontotta el a jó hangulatot (Dow 0,47%, Nasdaq 0,63%, S&P500 0,47%). Vegyesen zártak a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,3%, DAX 0,36%, CAC40 0,4%). Hatalmasat zuhant a tegnapi kereskedésben a kőolaj árfolyama, a 103,5 dolláros nyitás után dél felé vette az irányt a kurzus, és 102 dollárig esett zárásra, ráadásul már több mint két hete tart a lejtmenet a nyersanyag piacán. A Líbia és Irak felől érkező kedvező hírek mellett a növekvő amerikai nyersolajkészletek is lefelé nyomják a kurzust. Az olaj következő támasza a pontosan 100 dollárnál húzódó 200 napos mozgóátlagnál található. Az arany emelkedésnek indult a tegnapi kereskedésben, és a három napja tartó oldalazás után 1.319 dollárról 1.328 dollárig emelkedett. Kitörésről 1.333 dollár felett beszélhetnénk. A Nikkei 0,4%-ot esett, azonban a többi ázsiai piac enyhén emelkedik. A Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot emelkedett. Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel, de a főbb piacok (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mind a negatív tartományban voltak.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Tegnap jelent meg a legutóbbi Fed kamatdöntő ülés jegyzőkönyve a tengerentúlon, amelyből kiderült, hogy amennyiben a gazdaság az előre jelzett pályán halad, akkor a következő hónapokban további 10 milliárd dollárral csökkenthető az program, és októberben egy utolsó 15 milliárd dollárral kifutnának az eszközvásárlások. A Fed döntéshozói azt is hozzátették, hogy az eszközvásárlások kivezetése nem előre eldöntött módon zajlik, hanem az inflációs folyamatokat és a munkaerő-piaci kilátásokat figyelembe véve hozzák meg a döntéseket. A jegybankárok arról is beszéltek, hogy a gazdaság jó úton halad, és a munkaerő-piaci adatok is fokozatos javulást mutatnak. A kamatemelés az USA-ban a Fed álláspontja szerint is 2015-ben indulhat. A rövidtávú inflációs előrejelzést kissé megemelték, de középtávon már lefelé módosították a pénzromlás várható mértékét.

Kínában a vártnál gyengébbek lettek a külkereskedelmi adatok. Az export és az import bővülése is elmaradt a várakozásoktól. Az export a várt 10,4% helyett csak 7,2%-kal emelkedett, míg az import az előrejelzett 6,0% helyett csak 5,5%-kal növekedett.

Kiábrándítóra sikerült a japán gépipari megrendelések májusi állománya. A várt 10,1%-os növekedés helyett 14,3%-os visszaesés volt tapasztalható.

Délután egy órakor a Bank of England kamatdöntő ülésének eredményét tudhatjuk meg, sem az eszközvásárlási program méretében, sem az alapkamat nagyságában nem várnak változást az elemzők.

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a Portfolio-nak adott interjúban elmondta, hogy jöhet még további kamatvágás, de továbbra is lassú ütemben. Az alapkamat már közelít az aljához, 2% alá már nem megy a Monetáris Tanács. Ez pontosan megfelel a mi 2%-os előrejelzésünknek, és nagyjából egybevág a piaci konszenzussal is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.