BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még vonzzák a pénzt az alapok

Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán júniusban is, így az első félév végén 5176 milliárd forintot ért el a nettó eszközérték. A vagyongyarapodás alapján a befektetési alapok piacán ebben a hónapban ismét kimagasló növekedést hoztak a vegyes alapok.

A befektetési alapok összvagyona 109 milliárd forinttal, azaz 2,1 százalékkal növekedett júniusban, elsősorban a tőkebeáramlásnak köszönhetően – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Országos Szövetsége (Bamosz). A kezelt vagyon alakulása viszont ebben a hónapban nem mutatott egységes képet, mivel a pénzpiaci és az árupiaci alapoknál kisebb-nagyobb csökkenés mutatkozott. A tőkeáramlásánál sem egységes a kép: azoknál az alapoknál történt tőkekiáramlás, ahol a vagyon is csökkent, minden más kategóriánál tőkebeáramlás történt, annak csak a mértéke eltérő. Júniusban összességében 79 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb friss pénz a kötvény- és a vegyes konstrukciókba. A hónap végén a Bamosz tagjai összesen 5176 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66,2 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 2,2 százalékkal nőtt. A pénzpiaci alapok vagyona 0,7 százalékkal csökkent, ami érthető, hiszen a befektetők a nagyobb hozamot keresik a befektetési alapoknál a jelenlegi piaci környezetben. A kötvényalapok továbbra is népszerűek. Az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat keresik a befektetők és így volt ez júniusban is, de ezúttal a hosszú és a szabad futamidejű kötvények vagyongyarapodása is kiugró volt. A tőkebeáramlás 36 milliárd forint, amely a legnagyobb a kategóriák között és ami nagyobb részben a rövid kötvényeknek köszönhető. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 4,1 százalékot ért el.

A magyar tőzsdeindex a világpiaci trendekkel nem mozgott összhangban, ezzel együtt a részvényalapok tulajdonosai – csakúgy, mint az elmúlt hónapban – jelentős növekedést könyvelhettek el. A részvényalapokba 7,3 milliárd forintnyi friss tőke érkezett és a hozamok is szépen alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 4,8 százalékkal lett több. A tőkevédett alapokba ezúttal közel 12 milliárdnyi friss tőke érkezett és a hozamokkal együtt éppen az átlagos 2,1 százalékos növekedést hozta a kategória.

Az abszolút hozamú alapoknál a már megszokottá vált kimagasló eszköznövekedés ebben a hónapban is elmaradt, sőt ezúttal az átlagos vagyonnövekedést sem sikerült elérni. A tőkebeáramlás 3,8 milliárdot tett ki, a kategória vagyongyarapodása a hozamokkal együtt 1,7 százalékos volt.

Az ingatlanalapok viszont ezúttal nem érték el az átlagos vagyongyarapodást. A tőkebeáramlás 1,8 milliárdot tett ki, amin némileg még a hozamok is javítottak, így a tőkebeáramlás és a hozam együttesen 0,8 százalékos pozitív vagyonváltozást hozott. A vegyes alapokba jelentős, 22,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 6,5 százalékkal nőtt. Az árupiaci alapokból fél milliárdnyi tőke távozott. A hozamok tovább rontották a képet, így a nettó eszközérték 2,6 százalékkal csökkent.

Értékpapírláz

A lakosság az elmúlt két évben egyre inkább az értékpapír típusú megtakarítások felé fordult: a vásárlás forrását kezdetben csupán az új megtakarítások jelentették, ám később a háztartások már a korábban felhalmozott bankbetétekből is állampapírt és befektetési jegyet vásároltak – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank elemzése. Emögött elsősorban az állampapírok és befektetési jegyek jövedelmezősége állhat. A lakosság tulajdonában lévő értékpapírok állománya hamarosan meghaladhatja a bankbetétek nagyságát – állapítja meg az MNB.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.