BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy pofon a bankoknak a hitelesek mentése - megszólalt a K&H tulajdonosa

A KBC Csoport, a K&H tulajdonosa bejelentette, hogy idei második negyedévi eredményére hatással lesz a magyarországi lakossági hitelállományra képzett megnövekedett céltartalék-állomány - írja a napi.hu.

A friss bejelentés szerint a második negyedévre a K&H Bank Zrt. egyszeri nettó 49 milliárd forint összegű céltartalékot képez a Kúria által a lakossági banki kölcsönszerződések esetében alkalmazott árfolyamrés és egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó jogegységi határozatát figyelembevevő törvény következményeként.

Az OTP már pénteken, a törvény elfogadása után pár órával közölte: a devizahiteles törvény változatlan tartalommal való hatályba lépése esetén az OTP csoport árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében keletkező visszatérítési kötelezettsége várhatóan mintegy 27 milliárd forintot tehet ki.

Figyelembe véve a 2013. év során erre a célra már megképzett kockázati költséget, az adózás előtti negatív eredményhatás mintegy 25 milliárd forintot érhet el. A negatív eredményhatás elszámolására 2014 második negyedévében kerül sor. Ez az összeg mintegy 20 milliárd forinttal magasabb a korábbi várakozásoknál, mivel egy utólagosan benyújtott, önálló képviselői indítvány hatására a törvény felülírja a hatályos új Ptk.-ba is beépült azon korábbi Legfelsőbb Bírósági jogértelmezést, mely szerint az érvénytelenség jogkövetkezményeit csak az ötéves elévülés korlátai között lehet alkalmazni – közölte az OTP.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.