BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot gyengült a forint az újbóli EDP eljárás alá kerülés veszélyének hírére

Kitört a forint tegnap a trendcsatornából és a 310-es szintet is legyűrte az EUR/HUF árfolyam. A begyorsulásban 315-ig emelkedhet az árfolyam, utána azonban korrekcióra számítunk, mivel a forint ötnapos folyamatos gyengülése után kezdett túladottá válni - írja az Erste elemzése.

Nem nyugodtak a kedélyek a hazai fizetőeszköz piacán a kedvező nemzetközi hangulat ellenére sem, a forint 312-ig gyengült a tegnapi kereskedésben. A devizahiteles mentőcsomag okozta feszültségek és a rendkívül alacsony hazai kamatkörnyezet mellett az Európai Bizottság közleménye is borzolta a kedélyeket. A Bizottság szerint Magyarország visszakerülhet a túlzott deficit eljárás alá, ha nem tesz további költségvetési konszolidációs lépéseket. A kötvénypiacon tovább tartott a korrekció, 4 bázispont emelkedés után 4,43%-on kereskednek a 10 éves állampapírokkal. A tegnapi DKJ aukció szokásosan jól sikerült, történelmi mélypontra (2,19%) csökkenő átlaghozam mellett a meghirdetett 60 milliárd forintnyi papírt értékesítette az adósságkezelő.

Nemzetközi helyzetkép:

Jó hangulatban telt a kereskedés a nemzeztközi tőzsdéken, a dollár viszont ismét csak mérsékelt mozgást mutatott az euróval szemben. A 200 napos mozgóátlag 1,3673-as értékén billeg az EUR/USD devizapár. A mai kereskedésben eldőlhet, hogy csak a támasz visszatesztelését láthattuk, vagy ténylegesen a mozgóátlag alá esik a devizapár értéke és ezzel töri az elmúlt napok emelkedő trendjét. Kiváló hangulatban kezdték az év második felét a vezető tengerentúli indexek. Az S&P500 történelmi csúcson zárta a kereskedést, a Nasdaq szintén új maximumra kapaszkodott, a Dow Jones index pedig hajszálnyira van a 17.000 pontos lélektani szinttől (Dow 0,77%, Nasdaq 1,15%, S&P500 0,65%). Nyugat-Európában is jó hangulat uralkodott, a kereskedés végéig emelkedtek az indexek (FTSE100 0,88%, DAX 0,7%, CAC40 0,86%). A hétfői kitörés után a tegnapi kereskedésben sikerült több mint 3 hónapos csúcsra kapaszkodnia az aranynak, de az 1.333 dolláros lokális csúcsról 1.326 dollárig esett az árfolyam. A további emelkedés egyelőre még várat magára. Nagy volatilitás volt tegnap a kőolajban. 104,6 és 106 dollár között mozgott az árfolyam, még nem sikerült érdemben elrugaszkodni a 105 dolláros támaszról. A reggeli kereskedésben enyhe emelkedés látható. Ázsiában is kedvező volt a piaci hangulat, a Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke nem változott jelentősen. Az ázsiai kereskedésben alulteljesítőnek számítottak a kínai ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégek az ismét fokozódó ingatlanpiaci aggodalmak miatt.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az Egyesült Államok feldolgozóipari várakozásait tömörítő ISM index júniusi értéke 55,3 pont lett, ami gyengébb a várt 55,9 pontnál.  Az amerikai autóértékesítési adatok viszont jobbak lettek a vártnál, a belföldi értékesítések 13 millió darab helyett 13,25 millió darabra emelkedtek, míg az összes gépjárműeladás a várt 16,38 millió darab helyett 16,92 millió darabra nőtt.

Az Európai Bizottság nagyon explicit figyelmeztetést adott ki, Magyarország államadóssága nem teljesíti a csökkenő pálya kritériumait, így 2015 tavaszán visszakerülhet a túlzott-deficit eljárás alá. Az EB szerint további fiskális intézkedésre van szükség, hogy az ország megfeleljen a Stabilitási és Növekedési Paktumnak. A Bizottság továbbá hangsúlyozta, hogy a kormány arra kell törekedjen, hogy “megfelelő tehermegosztást” alkalmazzon a devizahitelesek megsegítése során. A magyar államadósság történelmi csúcs közelébe, a GDP 84,6 százalékára emelkedett az első negyedév végére, a tavaly év végi 79,2 százalékáról. A figyelmeztetés igen komoly, hiszen a túlzott deficit eljárással Magyarország veszélyeztetné a tavalyi évben 5,5 milliárd eurót kitevő EU támogatást. Ez pedig a GDP 5,5%-a, így elég komoly csapást mérhetne a támogatások zárolása a magyar gazdaságra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.