BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeszedte magát a forint

Letört az emelkedő trendcsatornából az EUR/HUF árfolyam, és egészen a 20 napos mozgóátlagig, tegnap 308,5-ig csökkent a kurzus. Lefelé nagy tér nincsen, de egyelőre úgy tűnik, hogy a további forintgyengülés helyett, marad az oldalazás e szűk sávban (308-310) - írják az Erste elemzői.

A forint árfolyama egyelőre stabilizálódott, ám a közeljövő is igen bizonytalan a devizahiteles mentőcsomag miatt. Jót tett ugyan a forintnak, hogy az MNB jelezte, hamarosan vége a monetáris lazításnak, ám a hasonló kijelentések korábban is születtek, a 3 illetve a 4%-os kamatszintek elérésekor. A kötvénypiacon nyugodt volt a kereskedés, 4,35%-on cseréltek gazdát a 10 éves állampapírok. Ma az ÁKK 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket dob piacra, csökkentett, 40 milliárd forint értékben. A másodpiacon már 2,04%-on kereskednek a 3 hónapos papírokkal.

Nemzetközi helyzetkép:

Jól kezdődött a hét a részvénypiacokon, akárcsak a magyar vízilabda csapat számára a hazai rendezésű Európa bajnokság. A részvénypiacokkal ellentétben vérontás jellemezte az arany piacát, ami 1340 dollárról 1310 dollár alá esett. Tegnap kora reggel gyengülésnek indult a dollár, egészen az 1,3640-es szintekig emelkedett az EUR/USD kurzusa. A nap további részében az 1,3620-13640-es sávban oldalazott. A 11 órakor érkező német ZEW index vártnál rosszabb értéke rásegíthet az devizapár további csökkenésére. Meredek emelkedéssel indult a kereskedés a tengerentúli börzéken és a jó hangulat a nap végéig kitartott (Dow 0,66%, Nasdaq 0,56%, S&P500 0,48%). A Citigroup tegnap piacnyitás előtt publikálta vártnál jobb negyedéves számait. Ma is lesz gyorsjelentés a tengerentúlról, piacnyitás előtt a JPMorgan és a Goldman Sachs publikálja negyedéves számait, zárás után pedig az Intel és a Yahoo! fog jelenteni. A hétfői nyitás során az emelkedésé volt a főszerep Európában (FTSE100 +0,84%, DAX +1,21%, CAC40 +0,78%), amiben szerepet játszhatott az is, hogy a májusi európai ipari termelési adat megverte az elemzői várakozásokat. Utóbbi 1,1%-os visszaesést mutatott a várt 1,2%-os csökkenés helyett. Az amerikai könnyűolaj, a WTI ma reggel 100,8 dolláron állt, ami közel van az elmúlt két hónap legalacsonyabb árához. A piac továbbra is az iraki és a líbiai eseményeket figyel. Az utóbbi országban ismét nő a feszültség, de egyelőre a korábbi megállapodásnak megfelelően halad a kikötők újranyitása. A piac emellett figyeli az EIA készletadatokat: a piac 2.5 millió hordó nyersolaj készletcsökkenésre számít. Az arany piaca továbbra is nyomás alatt van az elmúlt napok emelkedése után, bár a tegnapi hír, mely szerint az SPDR Gold Trust, a legnagyobb arany ETF állománya növekedett a tavalyi 41% csökkenés után. A Nikkei 0,7%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett, míg a Shanghai index minimális, 0-0,1% körüli emelkedést tudott csak felmutatni. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és a Nasdaq pluszban, míg az S&P és a DAX mínuszban voltak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Mario Draghi, EKB elnök tegnapi beszédében újfent kihangsúlyozta, hogy az erős euró kockázatot jelent az euró zóna gazdasági növekedésére nézve. Ezzel is megerősítette a mennyiségi lazításnak is tekinthető 1000 milliárd eurós program létjogosultságát.

A mai nap legfontosabb makrogazdasági adata a júniusi brit inflációs statisztika lesz. Negyedéves összehasonlításban, évesített szinten 1,6%-os növekedést vár a piac. Egy esetleges felülteljesítés esetén újfent megerősítést jelenthet a piaci számára a jegybank által 2014 nyár végére várt kamatemelés. A GBP/USD kurzusa a reggeli órákban látott 1,7080-as szintről ebben az esetben újra elindulhatna a korábban látott 1,7200-es csúcsok felé.

A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton, sőt a közzétett közlemény is pontosan megegyezik a korábbi kamatdöntést követő bejelentés tartalmával, illetve a 2%-os inflációs célt sem változtatták meg, ugyanakkor a jövő évi növekedési várakozást 1,1%-ról 1%-ra vágták vissza. Az évi 60-70 ezer milliárd jen (600-700 milliárd dollár) értékű eszközvásárlási program méretén sem változtattak.

Májusban 28,7%-kal emelkedett az építőipar, éves összehasonlításban. Áprilishoz képest 2,2%-kal többet bocsátott ki a szektor. Jó hír, hogy ezúttal nem csak az egyéb építményeknél, hanem az épületeknél is jelentős növekedés volt, e terület 17%-kal, míg az egyéb építmények 40%-kal bővültek tavaly májushoz képest. Az építőipari kibocsátás elérte a 2007-2008-as szintet, de még mindig 20%-kal alulmúlja a 2006-os csúcsot. Az épületek esetében 30%-kal maradunk el a csúcstól, és e szektor szerződésállománya már csökkenést mutat, így további rövidtávú növekedésre leginkább csak az EU pénzből finanszírozott állami beruházások esetében lehet számítani. Ezek azonban kifutnak egy-két éves távon, hiszen jövőre már jelentősen kevesebb uniós forrás áll majd rendelkezésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.