BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabilizálódott a forint, további gyengülés jöhet

Tegnap megállt a forint több napon át tartó gyengülése, rövidtávon korrekcióra számítunk, a 20 napos mozgóátlagig, (306-307-ig) csökkenhet az EUR/HUF kurzusa. Utána azonban ismét emelkedésnek indulhat az árfolyam, a trendnek megfelelően - írja az Erste elemzése.

A forintpiac egyelőre megpihent, ám a devizahitelekkel kapcsolatban záporozó nyilatkozatok továbbra is nyomás alatt tartják a hazai devizát. Középtávon a rendkívül magas folyó fizetési mérleg segíti a forint stablitiását, kérdés azonban, hogy a piac hogyan reagál a devizahitelek leváltása nyomán jelentősen lecsökkenő MNB devizatartalékra. A kötvénypiacon tegnap korrekciót láthattunk, de alacsony likviditás jellemezte az állampapír kereskedést. A 10 éves kötvényekkel 4,39%-on kereskedtek. Ma az ÁKK 60 milliárd forint értékben hirdet 3 hónapos diszkontkincstárjegyet, a másodpiaci átlaghozam 2,23%.

Nemzetközi helyzetkép:

Továbbra sem voltak nagy mozgások a nemzetközi piacokon, a dollár viszont gyengülésnek indult a vártnál nagyobb amerikai lakásértékesítési adat nyomán. Az EUR/USD árfolyam áttörte a 200 napos mozgóátlagot és 1,3692-ig emelkedett az árfolyam. Ma reggel már inkább korrekciót látunk az euró/dollár keresztben. Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, egyedül a Nasdaq tudott emelkedni, a többi index oldalazott a kereskedés végéig. A második negyedév egészében azonban jól sikerült, 2009 óta a második legerősebb negyedévet zárta az S&P500 index (Dow -0,15%, Nasdaq 0,23%, S&P500 -00,5%). Nyugat-Európában is oldalaztak a részvényindexek (FTSE100 -0,2%, DAX 0,18%, CAC40 0%), nem nagyon borzolta a piaci kedélyeket, hogy Petro Porosenko, ukrán elnök bejelentette, hogy véget ért a tíz nappal ezelőtt egyoldalúan meghirdetett tűzszünet, és az ukrán erők támadásba lendülnek. Kéthetes mélypontra esett tegnap WTI típusú kőolaj árfolyama, mivel a növekvő iraki feszültség elenére is zavartalanul folytatódhat az olajkitermelés. Az árfolyam tegnap leszúrt a 105 dolláros támasz alá a 30 napos mozgóátlagig (104,75 dollár), ahonnan visszapattant, és 105,5 dollárig emelkedett zárásra. Ha a tegnapi fordulós jelzés megerősítést nyer, akkor a 107,5 dolláros lokális csúcsig kapaszkodhat vissza az árfolyam. A dollár gyengülése az arany árfolyamát is magával húzta felfelé és véget ért a múlt hét óra tartó oldalazás, miután az árfolyam áttörte az 1.322 dolláros ellenállást. A kitörésből az 1.392 dolláros lokális csúcsot is elérheti a kurzus. Vegyes a kép az ázsiai tőzsdéken, a Nikkei 1,1%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot csökkent. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) minimális pluszban voltak.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A függőben lévő lakásértékesítési adat lényegesen erősebb lett a várakozásoknál, a mutató 6,1%-kal emelkedett, miközben a piac 1,4%-os bővülésre számított. A Chicagoi feldolgozóipari beszerzési menedzser index a várt 63 pont helyett 62,6 pontra süllyedt júniusban

Az Európai Bizottság 3,3 milliárd eurós hitelkeretet kötött Bulgáriával a spekulatív támadás alá vett bankrendszer megsegítésére.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tegnap úgy nyilatkozott, hogy az árfolyamváltozásból fakadó terheket a bankoknak és az ügyfeleknek közösen kell viselniük. Azt is elmondta, hogy a devizahitelek forintosítására a piaci árfolyamnál kedvezőbb árfolyamon kerülhet majd sor. A bejelentés azért volt meglepő, mert a Kúria korábban kimondta, hogy az árfolyamkockázat a devizaalapú hitelek alapvető jellemzőjének számít, s ezt így a hitelfelvevőnek kell viselni, amennyiben erről megfelelő tájékoztatást kapott. A tervezett átváltási árfolyam egyelőre nem ismert, ami megnehezíti a bankszektor potenciális veszteségeinek becslését. Egyelőre úgy tűnik, ez magasabb lesz a korábban gondolt 500 Mrd forintnál. Balog Ádám, jegybank alelnök 900 Mrd forintos becslése megfelelő indikációnak tűnik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.