BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

14 éves csúcsra emelkedett a Nasdaq

Ez is bekövetkezett! 14 éves csúcsra emelkedett a Nasdaq index. A grafikonra nézve komolyabb ellenállás már nem látszik a 2000-ben elért csúcsig, ráadásul egy szűk bázisból tört ki az index, de egy határozott emelkedő csatornában van továbbra is. Az előremutató P/E ráta jelenleg 21 körül van, ami kicsit elmarad a 14 éves átlagtól, és messze elmarad a 2000-ben elért csúcsnál mért 40 fölötti értéktől. Hasonló optimizmus esetén most 9000-10 000 pont környékén lenne az index értéke. Az emelkedés most sokkal inkább megalapozottnak tűnik - írja az Erste elemzése.

A világgazdaság valószínűleg lassan, de növekedni fog az elkövetkező években, miközben a nem túl távoli jövőben (pl. egy év távlatában) már kamatemelések jöhetnek, amelyek valószínűleg a hosszabb hozamokat sem hagyják érintetlenül. A technológia szektor általában gyorsabban növekszik mint a gazdaság egésze, ráadásul a technológiai cégek nem szoktak eladósodni, hiszen kevés a „vas” értéke, amire hitelt lehetne felvenni. Így az esetleges hozamemelkedés a profitjukat nem nagyon fogja érinteni, ideális esetben tehát a profitbővülés jobban fogja növelni a cég- és a részvényesi értéket, mint a hozamemelkedésből adódó leértékelődési hatás. Azaz a technológia szektor lesz valószínűleg az előttünk álló fellendülés nyertese. Ezért látjuk a Nasdaq-ot lokális csúcson, míg a többi indexben még odébb vannak a hasonló események.

A DAX a nagy eséseket követően szintén kezd magához térni. Tegnap megjött a vételi jelzés is, legalábbis a dinamikus indikátor alapján. Ma megpróbálhatja a 20 napos mozgóátlagot tesztelni 9346 pontnál. Tegnap a BUX index lefordult a 30 napos mozgóátlagról (17 746), de ma újra megpróbálhatja áttörni.

Nemzetközi hírek
USA

- Jó volt a hangulat a tengerentúli börzéken, egészen zárásig kitartott az emelkedés. A Nasdaq index 2000 márciusa óta nem látott magasságokban fejezte be a kereskedést (Dow 1,06%, Nasdaq 0,96%, S&P500 0,87%).
- Üres makronaptárral indult a hét, így a jó hangulat leginkább az enyhülő orosz-ukrán feszültségnek köszönhető.
- Piacnyitás előtt egy fontos vállalati jelentés is lesz, 12 órakor a Home Depot publikálja negyedéves számait.
- Számos makroadat is érkezik: a kiadott és megkezdett építési engedélyek mellett fogyasztói árindexet és maginflációt is publikálnak a tengerentúlon.
- Holnap is lesznek fontos események: a Fed teszi közzé elmúlt ülésének jegyzőkönyvét, augusztus 21-én pedig kezdetét veszi a jegybankárok Jackson Hole-i konferenciája, ahol pénteken magyar idő szerint 16 órakor fog beszélni Janet Yellen Fed-elnök, este fél 9-kor pedig Mario Draghi EKB elnök.

Európa
- A nyugat-európai börzék is látványosan teljesítettek tegnap, a nap nyertese a DAX volt (FTSE100 0,78%, DAX 1,68%, CAC40 1,36%).
- A Bloomberg friss felmérése szerint az elemzői konszenzus már csak 650 milliárd eurós kihelyezést vár a TLTRO program keretében. Júniusban ez a szám még 710 milliárd euró volt. A visszaesés fő oka, hogy a jelenlegi feszült környezetben visszaesett a beruházási kedv, így kisebb hitelezési aktivitás várható a bankoktól. A szeptemberi első körben az előrejelzések szerint az igényelt mennyiség még néhány milliárddal 300 alatt maradhat, míg a második körben minimálisan 350 milliárd euró fölött lehet a bankok finanszírozási igénye. A TLTRO program kondíciói egyébként kimondottan kedvezőek, a 4 éves finanszírozás az EKB alapkamatát mindössze 10 bázisponttal haladja meg, vagyis jelenleg mindössze 25 bázispont, és várhatóan a jegybank részéről a közeljövőben sem kell a kamatemeléstől tartani.
- Amennyiben az EKB csalódásként élné meg a TLTRO iránt mutatkozó igényt, akkor az növelhetné annak az esélyét, hogy a jegybank ténylegesen elindítson egy eszközvásárlási programot, hasonlóan a Fed QE programjához.

Olaj, arany
- A tegnapi kereskedést is eséssel zárta az arany, 1303 dollárról 1298 dollárig süllyedt a kurzus. A következő napokban további csökkenés várható, támaszt a 200 napos mozgóátlag jelent 1284 dollárnál.
- Mérsékel csökkenéssel zárta a napot a WTI típusú kőolaj, de alapvetően nem volt túl izgalmas a mozgás. A trend lefelé mutat a kőolajban, támaszt a 95,5 dolláros lokális mélypont jelent.

Devizák
- A tegnapi globális pozitív hangulat segített a feltörekvő piaci devizákon, köztük a forinton is, és a pénteki méretes gyengülést erősödés követte, melynek köszönhetően 313,5-ös értékig mérséklődött az EUR/HUF árfolyama.
- Az EUR/USD devizapár értéke lefordult a 20 napos mozgóátlagról, ahonnan ezt követően 1,3356-os értékig esett.

Távol-Kelet
- A japán Nikkei 0,8%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,4%-ot veszített értékéből, a Hang Seng index pedig nem változott érdemben.
- A hongkongi tőzsdeindex a kereskedés során átmenetileg még a lélektani 25 000 pont fölött is járt, amire a 2008-as válság óta nem volt példa.
- A Lenovo 2,4%-ot emelkedett, miután megkapta az amerikai jóváhagyást az IBM alacsonyabb kategóriájú szerver üzletágának megvásárlására.

Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott mind az európai, mind az amerikai határidős piacokon ma reggel.

Vállalati hírek

A CreditSuisse 6 eurós célárral és alulsúlyozás ajánlással megkezdte a Fiat részvények követését.

A Thyssenkrupp vezérigazgatójának nyilatkozata alapján a társaság tovább folytatja a költségcsökkentést és hatékonyságjavítást, nagyrészt ennek volt köszönhető a várakozásokat felülmúló második negyedéves eredmény is. Ennek értelmében 2015-ig 2,3 milliárd eurós költségcsökkentést terveznek elérni, és további egységek eladását is mérlegelik. Az idei évre a vállalat előrejelzése 1,2 milliárd eurós EBIT eredmény. A cég tervei között újra szerepel, hogy osztalékot fizessen, ami pozitív fordulat lenne, ugyanis 2012-ben történt utoljára osztalék kifizetés, és még a 2013/2014-es üzleti év után sem vártak osztalékot az elemzők. A hírre a Thyssenkrupp részvényei 1,8%-os emelkedést mutatnak a határidős kereskedésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.