BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

79 pénzintézet perelte be az államot

Hatalmas emelkedést láthattunk tegnap a DAX indexben, ami egészen a 200 napos mozgóátlagig ment. Így ma pihenőre számítunk, s akár a 20 vagy csak a 30 napos mozgóátlagot is visszatesztelheti az index a közeljövőben - írják az Erste elemzői.

Eközben az USA-ban új csúcsra szaladt az S&P500 index, de nem bírt megkapaszkodni a 2 000 pontos álomhatár fölött. Mivel a ferde tetőbe beütötte az index a fejét, ezért nem lepődnénk meg, hogyha rövidtávon letesztelné a 30 napos mozgóátlagot 1 961 pont környékén. Összességében jó jel, hogy komoly geopolitikai feszültségek (Ukrajna-Oroszország) ellenére az indexek tovább emelkedtek, sőt a DAX komoly ralit tudott felmutatni. Így egy rövid korrekció után további emelkedést várunk, annak ellenére, hogy egyre aggasztóbb hírek jönnek Ukrajna keleti határairól. Összességében itthon és Európában is csökkenést várunk a mai napon.

Nemzetközi hírek
USA

- A Dow és a Nasdaq index is 0,4%-ot, az S&P pedig 0,5%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben. Az S&P a történelem folyamán először járt 2.000 pont fölött, azonban nem bírta a magaslati levegőt és zárásra némileg a kiemelt jelentőségű érték alá esett és 1998 ponton zárta a kereskedést.
- Júliusban 412 ezer új lakást értékesítettek évesített alapon USA-ban. Ez elmarad az előző havi 422 ezertől és 14 ezerrel alulmúlja a 426 ezres piaci várakozást is.
- Az amerikai szolgáltatóipari beszerzésimendzser-index értéke 58,5 pontra esett vissza az előző havi 60,8 pontról és ezzel alulteljesítette az elemzői várakozásokat is, ami 59,5 pont volt.
- A felvásárlási hírre, miszerint a Burger King felvásárolja a kávé és fánk értékesítésére specializálódott Tim Hortons gyorsétteremláncot mindkét részvény árfolyama több mint 20%-ot emelkedett.
- Az Amazon 1 milliárd dollárért vásárolta meg a Twitch névre keresztelt on-line videójáték szolgáltató céget. A belsős források szerint ma jelenthetik be hivatalosan is az ügyletet.
- A Netflix új történelmi csúcsra emelkedett a tegnapi Emmy díjátadót megelőzően ugyanis 31 jelölést kapott és melyből végül 7-et sikerült díjra váltania.
- A délután folyamán érkező tartós cikkek megrendelés állománya mellett a fogyasztói bizalmi indexre és a Richmond-i Fed feldolgozóipari indexre lesz érdemes a mai napon figyelnünk.

Európa
- A londoni tőzsdét leszámítva emelkedtek az európai börzék tegnap. A FTSE 100 nulla körüli értéke mellett, a DAX index 1,83%-os, a CAC 40 pedig 2,10%-os pluszt könyvelt el.
- Kijev szerint orosz harcijárművek hatoltak be Donyeck megye déli részén. Moszkva cáfolta a vádakat, ugyanakkor közölte, hogy újabb segélyszllítmányt készül küldeni Kelet-Ukrajnába.
- Putyin ma találkozik Petro Porosenkoval Minszkben az orosz-fehérorosz-kazah vámunió fórumán. A helyzet tisztázására nagy valószínűséggel nem fog sor kerülni.
- Petro Porosenko, ukrán elnök a tegnapi napon feloszlatta az ukrán parlamentet és október 26-ra választást ír ki. Porosenko reméli, hogy a régi gárda nélkül (Yanukovich) zajlanak majd a választások és az új koalíció létfontosságú gazdasági és politikai reformokat hajt végre.
- Benyújtotta lemondását a francia kormány tegnap reggel, immáron másodszor 6 hónap leforgása alatt. A háttérben Arnaud Montebourg gazdasági miniszter bírálata állhatot. Szerinte a költségvetési fegyelem betartatása helyett a fogyasztás és a beruházások növelésére kellene a hangsúlyt fektetni. Manuel Valls miniszterelnök szerint ha Francoise Hollande köztársasági elnök szerint is ő a hibás, akkor távozik a posztjáról.
- A portugál Banco Espirito Santo újra a címlapokra került, miután egyes források szerint a bank 2014 első hat hónapjában 5 milliárd eurónyi hitelt folyosított panamai és európai cégeknek. A portugál pénzügyi felügyelet most ennek a helyességét vizsgálja, miután az árazás és a panamai kapcsolatok szemet szúrtak. A 40 évnél is hosszabb lejáratért cserébe 7%-os kamatot kaptak a kötvényből vásárlók.

Olaj, arany
- A hedge fundok harmadik alakalommal csökkenteték négy hét alatt az arany határidős és opciós vételekre vonatkozó pozícióikat. A kamatemelési várakozások és a folyamatos dollár erősödés láttán nem meglepő ez a lépés. A nemesfém árfolyama minimális esést könyvelt el tagnap. A ma reggeli kereskedésben azonban 0,5%-os pluszba lendült a jegyzés az ukrán-orosz harcok miatt.
- A WTI jegyzése 7 hónapos mélypont környékére esett, 93,53 dollárra. A Bloomberg felmérése szerint 1,8 millió hordóval 360,7 millió hordóra eshettek a készletek múlt héten.

Devizák
- Az EUR/USD árfolyama a tegnap reggeli órákban az 1,32-es lélektanilag is kiemelt jelentőségű szintig esett, azonban onnan a délutáni órákban már nem tudott elmozdulni, így a ma reggeli kereskedés felpörgését is az 1,32-es értékhez tapadva várja a devizapár. Amennyiben a szint letörésre kerülne, amire jelentős esély mutatkozik a következő napokban akkor a következő támaszszint majd csak 1,3116-nál fog húzódni.
- Visszafogott mozgás jellemezte a forint árfolyamát. Az EUR/HUF devizapár értéke lényegében szinten maradt. Ma kamatdöntő ülést tart a jegybank, azonban a MNB korábbi nyilatkozatai alapján nem valószínű a kamatváltoztatás és ezt támasztják alá az elemzői várakozások is. Így a tényleges kamatdöntés helyett ma nagyobb figyelem irányulhat a délután 3-kor publikált jegyzőkönyv tartalmára.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot esett.
- Ma reggelre ismét előtérbe kerültek a geopolitikai kockázatok, ami egy profitrealizálást váltott ki az ázsiai piacokon. Ehhez ráadásul viszonylag alacsony likviditás párosult például a japán piac esetében.
- Kínában 10 új vállalat részvényeit vezetik be a héten a tőzsdére, ami a már tőzsdén lévő papír esetében kisebb aggodalmat okoztak, hogy a tőke majd az új vállalatokhoz fog áramlani.

Határidős piacok
- A negatív oldalon állnak a határidős piacok a reggeli kereskedésben

Vállalati hírek
OTP, FHB: A határidőig 79 pénzintézet perelte be az államot az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban. Eddig négy bank ügye volt tárgyalva. Két kisebb bank vesztett, míg a másik két esetben további tárgyalások lesznek. Az OTP és az FHB is élt a lehetőséggel és szintén beperelte az államot. A bíróságnak 30 napja van a kerestek elbírálására, így eredmények szeptember végére várhatók. Az alapeset, amivel a piac számol, hogy a bankok elveszítik ezeket a pereket.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank, a várakozásokkal összhangban a Monetáris Tanács 2,1 %-on szinten tarthatja az alapkamatot.

A BNP Paribas 80,47 lengyel zlotyis vételi ajánlatot tett a lengyel BGZ bankra, melynek 99%-os tulajdonosa a Rabobank. A jelenlegi felvásárlási ajánlat 15%-os prémiumot jelent a tegnapi árfolyamhoz képest. Az ajánlat keretében szeptember 12 és október 17 között lehet a részvényeket felajánlani megvételre. Bát a BGZ rendkívül illikvid a minimális közkézhányada miatt ma jelentős áremelkedés várható tőle.

A UBS a korábbi eladásról vételre javította az ArcelorMittal részvényeinek ajánlását.
Az indiai versenyfelügyelet 14 autógyártóra szabott ki összesen 420 millió dollárnyi büntetést a versenyszabályozás megszegése miatt. A teljes bírság több mint felét a Tata kapta, de bírságot kapott a Daimler, a BMW és a Fiat is, azonban a cégek méretéhez képest a bírság valószínűleg nem jelentős, így árfolyamhatással nem számolunk.
Az Adidas a nagy visszatérésen dolgozik. A foci nem minden címszóval vág bele legújabb kampányába a német sportszergyártó, hogy visszanyerje a befektetők bizalmát. Az idei évben elkönyvelt három profit warning után ez nem kis feladatnak ígérkezik. A társaság eredményére igencsak rányomta a bélyeget a negatív devizahatás, valamint a golf üzletág leszereplése, de sokan óriási baklövésnek tartják a Reebok 2006-os megvásárlását is. Az észak-amerikai értékesítések felfutása is akadozik annak ellenére, hogy az NBA exkluzív szponzorává lépett elő a cég. Herbert Hainer, a társaság vezetője szerint megújulásra van szükség, amit azzal kezdenek, hogy az orosz és a FÁK országaiban csupán 80 boltot nyitnak idén és jövőre, a tervezett 150 bolt helyett. Reklámokra 1,8 milliárd eurót fog költeni a vállalat, ami a valaha volt legnagyobb marketing büdzsé a cég történetében
- az idei foci vb ideje alatt csupán 130,5 millió dollárt költöttek ilyen célra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.