BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forintot is elérte a hűvös szellő

Ismét rátapadt a forint a 314-es szintre, a 20 napos mozgóátlag is felfelé nyomja az EUR/HUF árfolyamot. A kurzus jó eséllyel már a héten áttöri a szintet, ami újabb lokális csúcspontot eredményezthet 317 felett.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Az itthoni szünnap ellenére gyengült tegnap a forint, az EUR/HUF kurzusa 314 fölé emelkedett. Az amerikai és brit monetáris szigorítással kapcsolatos várakozások és a dollár erősödése nem igazán tesznek jót a forint árfolyamának. Az állampapírok másodpiacán kedden jelentősebben csökkentek a referenciaszintek, a diszkont hozamok 2-10bp-al, a kötvényhozamok pedig 12-15bp-al kerültek lejjebb. Ma a kötvényaukciókra figyelhetnek leginkább a befektetők, a 3, az 5 és a 10 éves papírból a felkínált mennyiség összességében 53 Mrd forint lesz. 

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyama 1,3320-as szintről 1,3260-ig esett. A dollár erősödése a várakozásoknál kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetnek köszönhető, ami a Fed jegyzőkönyvben is megjelent. Ennek köszönhetően a tengerentúli részvényindexek egész nap emelkedést mutattak, egyedül a Nasdaq került negatív tartományba a zárást követően (Dow 0,35%, Nasdaq -0,03%, S&P500 0,27%). A nyugat-európai indexek enyhe esést mutattak. A DAX index 0,21%-kal, a FTSE 100 index 0,35%-kal, míg a CAC 40 index 0,32%-kal került az egy nappal korábbi záróára alá. Változatos képet mutattak az ázsiai indexek: a Nikkei 0,7%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index pedig 1,3%-ot zuhant. Érdemes kiemelni a Nikkei-t, ami 6 éves csúcsra emelkedett miután egy 8 napja tartó emelkedő sorozaton van túl. Az emelkedés okai között a jen gyengülése és az export bővülése (3,9% év/év) van.
Az árupiacon az olaj árfolyama 96,5 dollárról 93,5 dollárig zuhant, a további esést a 91,5 dolláros szint állíthatja meg. Az arany kurzusa további gyengülést mutatott, 1.291,5 dollárról 1.279,8 dollárig esett. Jelenleg az 1.280 dolláros támaszon stabilizálódik a kurzus.
A főbb amerikai határidős indexek (Dow, S&P, Nasdaq) a negatív, míg az európaiak (DAX) a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A Fed tegnap publikálta legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amely arról szólt, hogy a tengerentúli munkaerő-piaci helyzet sokat javult az elmúlt egy évben, és emiatt egyre közelebb lehet az első kamatemelés időpontja. A jegyzőkönyv publikálása után a vezető indexek átmenetileg csökkentek, majd folytatták az útjukat felfelé, a dollár pedig több hónapos csúcsra emelkedett az euróval szemben.

A tengerentúlon számos fontos makrogazdasági adatot publikálnak ma: érkeznek a szokásos heti segélykérelmek, ezenkívül feldolgozóipari beszerzési menedzser index, használtlakás értékesítések, és Philadelphiai Fed index is lesz. Az Euróövezetben a beszerzési menedzser indexek lesznek a legfontosabb adatok. Ma kezdődik a jegybankárok szokásos éves Jackson Hole-i konferenciája, pénteken lesznek a legfontosabb beszédek az eseményen.

Az orosz külügyi tárca tájékoztatása szerint a donyecki átkelőnél megkezdték a vámellenőrzését a 280 teherautóból álló konvoj 16 tagjának. Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője szerint a szállítmány indítását az is akadályozza, hogy a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek nem sikerült garanciát szerezni a szemben álló felektől arról, hogy biztonságban haladhat át a konvoj a kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán pénzügyminiszter mindeközben arról próbálja meggyőzni az IMF illetékeseit, hogy a számukra folyósítandó segélycsomag harmadik és negyedik részletét egy összegben, még az év vége előtt utalják. A második 1,4 milliárd dolláros részlet augusztus végén esedékes, míg a harmadik és negyedik utalás értéke 2,2 milliárd dollárt tenne ki. Ukrajna idén 8 milliárd dollárnyi adósságot kellene hogy törlesszen, amiben az orosz gáztartozás közel 5,5 milliárd dolláros összege még benne sincs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.