BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobban nőtt a magyar gazdaság a második negyedévben

Nem igazán változott a technikai kép a forintban. Maradt a hosszú távú emelkedő trendben való mozgás, a 316-os szint azonban úgy tűnik, továbbra is tartja a forintot - írják az Erste elemzői.

Szűk sávban mozgott tegnap is a forint árfolyama, a ma reggel közzétett vártnál jobb második negyedéves növekedési adatnak várhatóan nem lesz érdemi piaci hatása. Az állampapírok másodpiacán csak minimális mértékű elmozdulások látszottak tegnap a referenciaszintekben. Ma 12 hónapos DKJ aukciót tart az ÁKK, a felkínált mennyiség 40 Mrd forint lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD kurzusában átmeneti megingást okozott a vártnál gyengébb amerikai kiskereskedelmi adat, aminek hatására a kurzus az 1,3360-es szintről 1,3410-ig kúszott. A ma reggeli 1,3360-as szintről azonban lefelé veheti a jegyzés az irányt a vártnál gyengébb európai GDP adatoknak köszönhetően. Javult a hangulat tegnap a tengerentúli börzéken, már nyitás után elkezdtek felfelé kapaszkodni az indexek és zárásig kitartott a jó hangulat (Dow 0,55%, Nasdaq 1,02%, S&P500 0,69%). Emelkedésbe kapcsoltak a főbb európai indexek tegnap. A DAX 1,43%-kal, a FTSE 100 0,37%-kal, míg a CAC 40 index 0,78%-kal haladta meg az egy nappal korábbi záró értékét. Ázsiában a Nikkei 0,7%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot emelkedett. Oroszország hadgyakorlatba kezdett a Japánhoz közel eső, vitatott hovatartozású Kuril szigetcsoporton. A vitatott területek miatt a két ország hivatalosan nem írt alá békeszerződést. Az orosz hadgyakorlat nyomásgyakorlás lehet, miután Japán is szankciókat léptetett életbe Oroszország ellen, igaz ezek lényegesen enyhébbek, mint amiket az EU alkalmaz. Újabb részletek jelentek meg a japán nyugdíjalap (GPIF) átalakítását illetően. Ezek szerint erre majd csak az ősz folyamán véget érő felülvizsgálat után lesz lehetőség, és elképzelhető, hogy az átállás csak fokozatosan fog megvalósulni, azonban a mostani hírek alátámasztani látszanak azokat az információkat, hogy a japán részvények arányát tényleg emelni tervezik a portfolióban. Az árupiacon a WTI 97,1 dollárra süllyedt ma reggel. A készletadatok a várakozásokhoz képest is nagyobb növekedést mutattak: 1,4 millió hordóval nőttek a nyersolaj készletek, míg a benzin és a disztillátumok mértéke némileg csökkent. Líbia újraindította a Ras Lanuf olajterminált, ami szintén negatívan hatott az árakra. A piac kellően ellátott, ami tovább hathat lefelé a kőolaj jegyzésére. Az arany 1.312 dolláron állt ma reggel, ami alig jelent változást a tegnapi kereskedéshez képest. A piac az USA növekedési adataira koncentrál, ami lefelé hat, viszont a geopolitikai feszültségek inkább emelik a kurzust. Negatív hangulat uralkodik a főbb határidős piacokon ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A kiskereskedelmi forgalom stagnál júliusban az USA-ban az előző hónaphoz képest, pedig az elemzők 0,2%-os bővülésre számítottak. A gyengébb számok az autóeladások visszaesésének és az elektronikai eszközök iránti kereslet gyengélkedésének köszönhetők.

A második negyedéves francia GDP csupán 0,1% lett év/év alapon a korábbi 0,7% után. Ez azt jelenti, hogy a 2014-re várt 1,0%-os GDP növekedés biztosan kútba esik. Egyes elemzők szerint 0,5%-nál is kisebb lehet az éves növekedési ütem. Igaz, hogy a háztartások fogyasztása 0,5%-kal nőtt, ugyanakkor a feldolgozóipari termékek kibocsátása 1,0%-kal esett az első negyedéves 0,8%-os mínusz után.

A második negyedéves német GDP adat a várt 1,4%-os növekedés helyett 1,2% lett. A növekedési ütem csökkenése mögött az import-export tevékenység negatív egyenlege, valamint az építőipari aktivitás jelentősebbnek mondható visszaesése állt.

A KSH közleménye szerint 3,9%-kal bővült a magyar gazdaság a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, felülmúlva a 3,3%-os várakozásunkat és a 3,5% körüli piaci konszenzust. Az előző negyedévhez képest 0,8%-kal nőtt a GDP a szezonálisan és a naptárhatással igazított mutató szerint. Az előzetes számokból ugyan még nem látszik a növekedés struktúrája, de a KSH elmondása szerint a hajtóerőt az építőipar, illetve az ipari termelés bővülése jelentette. Az adatok azt sugallják, hogy az idei évi gazdasági növekedés nagyobb lehet az általunk várt 3%-nál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.