BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz bevonulás bolygatta meg a piacokat

Nagyot gyengült tegnap a forint, a 314-es szinten úgy haladt át az EUR/HUF árfolyam, mint kés a vajon. A kurzus megközelítette a két és fél éves csúcsot 317-nél. A rövidtávú kilátások nem túl kedvezőek a forint kapcsán, a 317-es szint után a történelmi csúcs, 324 lesz az első komolyabb ellenállás - írják az Erste elemzői.

Egy csapásra fordult negatívra a nemzetközi hangulat, miután a legfrissebb hírek szerint az orosz hadsereg több alakulata benyomult Kelet-Ukrajnába. A forint a feltörekvő piaci devizákkal egyetemben gyengült, és 316 fölé emelkedett az euróval szemben. Az elkövetkező hónapokban a geopolitikai feszültségek mellett inkább a devizahiteles mentőcsomag, illetve annak részletei befolyásolhatják jobban a forint alakulását, később pedig a rendkívül erős folyó fizetési mérleg helyzet segítheti a hazai fizetőeszköz stabilizálódását. A kötvénypiacon némi korrekciót figyelhettünk meg tegnap, a 10 éves állampapír hozama 12 bázisponttal 4,45%-ra emelkedett. Az egy éves hozamok azonban tovább csökkentek, miután tegnap ismét élénk kereslet övezte az ÁKK 12 hónapos DKJ aukcióját. Nagy érdeklődés volt a 2017/C jelű változó kamatozású kötvények iránt is, az adósságkezelő a meghirdetett 20 milliárd forint helyett 30 milliárd forintot értékesített.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a befektetői kockázatkerülés miatt az dollár tovább erősödött az euróval szemben. Az tengerentúlt is elérték az orosz-ukrán konfliktus hírei, melynek köszönhetően mindegyik index esett: az S&P 500 0,17%-ot, a Dow Jones 0,25%-ot, a Nasdaq pedig 0,26%-ot. Az európai tőzsdéket is elérte a negatív hangulat: a FTSE 100 index 0,36%-ot, a CAC 40 index 0,66%-ot, míg a DAX index 1,12%-ot veszített értékéből. A tegnapi nap újabb kedvezőtlen hírek érkeztek az orosz-ukrán feszültséggel kapcsolatban. Ukrajna keleti részébe tankok hatoltak be, melynek következtében az ország a Nyugat segítségét kérte. A 28 NATO tagállam ma tárgyal a probléma megoldásával kapcsolatban.
Vegyes képet mutattak az ázsiai piacok: Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot esett, miközben a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett. Az árupiacon az olaj emelkedést tudott felmutatni a pozitív USA adatok következtében, WTI 94,9 dollárig kapaszkodott fel. Az arany esetében szintén növekedést láthattunk az ukrán helyzet fokozódásának következtében, ma reggel 1.289 dolláron állt a nemesfém ára. A pozitív oldalon mozognak a határidős piacok a reggeli kereskedésben.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A második negyedéves amerikai  GDP adatok első körös felülvizsgálata alapján a korábbi 4,0%-os becslés helyett 4,2%-kal növekedett az Egyesült Államok gazdasága. A különbségért a belső kereslet és a nettó export javulása a felelős.

Az EKB kormányzótanácsának tagja, Ewald Nowotny szerint a korábbi várakozásokhoz képest kisebb gazdasági növekedésre kell számítani az euróövezetben. Nowotny úgy gondolja, hogy a Mario Draghi által felvetett kormányzati lazítás lehetőségével élni kellene.

A mai napon érkező, várhatóan ismét csökkenő euróövezeti inflációs adatok újra felerősödhetnek azok a hangok miszerint érkezik az európai eszközvásárlási program. Az euró zóna júliusi inflációs mutatója 0,4%-ról 0,3%-ra eshet augusztusban. A szeptember 4-i EKB ülés kimondottan érdekes lehet, mivel a megújított TLTRO első lába ekkor indul, azonban annak pozítív hatása csak később érződik majd, miközben a piacok türelme egyre csak fogy.

21,2%-kal bővültek a hazai beruházások év/év alapon, viszont a korábbi negyedévhez képest 0,2%-os a csökkenés. Az éves alapú növekedés rendkívül koncentrált, a gép, berendezés és jármű területen 32,8%-kal, az építés terén 12,2%-kal bővült az állóeszköz felhalmozás, de nagy növekedést mutatott a mezőgazdaság is (+36,6%). Kiábrándító mértékben csökkentek (-37,5%) a beruházások az oktatás területén, de visszaesést mutat számos más ágazat is (bányászat, pénzügy, adminisztratív, ingatlanügyletek). Az éves bővülés nagyrészét az EU pénzből finanszírozott állami beruházások felpörgése és az autóipar kapacitásbővítései adták, illetve a mezőgazdasághoz kedvező időjárási körülmények. A bázishatás miatt tehát még erős a növekedés, de trendforduló látszik a beruházások területén, ami megerősít minket abban a várakozásunkban, hogy a GDP lassulást mutathat az idei harmadik negyedévtől kezdve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.