BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre megállt a forint gyengülése

Pénteken stabilizálódott a forint, az EUR/HUF árfolyam azonban a 315-ös szintet is érintette napközben. Ma reggel 313 körül mozog a kurzus, a forint várhatóan visszateszteli a 310-es szintet.

A forint kicsit összeszedte magát a hét végén, de sem a nemzetközi folyamatok, sem a hazai események nem támogatják a fizetőeszközt. Továbbra is feszültséget okoz a devizahiteles mentőcsomag, illetve, hogy mikor, milyen árfolyamon történik meg e hitelek leváltása, és az MNB mekkora összeget áldoz erre a devizatartalékból. A vártnál jobb amerikai makroszámok és a Fed jelzései pedig a korábbi tengerentúli kamatemelések irányába mutat, ami negatívan hatott a feltörekvő piaci devizákra. A kötvénypiacon jelentős hozamemelkedést láthattunk a hét utolsó napjain, miközben a DKJ hozamok továbbra is igen alacsony szinten maradtak. A kéthetes MNB kötvények eltűnésével számos piaci szereplő váltott állampapírra. Az augusztus elejétől életbe lépő szabály hatása azonban kifutott, ami a kötvénypiaci keresletet jelentősen mérsékelte.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon továbbra sem esett el az 1,34-es támaszszint az EUR/USD kurzusában. A csütörtöki EKB kamatdöntésre fókuszálhatnak a héten leginkább a piacok. Folytatódott a rossz hangulat a tengerentúli börzéken, az indexek pénteken is mínuszban zártak. (Dow -0,42%, Nasdaq -0,38%, S&P500 -0,29%). Az európai részvényeket tovább adták a befektetők, a FTSE 100 index 0,76%-ot, a DAX 2,10%-ot, a CAC 40 index pedig 1,02%-ot veszített értékéből. A pénteki nappal hivatalosan is hatályba léptek az orosz szankciók. Vegyesen szerepeltek az ázsiai piacok. A Nikkei 0,07%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,25%-ot, a Shanghai index pedig 0,40%-ot esett. A júliusi feldolgozóipari menedzser index 51,7 pontos értéke az NBS szerint javulást, míg a HSBC felmérése alapján csökkenést mutat a konszenzushoz képest (51,4 és 52,0 pont). A kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index hat hónapos mélypontra esett ma reggel, ennek ellenére nem olyan borús a hangulat Ázsiában. A júniusi 55,0 pont után 54,2 ponton zárt júliusban a mutató, ugyanakkor a vállalkozások üzleti hangulatindexe és az árak is növekedtek. Az árupiacon a WTI 98,1 dollár volt ma reggel, ami azt jelenti, hogy az árfolyam alig tudott elmozdulni a hat havi mélypontjáról. A piac elsősorban az amerikai makrogazdasági adatokat figyeli a héten, a szolgáltatási és a termelési szektorból egyaránt jönnek adatok. A piac egyelőre nem fél a kínálat változásától, annak ellenére, hogy egyes hírek szerint a lázadok két olajmezőt is elfoglaltak Irak északi részén. Az arany esetében is csökken a spekulatív kereslet, a hírek szerint a fedezeti alapok jelentősen csökkentették a vételi pozíciók számát, mivel egyáltalán nem számítanak a nemesfém áremelkedésére a jövőben. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mind pluszban voltak.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 209 ezer fővel bővült júliusban, miközben az elemzők 230 ezres bővülésre számítottak. Bár az adat rosszabb lett a vártnál, hatodik hónapja láthatunk 200 ezer fő feletti bővülést, amire 1997 óta nem volt példa. A munkanélküliségi ráta az előző havi 6,1%-ról 6,2%-ra emelkedett, szemben a várt stagnálással.

Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index a várt 56 pont helyett 57,1 pontra emelkedett júliusban, ami 2011 áprilisa óta nem látott érték. A Markit által közöl BMI azonban a feldolgozóipar gyenge teljesítményét jelezte, a korábban elért 2,5 éves csúcs után. A mutató a várt 56,3 pont helyett 55,8 pontra csökkent a júniusi 57,3 pontról. A Michigani Egyetem júliusi végleges fogyasztói bizalmi indexe 81,8 pont lett a várakozásoknak megfelelően.

Péntek éjjel a Moody’s javította Görögország adósbesorolását a költségvetés terén elért eredményekre hivatkozva. Az eddigi „Caa3”-ról két fokozattal „Caa1-re” javított kilátás is még bőven a befektetésre nem ajánlott (junk) kategóriát jelenti.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.