BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödött a forint a jó GDP-adatokra

Nagyobb forinterősödést hozott a tegnapi nap, az EUR/HUF kurzusa a 20 napos mozgóátlagig, 311,5-ig csökkent. A technikai kép alapján az árfolyam a 310-314 közötti sávban mozoghat a közeljövőben. A 310-es szint letörése esetén a 200 napos mozgóátlagot is célba veheti a ráta 305,9-nél - írják az Erste elemzői.

A forintnak is jót tett a kedvező magyar GDP adat, bár közvetlen hatása nincs a devizapiacra, hiszen várhatóan nem befolyásolja a jelen összetételű monetáris tanács kamatpolitikáját. A kötvénypiacon újra csökkenésnek indultak a hozamok, a 10 éves papírokkal 4,77%-on kereskedtek tegnap a másodpiacon. Eközben továbbra is alacsonyan maradtak a rövid hozamok, a tegnapi 12 hónapos DKJ aukción elkapkodták a 12 hónapos papírokat is, az átlaghozam némileg tovább csökkent, 1,86%-ra.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyammozgása lemásolta az egy nappal ezelőttit, hiszen az 1,3340-es szintekről a délelőtti órákban 1,3400-ig emelkedett, ahonnan az 1,3360-as szintekig csorgott vissza a jegyzés délutánra. Jó hangulatban telt a tegnapi amerikai kereskedés, az indexek nyitás után emelkedni kezdtek és zárásig egyenletes ütemben kapaszkodtak felfelé a piacok (Dow 0,37%, Nasdaq 0,43%, S&P500 0,43%). A Dow Jones index tagjai közül a 6000 fős elbocsátást bejelentő Cisco (-1,8%) teljesített a leggyengébben, a nap nyertese pedig a Boeing (1,8) volt, amely hasonló mértékű, de pozitív mozgást könyvelhetett el. Minimális pluszt tudtak összekalapozni az európai indexek tegnap a vártnál jóval gyengébb GDP adatok ellenére is. A DAX index 0,29%-os, a FTSE 100 index 0,43%-os, míg a CAC 40 index 0,25%-os pluszban zárt. Ázsiában a Hang Seng index 0,8%-ot, a Shanghai index pedig 1,0%-ot emelkedett, míg a Nikkei index értéke érdemben nem változott. Az árupiacon a WTI ma reggel 95,5 dollárig esett. Az elmúlt napok eladói nyomása folytatódott, a piac továbbra is a kínálat növekedésére számít, miközben a kereslet lanyhul. A kőolaj már negyedik hete gyengül, és egyelőre nem látszik az az árszint, ami mellett visszatérnének a vevők. Az arany 1.313 dollár volt ma reggel. A piac főleg a nagy gazdaságok (USA, Kína és Európa) gazdasági számaira figyel, miközben a geopolitikai feszültségek emelhetik a kurzust. A heti hírek szerint az EU gazdasága megtorpant, az új hitelek estek Kínában, az USA-ban nőtt az új munkakeresők száma. Ezek a hírek mind a világgazdaság lassulására utalnak, és kedvezőek az aranyra nézve, miközben az orosz-ukrán és a közel-keleti válságok sem csillapodnak. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és az S&P a negatív, a Nasdaq és, a DAX a pozitív tartományban volt.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a heti munkapiaci adat gyengébb lett a várakozásoknál, múlt héten összesen 311 ezren folyamodtak friss segélykérelemért, ami valamivel gyengébb a 295 ezres piaci várakozásnál. A 311 ezres adat hathetes maximumot jelent.

A St. Louis-i Fed elnök, James Bullard tegnap egy interjúban elmondta, hogy szerinte már márciusban jöhet az első kamatemelés. Ez pedig korábbi időpont, mint amit Janet Yellen Fed elnök legutóbb említett.

Donyeck városát tüzérségi támadás érte a BBC tudósítása szerint. Az orosz külügyminiszter azonnali tűzszünetet sürget, hogy a határ közelében állomásozó segélyeket át tudják adni az ukránoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.