BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Janet Yellen és Mario Draghi is beszél ma Jackson Hole-ban

Továbbra is kirobbanó formában vannak az amerikai piacok, aminek köszönhetően az S&P 500 index már csak egy karnyújtásnyira van a 2 000 pontos álomhatártól. Európai társai esetében is emelkedést láthattunk, igaz a beszerzési menedzserindexek mutatói arról tanúskodnak, hogy továbbra sem dübörög az öreg kontinens gazdasága - írja az Erste elemzése.

A befektetők fókuszában minden bizonnyal a Jackson Hole-i konferencián hallottak állnak majd. Mario Draghi esetében a szokásos rigmusokon túl igazi meglepetésre nem számít a piac. Tűzijátékot csak akkor láthatnánk, ha az eszközvásárlási program részleteiről lerántanák a leplet. Ezzel szemben Janet Yellen utalásokat tehet azzal kapcsolatban, hogy mikorra tervezik az első kamatemelést. A munkaerő-piaci helyzet látványos javulása nem lehet kérdés senki számára, ugyanakkor az inflációs folyamatokban van még tér a további fejlődésre. A jegybankárok megosztottsága okozta esetleges piaci turbulenciák lehűtésére nehéz orvosságot találni. Ennek ellenére szerintünk a buliból a dollár kerülhet ki nyertesként az euróval szemben, és célba veheti az 1,32-es szinteket is.

Nemzetközi hírek
USA

- Nincs megállás az amerikai indexekben. Az S&P 500 index 0,29%-os emelkedésének hála már csak 8 pontra vagyunk a 2.000 pontos álomhatártól. Persze a Dow Jones 0,36%-os és a Nasdaq 0,12%-os plusszáról sem szabad megfeledkeznünk.
- Számos makroadat látott napvilágot tegnap Amerikában, ebből most csak a friss munkanélküli segélykérelmek számával foglalkoznánk, ami 14 ezer fővel 298 ezer főre csökkent, a piac 298 ezer fővel számolt. Előbbi adat is megerősíti a Fed jegyzőkönyvben olvasottakat, miszerint egyre közelebb kerülünk a kamatemeléshez.
- A Fed kansasi elnöke szerint elérkezett az idő, hogy kamatot emeljen a Fed. Esther George csak 2016-ban fog szavazni, azonban a Nyíltpiaci Bizottság vitáiban már most is részt vesz.
- John Williams, a San Franciscoi Fed elnök ezzel szemben csak 2015 nyarától emelne az irányadó kamatráta szintjén. Williams ebben az évben nem szavazó tag, ráadásul a galamb lelkűek táborát erősíti.
- A Bank of America a történelem legnagyobb, 16,65 milliárd dolláros bankbírságát kapta tegnap. A piac által már várt összeg nagyságrendileg megfelel az előbbi számnak, ami az elmúlt három év profitjával egyenlő. A bank vezérigazgatója szerint a későbbiekben már nem kell jelzálogpiaci ügyekhez kötődő bírságokra számítani, amit a befektetők több mint 4%-os plusszal jutalmaztak.
- Az eBay esetében közel 5%-os pluszt láthattunk, miután újra felröppentek a pletykák, hogy leválasztják a PayPal üzletágat a cégről. A bennfentesek már azt is tudni vélik, hogy erre a lépésre 2015 elején kerülne sor, azonban a társaság nem erősítette meg a híreszteléseket, igaz nem is cáfolta azokat.
- Makroadatok helyett Janet Yellen 16 órakor tartandó beszédére figyelünk. A jegybankelnök a munkaerő-piaci folyamatokról biztosan beszél majd. A piac a korábbi galamb hangvételű kommentárok után a kamatemeléssel kapcsolatos félmondatokban bízik.

Európa
- Pluszba lendültek a vezető európai indexek a tegnapi nap folyamán. A DAX index 0,93%-ot, a FTSE 100 index 0,33%-ot, míg a CAC 40 index 1,23%-ot tudott emelkedni.
- Újabb bizonyítékkal szolgáltak a tegnapi beszerzési menedzser-indexek arra, hogy az amerikai és az európai gazdaság között tovább nyílik az olló. A tengerentúli feldolgozóipari index az előző havi 55,8 pontos értékéről 58 pontra ugrott, miközben európai társa ellentétes utat járt be, és 51,8 pontról 50,8 pontra esett.
- Újabb fejezettel bővül az ukrán-orosz saga. Jövő hét kedden Minszkben találkoznak a felek, ahol az ukrán elnök, Petro Prosenko arra kéri majd Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vonja ki a szeparatistákat Ukrajnából.
- Késő este, 20:30-kor szólal fel Mario Draghi EKB elnök a Jackson Hole-i konferencián. Az európai folyamatokról nehéz lesz pozitívan nyilatkozni. A szokásos szóbeli intervenció helyett a befektetők sokkal inkább az eszközvásárlási program részleteiről hallanának.

Olaj, arany
- Az arany eséséről szólt a tegnapi kereskedés, az árfolyam a 200 napos mozgóátlag és az 1.280 pontos támasz alá esett, és meg sem állt 1.275 dollárig. A ma reggeli kereskedés a korrekcióról szólt, 1.280 dollárig korrigált vissza a kurzus. Janet Yellen Fed elnök délutáni beszéde irányt mutathat az arany kurzusának is.
- A lassulás jeleit mutató kínai gazdaság és a növekvő tengerentúli olajkészletek térdre kényszerítették az olaj árfolyamát az elmúlt hetekben. Tegnap már mérsékelt korrekciót mutatott az árfolyam, és 94 dollárig emelkedett vissza, de a mélyrepülés egyáltalán nem biztos, hogy véget ért. Erős támasz csak 91,5 dollárnál húzódik.

Devizák
- Az intenzív dollárerősödést tegnap már korrekció követte, az árfolyam 1,328-ig korrigált vissza. A ma reggeli órákban 1,329-ig folytatódott a tengerentúli deviza gyengülése, ez a mozgás azonban csak átmeneti lehet. Ma délután a jegybankelnökök beszédére lesz érdemes figyelni a Jackson Hole-i konferencián, amely akár fordulatot is hozhat a devizapárban.
- Az EUR/HUF kurzusa mérsékelt gyengüléssel kezdte a tegnapi kereskedést, az árfolyam 317,4-ig emelkedett, ahonnan azonban éles fordulat következett, és zárásra 313,5-ig erősödött a forint. Jelenleg a 20 napos mozgóátlag támasztja az árfolyamot.

Távol-Kelet
- A Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett, miközben a Nikkei 0,2%-ot esett.
- A Samsung 60 milliárd dolláros készpénzállományára is komoly hatása lehet annak a dél-koreai adótervezetnek, ami 10%-os adóval sújtaná a túlságosan nagy készpénzállománnyal működő vállalatokat, mely kategóriába gyakorlatilag biztos, hogy beleesne a Samsung is. Az adóelkerülés érdekében a Samsung valószínűleg növelheti a részvényesi visszajuttatási programokat (osztalék, részvény visszavásárlás), vagy akvizíciókat is végrehajthat.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel. Míg a Dow, az S&P és a Nasdaq a pozitív tartományban volt, addig a DAX a negatív oldalon várta a nyitást.

Vállalati hírek
- A napi 52.000 hordó kapacitással rendelkező Mantovai finomítót leállította a MOL, hogy elkezdje a már januárban bejelentett átalakítást. A finomítót terméklogisztikai központtá fogják átalakítani. Mivel a tervet már korábban bejelentették, így árfolyamhatással nem számolunk.
- Hernádi Zsolt még április 3-án felfüggesztette igazgatóságát az OTP-nél. A vs.hu információi szerint felfüggesztését önmaga kezdeményezte a banki szabályoknak való megfelelés érdekében.
- OTP, FHB: Tegnap néhány félreérthető nyilatkozat jelent meg a devizahiteleket érintő szabályozás kiterjesztéséről a devizás autóhitelekre vonatkozóan. Mivel az egyoldalú szerződésmódosításokat és a deviza vételi és eladási árfolyam közötti különbözetet szabályozó törvény is már eleve vonatkozik az autó devizahitelekre is, így további könnyítéssel nem számolunk. Ugyanakkor elképzelhető, hogy ezeket a hiteleket is forintosítanák, ez azonban nem jelentene extra terhet a bankoknak, amennyiben piaci árfolyamon történik a forintosítás. Árfolyam reakcióval nem számolunk.

A Bristol-Myers és a Pfizer Eliquis nevű készítménye megkapta az FDA jóváhagyását a tüdőembólia és a mélyvénás trombózis kezelésére is. A hír a fenti gyógyszergyártóknak pozitív, míg a Bayer számára negatív, mivel Xarelto nevű készítménye új versenytársat kaphat.

Az E.ON Izraellel, Peruval, Tanzániával és Mozambikkal is tárgyalásokat folytat LNG (cseppfolyósított földgáz) vásárlásáról. A hír abból a szempontból is fontos, hogy az új beszerzési forrással sikerülne csökkenteni Németország függőségét az orosz gáztól. Németország gázigényének körülbelül 40%-át importálja Oroszországból. A hírek szerint a német kormány hajlandó lenne jelentős értékű hitelgaranciát is nyújtani a projekt megvalósulása érdekében. Az állami garanciavállalás egyúttal alacsonyabb finanszírozási költséget is jelent az E.ON számára, ami enyhén pozitív hír.
A Siemens bejelentette, hogy egy 402 megawatt kapacitású szélfarm építését nyerte meg Anglia partjainál. Összesen 67 darab 6 megawatt kapacitású turbinát fog telepíteni a Dudgeon nevű szélfarm részeként. A megállapodás a telepítésen kívül 5 éves karbantartásról is szól, összértéke 830 millió dollár. A Dudgeon projekt teljes értéke 2,5 milliárd dollár, és 70%-ban a Statoil, a maradék pedig a Statkraft tulajdona. A szélfarm 32 kilométerre található Anglia keleti partjaitól, és összesen 410.000 háztartást fog árammal ellátni. A hír pozitív a Siemens számára, mérsékelt pozitív árfolyamhatásra számítunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.