BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős egyszeri leírások miatt rekord veszteség az OTP-nél

A devizahiteles csomag erősen rányomta a bélyegét az OTP és az FHB számaira is. A bankok ma hajnalban publikálták második negyedéves számaikat, amelyben brutális veszteségről értesültek a befektetők. A hatalmas mínusz az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások semmissége miatt képzett céltartalékoknak tudható be, de az OTP-t még az ukrán goodwill leírás és a Krímben bezárt fiókok utáni céltartalék képzés is sújtja - írják az Erste elemzői.

A számos leírás következtében eddig nem látott mértékű veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az OTP, azonban a tisztított eredmény pozitív meglepetés lett. A piaci reakció kérdéses, mert a gyenge eredményre számítani lehetett, és az elmúlt időszakban ez az árfolyamba is nagyrészt beépült, de a negatív kilátások miatt továbbra is nyomás alatt maradhat az árfolyam. Ráadásul a devizahitelek tervezett forintosítása, illetve az orosz-ukrán helyzet további veszteséget okozhat a következő negyedévekben az OTP-nek.

A tengerentúlon alapvetően jó hangulat uralkodik, az indexek múlt hét óta ismét kapaszkodnak felfelé, a gyenge német GDP adat ellenére a DAX index is jól teljesít. A kedvező nemzetközi hangulat azonban csak részben látszik a hazai börzén, tegnap már nem tudott tovább emelkedni a BUX, a csökkenő trendvonalnál megállt az árfolyam lendülete. A mai kereskedésben pedig a tegnapihoz hasonló oldalazásra számítunk.

Nemzetközi hírek
USA

- Jó hangulatban telt a tegnapi amerikai kereskedés, az indexek nyitás után emelkedni kezdtek és zárásig egyenletes ütemben kapaszkodtak felfelé a piacok (Dow 0,37%, Nasdaq 0,43%, S&P500 0,43%).
- A Dow Jones index tagjai közül a 6000 fős elbocsátást bejelentő Cisco (-1,8%) teljesített a leggyengébben, a nap nyertese pedig a Boeing (1,8) volt, amely hasonló mértékű, de pozitív mozgást könyvelhetett el.
- A munkapiaci adat gyengébb lett a várakozásoknál, múlt héten összesen 311 ezren folyamodtak friss segélykérelemért, ami valamivel gyengébb a 295 ezres piaci várakozásnál. A 311 ezres adat hathetes maximumot jelent.
- A Wal-Mart tegnap publikált gyorsjelentésében csökkentette az idei évre vonatkozó eredményvárakozását. A korábbi 5,45 dollár helyett már csak 4,9-5,15 dolláros részvényenkénti profitot vár az idei évre. Egyrészt a forgalom gyenge alakulásával magyarázzák a rosszabb előrejelzést, mert a legalább egy éve nyitva tartó üzletek forgalma is csak stagnált. Másrészt a menedzsment szerint a dolgozók számára fizetendő egészségügyi járulék növekedése 500 millió dollárnál is több plusz teher lehet. A részvényenkénti profit a tavalyi 1,23 dollár után 1,21 dollár lehet, ami összhangban van a várakozásokkal. Az árbevétel a tavalyi 116 milliárd dollárról 119,1 milliárd dollárig emelkedett, amely szintén összhangban van a várttal.
- A st. louis-i Fed elnök, James Bullard tegnap egy interjúban elmondta, hogy szerinte már márciusban jöhet az első kamatemelés. Ez pedig korábbi időpont, mint amit Janet Yellen Fed elnök legutóbb említett.
- A mai kereskedésben több lényeges makroadat is érkezik a tengerentúlról: ipari termelés, Michigani Egyetem augusztusi előzetes fogyasztói bizalmi indexe és szintén augusztusi New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index.

Európa
- Minimális pluszt tudtak összekalapozni az európai indexek tegnap a vártnál jóval gyengébb GDP adatok ellenére is. A DAX index 0,29%-os, a FTSE 100 index 0,43%-os, míg a CAC 40 index 0,25%- os pluszban zárt.
- Donyeck városát tüzérségi támadás érte a BBC tudósítása szerint. Az orosz külügyminiszter azonnali tűzszünetet sürget, hogy a határ közelében állomásozó segélyeket át tudják adni az ukránoknak.
- A Reuters cikke szerint a 10 éves német kötvényhozam 1,0% alá esett be a geopolitikai félelmeknek köszönhetően, amire ez idáig még nem volt példa. A Bloomberg adatai alapján viszont csak 1,07%-on állomásozik a hozam, igaz ez is mélypontnak felel meg.
- A második negyedéves európai GDP adatközlést 10:30-kor a britek zárják. Az előző negyedéves 3,1% után ugyanekkora mértékű bővüléssel számol a piac a második negyedévben is.

Olaj, arany
- A WTI ma reggel 95,5 dollárig esett. Az elmúlt napok eladói nyomása folytatódott, a piac továbbra is a kínálat növekedésére számít, miközben a kereslet lanyhul. A kőolaj már negyedik hete gyengül, és egyelőre nem látszik az az árszint, ami mellett visszatérnének a vevők.
- Az arany 1.313 dollár volt ma reggel. A piac főleg a nagy gazdaságok (USA, Kína és Európa) gazdasági számaira figyel, miközben a geopolitikai feszültségek emelhetik a kurzust. A heti hírek szerint az EU gazdasága megtorpant, az új hitelek estek Kínában, az USA-ban nőtt az új munkakeresők száma. Ezek a hírek mind a világgazdaság lassulására utalnak, és kedvezőek az aranyra nézve, miközben az orosz-ukrán és a közel-keleti válságok sem csillapodnak.

Devizák
- Az EUR/USD árfolyammozgása lemásolta az egy nappal ezelőttit, hiszen az 1,3340-es szintekről a délelőtti órákban 1,3400-ig emelkedett, ahonnan az 1,3360-as szintekig csorgott vissza a jegyzés délutánra.
- Az EUR/HUF esetében a várakozásokat meghaladó GDP adatoknak köszönhetően 314,50-es szintekről 312,00 forintig jött vissza a kurzus. A korábbi napokban látott gyengülés után a további forinterősödés kérdéses, mivel a 311,00 és 311,50-es szinteknél található 20 és 30 napos mozgóátlagról már korábban is visszapattant a jegyzés.

Távol-Kelet
- A Hang Seng index 0,8%-ot, a Shanghai index pedig 1,0%-ot emelkedett, míg a Nikkei index értéke érdemben nem változott.
- A China Mobile 5%-os emelkedést mutatott, miután eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult, de a 4G felhasználók száma erősen emelkedett júliusban. A társaság egyúttal bejelentette, hogy keresik a lehetséges akvizíciós célpontokat.
- A második negyedéves maláj GDP 6,4%-kal bővült, jócskán felülmúlva az 5,8%-os elemzői várakozást.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és az S&P a negatív, a Nasdaq és, a DAX a pozitív tartományban volt.

Vállalati hírek
- Várakozásainknak megfelelően jelentős egyszeri leírások sújtották az OTP eredményét a második negyedévben. A bank a negyedév során 192 milliárd forintnyi leírást hajtott végre. A negyedévben leírásra került az ukrán goodwill 27,6 milliárdos teljes értéke, részben az eredménnyel, részben a tőkével szemben. A Krímben a bruttó hitelállomány 90%-ára bruttó 9,3 milliárd forint értékben képzett céltartalékot az OTP. Magyarországhoz kötődően pedig leírásra került a deviza spread és az egyoldalú kamatemelések miatti vártható visszafizetés bruttó 41 és 177 milliárd forint értékben, ami adó után 32, illetve 144 milliárd forintos költséget jelent. Míg a Banco Popolare felvásárlása 4,1 milliárdos pozitív hatást jelentett. A számos leírás eredményeként az adózott eredmény soron rekordszintű, 153,1 milliárdos lett a veszteség, de a tisztított eredmény 39,0 milliárdos értéke pozitív meglepetést jelent a 28,2 milliárdos várakozáshoz képest, melynek fő oka a vártnál kisebb költségek és a vártnál alacsonyabb céltartalékképzés a nem teljesítő hitelek miatt. Az NPL ráta az előző negyedévi 21,2%-ról 21,6%-ra emelkedett, elsősorban az ukrán és orosz hitelportfolió romlása miatt, míg a core piacon csak kismértékű romlás volt tapasztalható. A bank tőkehelyzete a jelentős leírások ellenére is stabil.
- Az FHB tegnap zárás után tette közzé eredményét, amely a várakozásoknak megfelelő 3,5 milliárd forintos veszteséget mutat. A veszteség elsősorban a 4,7 milliárd forintos céltartaléknak köszönhető, amelyet a devizahitelek árfolyamrésén várható veszteségekre képzett meg a bank. A kamatváltozásokból adódó várható 12-15 milliárd forintra az FHB a negyedév során nem képzett céltartalékot, amely az elkövetkező negyedévben még további jelentős veszteséget hozhat. Az üzleti folyamtok romlottak a negyedév során. Megállt a kamat marzs növekedése (2,77%) és a hitelállomány sem növekedett tovább, miközben a betétek tovább növekedtek. A bank tőkemegfelelése kicsit emelkedett mind a jelenlegi törvények (11,35%-ról 11,45%-ra), mind a Basel III. szerint (8,76%-ról 9,15%-re). Az eredmény teljesen megegyezik a várakozásunkkal, így nem várunk jelentős eredményhatást az újabb jelentős veszteség hatására.
- A kurd kormány elfogadta az Akri-Bijeel mezőfejlesztési tervét. A MOL 2015 végére két lépésben napi 35 ezer hordóra akarja növelni a kapacitást a jelenleg is termelő napi 10 ezer hordóról. A távolabbi tervek (2017-2018-ra) napi 50 ezer hordóról szólnak. A MOL már két hete jelezte, hogy a kurd kormány valószínűleg elfogadja a végleges fejlesztési tervet. A fő kockázat szerintünk inkább politikai: a kurdisztáni termelők nem lehetnek biztosak abban, hogy kifizetik őket, miközben az export továbbra is bizonytalan, mivel a Kirkuk-Ceyhan vezeték nem képes minden esetben szállítani, és továbbra is vita van a központi kormány és a kurdok között, hogy ki adhat engedélyt a szállításokra.

A Daimler szeptember 8-án kívánja elindítani Frankfurtban a Car2go névre keresztelt autó megosztó szolgáltatását 250 darab Smart ForTwo gépkocsival. Mindeközben a társaságnak Kínában 50.144 darab Smart MHD modelt kell visszahívni ékszíj problémák miatt. A 2008 augusztusa és 2014 márciusa között értékesített járműveket érinti a bejelentés. A visszarendelések kezdő dátuma augusztus 22-e lesz.

A svájci UBS szerint venni kell az Infineon részvényeit. A társaság részvényeire megfogalmazott korábbi célárat 5,6%-kal 9,5 euróra emelte az elemző, ez a tegnapi 8,47 eurós záró értékhez képest 11%-os felértékelődési potenciált jelentene. A dokumentum szerint az alkatrészgyártó már túl van növekedése csúcsán, de az autópiaci keresletnek köszönhetően még így is képes lesz egyszámjegyű növekedést felmutatni a következő 12 hónapban. A többi elemző optimizmusa nem ekkora, ami miatt a július 4-i 52 hetes csúcsról 12%-ot esett a részvény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.