BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két és féléves mélyponton a forint

Nagyot gyengült tegnap a forint, és ezzel két és fél éves csúcsra emelkedett az EUR/HUF árfolyam. Elesett a 315-ös szint is, kérdés, hogy csak fals kitörést láthatunk-e. Ha nem, akkor folytatódhat a forintgyengülés, a következő ellenállás 318-nál, illetve 324-nél látható - írja az Erste elemzése.

2012 eleje óta nem látott mélypontra esett a forint tegnap. A hirtelen gyengülést az állampapírokból kivonuló külföldi tőke magyarázhatja, a nyári alacsony likviditásban túl sok eladó jelent meg a kötvénypiacon. Ennek részben nemzetközi okai is vannak, a kiújuló ukrán-orosz feszültségek, a dollárhozamok emelkedése és a dollárerősödés nyomán egyre több tőke áramlik vissza az USA-ba, aminek a feltörekvő piacok látják kárát. A 10 éves állampapírhozam ismét 20 bázisponttal 4,99%-ra emelkedett, és a tendencia várhatóan ma is folytatódik. A 3 hónapos hozam azonban tovább csökkent, a tegnapi aukción ugyanis soha nem látott alacsony, 1,61%-os átlaghozam alakult ki, hiába emelte az ÁKK 50 milliárd forintra az értékesített mennyiséget. Az utolsó MNB kéthetes kötvény lejárata közelít ugyanis, és az utolsó befektetők is igyekeznek átszállni rövid papírokba. Ez a hatás azonban hamarosan kifut, és a 3 hónapos hozamok várhatóan visszaemelkednek a jegybanki alapkamat (2,1%) közelébe.

Nemzetközi helyzetkép:

A piaci fókuszba ismét Ukrajna került, ugyanis olyan hírek érkeztek, hogy az orosz katonák megint felvonultak az ukrán határra. Látványosan erősödik a dollár, letörte az 1,34-es támaszszintet az EUR/USD árfolyama, és a ma reggeli kereskedést az 1,3360-as érték közeléből kezdheti meg. Az Európával kapcsolatos növekedési kilátások romlása, valamint a háborús helyzet együttesen tereli a dollár irányába a befektetőket. A hétfői jó hangulat gyorsan szertefoszlott a tengerentúli részvénypiacokon, ismét megjelentek az eladók, és zárásig nem enyhült az eladói nyomás, amelynek köszönhetően 1% körüli mínuszban fejezték be a kereskedést az indexek (Dow -0,85%, Nasdaq -0,7%, S&P500 -0,98%). Az európai indexek megpróbáltak felállni a padlóról, de az Oroszországból érkező híreknek köszönhetően gyorsan letörték a bika szarvát. A FTSE 100 index 0,07%-os, a DAX 0,39%-os, míg a CAC 40 index 0,37%-os emelkedést könyvelt el tegnap. A WTI kőolaj 97,5 dollár volt ma reggel, ami kismértékű emelkedést jelent a tegnapi naphoz képest. A nap elején az árfolyam még hat havi mélypontján állt, köszönhetően az alacsonyabb finomítói keresletnek, mivel a kapacitáskihasználtság 92,9%-ra esett, ami 0,6%-os csökkenés. A napközbeni emelkedés elsősorban annak köszönhető, hogy 5,5 millió hordóval csökkentek az USA nyersolaj készletek az API becslése szerint. Az arany 1.291 dolláron állt, lényegében alig változott. Az emelkedő USA kamatszint kedvezőtlen az arany árfolyam alakulására, ráadásul a mostani gazdasági adatok az USA erősödését mutatják. Ázsiában is az esésé volt a főszerep, mivel a Nikkei 225 index 1,0%-kal, a Shanghai index 0,2%-kal került lejjebb a tegnapi kereskedésben. A Hang Seng index volt az egyedüli a trióból, amely minimális, 0,2%-os pluszt tudott felmutatni. A főbb amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az amerikai ISM szolgáltatóipari index 56 pontról 58,7 pontra emelkedett júliusban, ami jó hír a piacoknak, mert jóval felülmúlta az 56,5 pontos várakozást. Ilyen jó adatot 2005 decembere óta nem láttunk. A feldolgozóipari rendelésállomány is optimizmusra adhat okot. Júniusban 1,1%-os volt a növekedés, ami bőven meghaladja a 0,6%-os piaci várakozást.

Francois Hollande, francia elnök szerint reális esély van arra, hogy Európa deflációba süllyed és az EKB-nak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy likviditást pumpáljon a gazdaságba. Mario Draghi múlt havi nyilatkozata ezzel szemben arról szólt, hogy a kamatvágás és a TLTRO megújításának gazdaságra gyakorolt pozitív hatásait meg kell várni, mielőtt az eszközvásárlási programot is bevetnék. A kiábrándító júliusi inflációs adat és a vegyes európai beszerzési menedzser-indexek értéke egyre nagyobb nyomást gyakorol a döntéshozókra. Már csak az a kérdés, hogy a holnapi kamatdöntő ülésen meghajolnak-e a piac akarata előtt.

Júniusban 11,3%-kal haladta meg a magyar ipari termelés az egy évvel korábbi szintet, májushoz képest pedig 1,8% volt a növekedés. A KSH a ma reggeli közlésében az eggyel korábbi havi adatot is felfelé módosította, de a május még így is visszaesést mutat (-0,6%). A Statisztikai Hivatal szerint az élelmiszer ipar teljesített különösen jól az első nyári hónapban, ami a kedvező időjárás miatt erős gyümölcsfeldolgozásnak köszönhető. A KSH hozzátette, hogy a feldolgozóipari kedvező trend is folytatódott, nem csak az autóiparban, hanem az összes szegmensben. A májusi gyenge adat után üdítő ez a hír, de várhatóan az éves index a későbbi hónapokban inkább csökkenni fog, hiszen a tavalyi második félév már erős volt, így magasabb lesz a bázis.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.