BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiábrándító adat érkezett Kínából

Pénteken a szállingózó hírek ellenére sem mozdultak napközben a piacok. Már reggel lehetett arról hallani, hogy egy harci járművekből álló konvoj Oroszország felől átlépte az ukrán határt. Aztán arra a hírre, hogy ezt gyakorlatilag megsemmisítette az ukrán hadsereg, a német piac nagyot esett. Nyilván a helyzet további mélyülésétől, és újabb szankcióktól kezdett el félni a piac. Így a DAX egy kisebb szintig, 9060 pont környékéig esett, ahonnan ma várhatóan visszakúszik a korábbi szint közelébe - olvasható az Erste elemzésében.

Az amerikai piacokat nem hatották meg a német piaci aggodalmak, legalábbis csak limitált volt a hatás. Kezdetben csökkenéssel reagáltak az indexek, de aztán a zárásra vegyes lett a kép Az erős technológiai szektor a pozitív tartományban zárt, míg az S&P500 index stagnált.

Habár Kínában szörnyű tőkebeáramlást mértek (17 százalékos csökkenés), amelyre 2011 év vége és a 2009- es válságos év óta nem volt példa, ennek ellenére Európában a fent vázolt okokból kifolyólag emelkedést várunk. Ráadásul az ázsiai piacokat is csak kissé érintette meg a gyenge kínai adat.

Nemzetközi hírek
USA

- Optimista hangulatban kezdődött a pénteki kereskedés a tengerentúlon, de miután arról érkezett hír, hogy az orosz konvojra rálőttek, az árfolyamok esni kezdtek, majd záráshoz közeledve ismét javult a hangulat, így a Nasdaq indexnek sikerült mérsékelt pluszban zárnia a kereskedést (Dow -0,3%, Nasdaq 0,27%, S&P500 -0,01%).

- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a júliusi 81,8 pontról 79,2 pontra süllyedt augusztusban az előzetes adatok szerint. Ilyen gyenge értéket tavaly novemberben láthattunk utoljára, miközben a piac 82,5 pontra számított.

- A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index 25,6 pontról 14,7 pontra zuhant vissza, ami lényegesen rosszabb a piac által várt 20 pontnál.

- A júliusi ipari termelési adat viszont pozitív meglepetés lett, a várt 0,3% helyett 0,4%-ra emelkedett, miközben a júliusi adatot 0,2%-ról 0,4%-ra korrigálták fel. A jó adat hátterében főként az autóipar 10,1%-os bővülése áll.

- A Monster Beverage árfolyama 30%-os pluszban zárta a pénteki kereskedést, miután kiderült, hogy a Coca Cola 17%-os részesedést szerez az energiaitalokat gyártó cégben, és a két cég hosszú távú együttműködési megállapodást kötött egymással.

- A Ford bejelentette, hogy több mint 83 ezer autót hív vissza a tengerentúlon. Azért rendelik vissza az autókat, mert egy hibás alkatrész miatt álló helyzetben elgurulhatnak, vagy menet közben lelassulhatnak a járművek.

- Ma nem várható piacmozgató makroadat a tengerentúlon.

Európa
- Jól indult a kereskedés a nyugat-európai börzéken, a piacok zárás előtt azonban összeomlottak arra a hírre, hogy az ukrán haderő rálőtt az orosz konvojra és részben meg is semmisítette azt. A legnagyobb esést a DAX index könyvelhette el (FTSE100 0,06%, DAX -1,43%, CAC40 -0,75%).

- A későbbiekben azonban ellentmondásos hírek jelentek meg, mert a moszkvai védelmi minisztérium tagadta, hogy orosz hadoszlop lépett volna Ukrajnába, így azt is tagadták, hogy az ukrán hadsereg ilyet semmisített volna meg.

- A Fehér Ház sem erősítette meg az értesüléseket, miszerint orosz katonai járművek lépték át Ukrajna területét. A hétvégén is zajlottak az események, a kelet-ukrajnai szakadárok vasárnap reggel lelőttek egy MiG 29-es vadászgépet.

- Piacmozgató makrogazdasági adatokat nem publikáltak pénteken, és a hét eleje is csendes lesz.

Olaj, arany
- A csütörtöki nagy zuhanás után pénteken látványosan emelkedni tudott az olaj árfolyama, 95,5 dollárról 97,2 dollárig ment az árfolyam. A reggeli kereskedésben mérsékelt csökkenés után 96,6 dollárig esett a kurzus.

- A múlt hét nagy része oldalazással telt az arany piacán, pénteken azonban megérkeztek az eladók, és 1.313 dollárról 1.292 dollárig süllyedt a kurzus, majd a nap végére 1.304 dollárig korrigált vissza az árfolyam.

Devizák
- A péntek délutáni feszült geopolitikai helyzet hatására a régiós devizák gyengültek az euróval szemben. A forint árfolyama a reggeli 312,2-es értékről egészen 314,2-ig ugrott, ma reggelre azonban javulni látszik a hangulat. Ennek megfelelően a forintnak is sikerült erősödnie, és reggel 313,4-es árfolyamon kereskedtek az EURHUF devizapárral.

- Az EURUSD árfolyama 1,3365-ről 1,3401-re emelkedett, ezzel a devizapár a 20 napos mozgóátlagot érte el.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,1%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,3%-ot esett.

- Júliusban a kínai FDI 17%-kal esett vissza, míg a várakozás mérsékelt, 0,8%-os növekedés volt. Bár az adat meglehetősen ingadozó, de ekkora mértékű kilengés ritkán fordul elő, ráadásul az első hét hónap adatai is enyhe visszaesést mutatnak. A júliusi erőteljes visszaesés mögött a kínai hatóságok szigorú monopolellenes fellépései húzódhatnak meg, ami visszaveti a beruházási kedvet. A Microsoft, a Qualcomm és az európai autógyártók ellen is vizsgálat indult az elmúlt hetekben. A júliusi 7,8 milliárd dolláros FDI beáramlás az elmúlt két év leggyengébb adata volt.

- A kínai M&A piac aktivitása is visszaesett, míg tavaly az első 7 hónapban 2,3 milliárd dollár értékben vásároltak fel amerikai cégek kínaiakat, addig idén ennek értéke csak 611 millió dollár, és kimondottan nagy (500 millió dollár fölötti) tranzakcióra idén nem is került sor.

- Kínában a vizsgált 70 városból 64-ben csökkentek az ingatlanárak hó/hó alapon június és július között.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel, de a főbb piacok (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mid a pozitív tartományban voltak.

Vállalati hírek
A negyedéves eredmény közzététele után tartott elemzői tájékoztatón az OTP a következőket mondta el:- A bank már ezen a héten a bírósághoz fordul, hogy bizonyítsa a kamatemelések jogosságát.
- A mentőcsomag kamatemelésekre vonatkozó iránymutatása miatt évente 7,5 milliárddal csökkenhet a nettó kamatmarzs, és további 2,5 milliárddal, ha a visszafizetendő összeg a tőkerészt csökkenti. (Az devizahitelek kamata az eredeti 6-6,5%-ról 8-8,5%-ra ment fel. A forinthitelek kamata eredetileg is 8% körül volt).
- Oroszországban a növekedés helyett a profitabilitáson van a fő hangsúly, javult a betétgyűjtés.
- Ukrajnában az éves veszteség 30 milliárd forint lehet, szemben az eredetileg várt 10-20 milliárddal. Az első féléves veszteség 19,3 milliárd volt.
- A Krímben a hitelek 90%-ára céltartalékot képzett a bank. A maradék 10% két vállalati hitelhez kapcsolódik.
- Ukrajnában a bank leállította a személyi hitelezést.
- Ukrajnában is felmerült a devizahitelek átváltása, de sem a jegybank sem az új elnök nem támogatja azt.
- Az OTP 70 millió kunás (2,7 milliárd forintos) potenciális veszteséggel számol a devizahitelek horvátországi szabályozása miatt. Ebből 40 millióra már képzett céltartalékot, és a következő negyedévekben újabb 10 millióra fog.
- A mostani nagy leírás nem érinti az osztalékpolitikát.
- Összességében az OTP fő problémái: a hazai devizahiteles helyzet, Oroszország és Ukrajna. Ezek közül az első remélhetőleg idén lezárul, míg a másik kettőnek a kimenetele jelenleg még előrejelezhetetlen.

A HSBC is reagált az Adidas felől érkező negatív hírekre. Ennek megfelelően korábbi 78 eurós célárukat 63 euróra csökkentették, megismételve korábbi semleges ajánlásukat.

A Commerzbank lehetségesnek tartja, hogy a közeljövőben felvásárlásokkal a vagyonkezelés irányába terjeszkedjen. Ezzel kihasználná, hogy a német vagyonkezelési piac évi 4-5%-kal bővül. Észrevételük szerint az ügyfelek az alacsony hozamkörnyezet miatt egyre inkább hajlandóak kockázatot vállalni, és ezért a kötvények helyett egyre inkább a részvények irányába tolódik el a befektetők kereslete. Egyébként hasonló folyamatot érzékelünk a hazai vagyonkezelési piac vonatkozásában is. A befektetési alapokba jelentős beáramlás tapasztalható, miközben a pénzpiaci alapok helyett jelenleg az abszolút alapok tűnnek népszerűnek.

A kínai hatóságok bűnösnek találták a Daimler-t abban, hogy magasan tartotta az autó alkatrész árakat. Ha alkatrészekből rakna valaki össze egy Mercedes-t, akkor az új gépkocsi árának 12 szeresét kellene kifizetnie. Hasonló versenyhatósági eljárással és hasonló ítélettel kell szembenézni számos más gépjármű, élelmiszer, gyógyszer, stb. gyártónak Kínában (GM, Toyota, stb.). Ennek is köszönhető, hogy a direkt tőke beáramlás mértéke hatalmasat zuhant júliusban. A hír egyelőre nem szól arról, hogy milyen büntetésre számíthat a Daimler, így a döntés hatását is nehéz megbecsülni. (Különben mindenhol a világon bevett gyakorlat, hogy az alkatrészekből „újra épített” gépkocsi sokkal drágább, mint az új!)

A Thyssenkrupp tárgyalásokat folytat a BMW-vel, hogy az elektromos i3-as modellhez ő szállítsa az acél alkatrészeket. A Thyssenkrupp meglátása szerint jelenleg körülbelül 3-5 év előnyük van átlagosan az ázsiai gyártókkal szemben, de gyorsan fejlődő piaci körülményekkel kell szembesülniük Ázsiában, elsősorban Kínában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.