BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassult a magyar kiskereskedelem

313 körül stabilizálódott a forint árfolyama az euróval szemben, tegnap és ma reggel is nyugodt kereskedés folyik a hazai fizetőeszköz piacán. A napokban várható korrekció az EUR/HUF kurzusában, a 310-es szintet visszatesztelheti az árfolyam - olvasható az Erste elemzésében.

Enyhült a feszültség a magyar állampapírpiacon, a 10 éves hozam 5% körüli szintről 4,79%-ig csökkent a múlt hét végi jelentős emelkedés után. Múlt hét végén nagyot csökkent a hazai papírok iránti kereslet, mivel a befektetők előre felkészültek az MNB augusztus elsejétől hatályba lépő, módosított kéthetes instrumentumára, de a nemzetközi folyamatok sem kedveztek a feltörekvő piaci kötvényeknek. A forintot sem kímélték a kötvénypiaci eladások során, tegnap azonban már nyugodt kereskedés jellemezte a piacot. További feszültségeket okoz a devizahitelek jövő év eleji leváltása, hiszen számos fontos részlet nem ismert még.

Nemzetközi helyzetkép:

Összeszedték magukat az amerikai tőzsdék, Európát felemás teljesítmény jellemezte, a dollár piacán pedig a kivárás jellemző az EKB csütörtöki döntése előtt. Az EUR/USD árfolyam az 1,3410-1,3430-as szűk sávban mozgott tegnap. A tengerentúli börzék emelkedést mutattak a múlt heti gyenge teljesítmény után (Dow 0,46%, Nasdaq 0,72%, S&P500 0,72%). A Dow Jones index egyes tagjai enyhe mínuszt könyvelhettek el, de a legtöbb részvény mérsékelt pluszban zárta a kereskedést. Az európai részvénypiacokon már nem volt ilyen szép a kép, a FTSE 100 index elmozdulás nélkül, -0,02%-ban fejezte be a kereskedést, miközben a DAX index tovább esett, ezúttal 0,61%-ot. Egyedül a CAC 40 index volt képes emelkedést felmutatni 0,34%-os elmozdulásával. A múlt heti látványos zuhanás után tegnap emelkedett az olaj árfolyama. A 97,5 dolláros támaszról pattant vissza az árfolyam, és 98,5 dollárig emelkedett zárásra. Az arany árfolyama továbbra is a 200 napos mozgóátlagon stabilizálódik, a tegnapi kismértékű esés után a reggeli kereskedésben mérsékelt emelkedés látható, a kurzus 1.291 dollárig kapaszkodott vissza. A japán Nikkei 225 index 0,3%-os visszaesése mellett ugyanekkora emelkedést produkált a Hang Seng index a tegnapi napon. A sorból igencsak kilógott felfelé 1,7%-os plusszával a Shanghai index. -Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a Nasdaq mínuszban, míg a DAX pluszban volt.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Mindössze egy makrogazdasági adat érkezett tegnap a tengerentúlról, az ISM New York index júliusi értéke, amely a korábbi 60,5 pontról 68,4 pontra emelkedett.

Az Európai Központi Bank tegnapi bejelentése szerint 2015-től rendszeresen nyilvánosságra hozza a kormányzótanács ülésein elhangzottakat. Az EKB ezzel is jelzi, hogy nyíltabb kommunikációra szeretne átállni, hogy érthetőbb üzeneteket küldjön a befektetőknek.

Ma mind az USA-ban, mind az Euróövezetben a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index adatok lesznek a legfontosabb markoadatok.

Visszaesett a magyar kiskereskedelmi forgalom dinamikája, júniusban már csupán 1,3%-os éves növekedést mutat a KSH ma reggeli közleménye. Az év első hat hónapjában átlagosan 3,6%-kal bővült a fogyasztás a tavalyi első félévhez képest, a lendület júniusra azonban jelentősen apadt. A legnagyobb lassulást a nem-élelmiszer típusú termékek terén látni, de láthatóan csökkent az élelmiszer eladások növekedése is. Egyedül az üzemanyag kiskereskedelem tartja a szintet, itt azonban a későbbi hónapokban várható lassulás a júliusban jelentősen megugró üzemanyagárak miatt. A kiskereskedelmi értékesítések júniusi lassulása megerősíti azon várakozásunkat, hogy a második negyedév az elsőnél (3,5%) kisebb GDP növekedést hoz. Az év hátralevő részében tovább csökkenhet az expanzió, éves átlagban 3%-os gazdasági növekedés várunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.