BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma kezdődik a jegybankárok szokásos éves Jackson Hole-i konferenciája

Itthon az augusztus 20-i tűzijáték, Amerikában viszont a Fed jegyzőkönyve okozott nagy durranást. Ugyanis még a sokat látott jegybankárokat is meglepte, hogy mennyire erőteljes a munkaerőpiac javulása. Ebből pedig a befektetők ismét a közelgő kamatemelést hallották ki, ráadásul a jegybank részéről immáron felvetődött az is, hogy a jegybanki mérlegfőösszeg túlságosan nagyra nőtt, és lassan itt lesz az ideje csökkenteni a volumenét. Így a dollár jelentős erősödésbe kezdett az euróval szemben. A részvénypiacon csak átmeneti ijedtséget váltott ki a Fed, de az átmeneti esést követően később tovább folytatták a részvényindexek az emelkedést - olvasható az Erste elemzésében.

Mától fél szemünkkel már a jegybankárok éves Jackson Hole-i találkozójára figyelhetünk, melynek csúcspontja azonban csak holnap várható, hiszen Janet Yellen mellett Mario Draghi is felszólal majd. Mindkettőjük beszédét érdemes lesz figyelni, hiszen Yellen a jövőre várt kamatemeléssel kapcsolatban, míg Draghi egy esetleges eszközvásárlási program részleteivel kapcsolatban szórhat majd el néhány értékes morzsát.

A hazai piacon ma mérsékelt csökkenésre számítunk, ugyanis a BUX index lefordulhat a 30 napos mozgóátlagról.

Nemzetközi hírek
USA

- Amíg a hazai piacok zárva tartottak, addig a tengerentúlon aktívak voltak a kereskedők, az S&P500 és a Dow Jones index is szinte folyamatosan emelkedett zárásig, napon belül a Nasdaq indexnek is sikerült elmozdulnia felfelé, de zárásban a negatív tartományban állt meg a kurzus (Dow 0,35%, Nasdaq -0,03%, S&P500 0,27%).
- A Home Depot kedden publikálta negyedéves számait, amely összességében jobb lett a várakozásoknál. A második negyedéves egy részvényre jutó profit 1,52 dollár lett a piac által várt 1,44 dollár helyett. A társaság árbevétele 5,7%-kal 23,81 milliárd dollárra emelkedett, ez szintén jobb a 23,59 milliárd dolláros előrejelzésnél. A társaság 4,52 dollárra emelte az idei évre vonatkozó részvényenkénti profitvárakozását, árbevétel terén pedig 4,8%-os bővülést vár a társaság. A vállalat 3,5 milliárd dollár értékben jelentett be sajátrészvény vásárlásokat. A gyorsjelentés óta 8,5%-ot emelkedett a kurzus.
- A Hewlett Packard negyedéves jelentése tegnap érkezett, az egy részvényre jutó tisztított profit az elemzői várakozásokkal összhangban 89 cent lett, miközben az árbevétel 1,3%-kal 27,6 milliárd dollárra emelkedett, amely 0,6 milliárd dollárral haladja meg a piaci számokat. Ez pedig azért is jó hír, mert korábban 11 negyedévig csökkent egyhuzamban a cég árbevétele. A jó számokat az erős számítógép értékesítések támogatták. Az idei évre vonatkozó EPS a menedzsment szerint 3,7-3,74 dollár lehet, a piac 3,72 dollárra számít.
- A Fed tegnap publikálta legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amely arról szólt, hogy a tengerentúli munkaerő-piaci helyzet sokat javult az elmúlt egy évben, és emiatt egyre közelebb lehet az első kamatemelés időpontja. A jegyzőkönyv publikálása után a vezető indexek átmenetileg csökkentek, majd folytatták az útjukat felfelé, a dollár pedig több hónapos csúcsra emelkedett az euróval szemben.
- A tengerentúlról számos fontos makrogazdasági adatot publikálnak ma: érkeznek a szokásos heti segélykérelmek, ezenkívül feldolgozóipari beszerzési menedzser index, használtlakás értékesítések, és Philadelphiai Fed index is lesz.
- Ma kezdődik a jegybankárok szokásos éves Jackson Hole-i konferenciája.

Európa
- Az európai indexek minimális mínuszt kalapoztak össze a tegnapi napon. A DAX index 0,21%-kal, a FTSE 100 index 0,35%-kal, míg a CAC 40 index 0,32%-kal került az egy nappal korábbi záróára alá.
- Az orosz külügyi tárca tájékoztatása szerint a donyecki átkelőnél megkezdték a vámellenőrzését a 280 teherautóból álló konvoj 16 tagjának. Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője szerint a szállítmány indítását az is akadályozza, hogy a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek nem sikerült garanciát szerezni a szemben álló felektől arról, hogy biztonságban haladhat át a konvoj a kelet-ukrajnai területeken.
- Az ukrán pénzügyminiszter mindeközben arról próbálja meggyőzni az IMF illetékeseit, hogy a számukra folyósítandó segélycsomag harmadik és negyedik részletét egy összegben, még az év vége előtt utalják. A második 1,4 milliárd dolláros részlet augusztus végén esedékes, míg a harmadik és negyedik utalás értéke 2,2 milliárd dollárt tenne ki. Ukrajna idén 8 milliárd dollárnyi adósságot kellene hogy törlesszen, amiben az orosz gáztartozás közel 5,5 milliárd dolláros összege még benne sincs.
- A brit jegybank szerdai jegyzőkönyve szerint két tanácstag is 25 bázisponttal kívánta megemelni a jelenlegi 0,5%-os irányadó rátát. A munkaerő-piaci folyamatok javulása ellenére a béroldali inflációs nyomás még nem indult meg, így kevesen gondolják, hogy év vége előtt megindul a monetáris szigorítás. Az elemzők 2015 februárja-márciusa közé várják a kamatemelést.
- A KPMG szerint meg kell állítani az Európai Bizottság azon törekvéseit, melyek külön választanák a befektetési banki és a kereskedelmi banki tevékenységet. A könyvvizsgáló szerint a szabályozás változása nem járna nagy hozzáadott értékkel, ráadásul a jogi kereteket is át kellene alakítani.
- Ma délelőtt német és eu-s beszerzési menedzser index adatokat publikálnak.

Olaj, arany
- A legutóbbi Fed kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének közzététele után tovább erősödött a dollár, ami segítette az arany kurzusának további gyengülését. Az árfolyam 1.291,5 dollárról 1.279,8 dollárig zuhant, miközben az 1.284 dollárnál található 200 napos mozgóátlag is sérült. Jelenleg az 1.280 dolláros támaszon stabilizálódik a kurzus, a szint törésével pedig nagy tér nyílna lefelé, a következő támasz 1.240 dollárnál húzódik.
- Mélyrepülésben az olaj kurzusa, az elmúlt napokban 96,5 dollárról 93,5 dollárig zuhant az árfolyam, miközben egy rést is hagyott a grafikonon. A további zuhanást a 91,5 dolláros szint állíthatja meg.

Devizák
- Jelentős dollár erősödést láthattunk az euróval szemben a Fed tegnap esti jegyzőkönyvében foglaltakra, miszerint az amerikai munkaerő-piaci helyzet a várakozásoknál kedvezőbben alakul, így közelebb kerültünk a kamatemeléshez. Az EUR/USD kurzusa a napközbeni 1,3320-as szintekről 1,3260-ig ereszkedett le.
- Az EUR/HUF kurzusa a tőzsdei szünnap ellenére a 313,5-es szintekről a 314,5-es szintekig emelkedett. Az amerikai és brit monetáris szigorításról érkező hírek nem támogatják a forint erősödését.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,7%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index pedig 1,3%-ot zuhant.
- 6 éves csúcsra emelkedett a Nikkei index, miután egy 8 napja tartó emelkedő sorozaton van túl, ami egyben az elmúlt 8 hónap leghosszabb pozitív sorozata is. Az index emelkedését egyrészt a jen gyengülése, másrészt pedig az export bővülése okozta. Az export júliusban 3,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, és ezzel felülmúlta a 3,4%-os elemzői várakozást is. Az import emelkedése ennél némileg szerényebb, 2,3% volt. A gyengülő jen és az export meglepően gyors mértékű bővülése elsősorban az exportorientált vállalatok árfolyamára hatott pozitívan, ezek vezették az emelkedést a mai kereskedésben.
- A HSBC gyűjtése alapján készült előzetes kínai PMI értéke 50,3 pontra esett vissza az egy hónappal korábbi 51,7 pontról, ezzel jócskán alulmúlva az 51,5 pontos várakozást.

Határidős piacok
- A főbb amerikai határidős indexek (Dow, S&P, Nasdaq) a negatív, míg az európaiak (DAX) a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
A UBS a korábbi 107 euróról 114 euróra emelte a Bayer célárát, miután megnövelte a hosszú távú árbevétel várakozást a német gyógyszergyártó vállalattal szemben.

Németország legnagyobb autókölcsönzéssel foglalkozó társasága, a Sixt és a BMW közös autómegosztó szolgáltatása nyereségesen működik azokban a városokban, ahol már több mint egy éve elérhető a szolgáltatás. Még a társaság vezérigazgatója is meglepődve tapasztalja, hogy robbanásszerűen növekszik a felhasználók száma, ami segítette a bevétel gyors bővülését. A DriveNow névre hallgató szolgáltatás számos német városban, és San Francisco-ban is elérhető. A társaság célja, hogy a következő öt évben 25 európai és tengerentúli városban legyen elérhető a szolgáltatás. Az autómegosztás lényege, hogy az autót a város bármely pontján felvehetjük, és a bérlés után bármelyik utcán otthagyható. A program legnagyobb riválisa a Daimler által üzemeltett, Car2Go rendszer.

A német pénzügyminiszter szerint a német állam 2016-ig megtarthatja 17%-os részesedését a Commerzbank-ban. Jelenleg nem látnak okot arra, hogy részesedésüket eladják, ez pedig pozitív hír lehet a többi részvénytulajdonos számára is.

A Societe Generale a korábbi eladásról tartásra javította az E.ON részvények ajánlását 13,5 eurós célár megfogalmazása mellett.

Az Infineon bejelentette az amerikai International Rectifier felvásárlását 3 milliárd dollár értékben. A részvényenkénti 40 dolláros vételár 48%-os prémiumot jelent a 3 hónapos átlagos részvényárfolyamhoz képest. A tranzakciót részben a készpénz állományból, részben pedig a cég hitelkeretének felhasználásával finanszírozzák. A tranzakció 2015 elején zárulhat a felügyeleti jóváhagyásokat követően. A felvásárolt vállalat az áramfelhasználást szabályozó chipeket gyárt, amiket többek között világítóberendezéseknél, autóknál és repülőgépeknél is használnak. A chip gyártók körében egy akviziciós hullám figyelhető jelenleg meg, mivel egyre inkább kombinálják a különböző chipeket. A mostani akvizíciótól költség oldali szinergiák, és új, komplexebb termékek is várhatóak.

A Goldman Sachs a korábbi alulsúlyozásról vételre javította a Siemens részvényeinek besorolását, miközben a korábbi 115 euróról 118 euróra emelte meg a 12 hónapos célárat. Az elemzőház véleménye szerint az eredmények javulnak, és jelentősen nőtt a készpénz visszajuttatás a részvényesek irányába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.