BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mutat érdemi mozgásokat a forint

Kissé erősödött tegnap a forint árfolyama, ám a technikai kép változatlan maradt. A 20 és a 30 napos mozgóátlagok, illetve a 310-es szint jelentenek most támaszt az árfolyamnak. Felfelé 315-nél látszik ellenállási szint - olvasható az Erste elemzésében.

Kissé erősödött tegnap a forint árfolyama, miután a globális pozitív hangulat segítette a feltörekvő piaci devizákat. Az euróval szemben 314 alatt zárt a kurzus, azonban a mai nyitásban kisebb gyengülés látszott. Az állampapírok másodpiacán csökkentek tegnap a referenciaszintek, a 3-15 éves szakaszon 9-13bp-os volt a hozamcsökkenés mértéke. Ma 3 hónapos DKJ aukciót tart az ÁKK, a felkínált mennyiség a szokásos 40 milliárd forint lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD devizapár árfolyama 1,3356-os értékig esett, miután lefordult a 20 napos mozgóátlagáról. Jó hangulat uralkodott a tengerentúli börzéken, 14 éves csúcsra emelkedett a Nasdaq index, 2000 márciusa óta nem látott magasságokban fejezve be a kereskedést, de pozitívan zártak a többiek is (Dow 1,06%, Nasdaq 0,96%, S&P500 0,87%). A nyugat-európai börzék, követve az amerikait, szintén jól teljesítettek (FTSE100 0,78%, DAX 1,68%, CAC40 1,36%). A TLTRO program körüli bizonytalanságok és várakozások befolyásolhatják a piacot. Az ázsiai indexek nem mutattak együttmozgást: a Nikkei 0,8%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,4%-ot veszített értékéből, a Hang Seng index pedig nem változott jelentős mértékben. A hongkongi tőzsdeindex a kereskedés során átmenetileg még a lélektani 25.000 pont fölött is járt, amire a 2008-as válság óta nem volt példa. Az árupiacon a WTI olaj esetében nem volt komolyabb mozgás. Mérsékelt csökkenés történt, a trend pedig szintén lefelé mutat, támaszt a 95,5 dolláros lokális mélypont jelent. Az arany esetében szintén esésről lehet beszámolni, 1.303 dollárról 1.298 dollárig süllyedt a kurzus. A határidős piacok továbbra is jó hangulatban mind Európa, mind Amerika esetében.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A Bloomberg friss felmérése szerint az elemzői konszenzus már csak 650 milliárd eurós kihelyezést vár a TLTRO program keretében (korábban ez 710 millió volt). Ennek okaként a feszült környezetet, és a kisebb beruházási kedvet lehet tekinteni. A program kondíciói elég kedvezőnek tűnnek: a 4 éves finanszírozás az EKB alapkamatát mindössze 10 bázisponttal haladja meg, vagyis jelenleg mindössze 25 bázispont, és további kamatemelésre nem számítanak az elemzők. Ha pedig a TLTRO nem lenne elegendő a befektetők számára, az EKB-nak lehetősége nyílik az amerikaihoz hasonló QE program beindítását előkészíteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.