BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a biztosítók nyeresége

Nőtt tavalyhoz képest a biztosítók nyeresége az idei első félévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. A teljes szektor adózás után 15,8 milliárd forintos profitot termelt, ez 10 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Ez az eredmény éves szinten bő 12 százalékos tőkearányos megtérülésnek felel meg, amivel akár elégedettek is lehetnek az ágazat befektetői. Ami aggodalomra adhat viszont okot, hogy a nem életbiztosítási ág még mindig nem képes profitábilisan működni, a biztosítástechnikai eredmény az ágazatban negatív lett. A biztosítók történetében korábban csak 2013-ban történt meg, hogy a nem élet ág negatív eredményt ért el, a veszteségesség most, úgy tűnik, tartósabban fennállhat. A szektor tőkésítettségével viszont még nincs gond, a biztosítók szavatoló tőkéje a minimális szint csaknem kétszerese volt június végén.

A nem élet ág csökkenő nyereségtermelő képességében szerepet játszhat a tavaly bevezetett a biztosítási adó, ami csak ezt a szektort érinti, és a jelek szerint nem tudták teljes mértékben áthárítani a piaci szereplők a fogyasztókra. A díjbevétel a nem élet ágban ugyan az első félévben tavalyhoz képest nőtt 3,4 százalékkal, és meghaladta a 203,7 milliárd forintot, viszont a szerződések száma is emelkedett csaknem 2,5 százalékkal 9,408 millió darabra. Az inflációt követő indexálásokat is figyelembe véve ez arra utal, hogy továbbra is erős a verseny a piacon, és nem nagyon tudnak a piaci szereplők díjat emelni.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál csaknem 8 százalékkal nőtt a díjbevétel, és megközelítette a 48,2 milliárd forintot. Ez egyébként érhető, hiszen a szerződések száma is emelkedett tavaly óta, és a károk volumene is nőtt. Tavaly már 82,4 százalékos volt a kárhányad ebben a szegmensben, ez az idén talán csökkenhet. A casco-biztosításoknál a díjbevétel és a szerződéses állomány is stagnált tavalyhoz képest, az első hat hónapban 32 milliárd forintnyi díjat fizettek be az autósok. A szintén komoly tételnek számító tűz- és elemi kockázatokra, valamint egyéb vagyoni kockázatokra kötött biztosítások összesített díjbevétele valamelyest csökkent 2013-hoz képest. Egyes speciálisabb biztosítások viszont egyre kelendőbbek, gyorsan nő például a kezességbiztosítások, a baleset- és betegségbiztosítások piaca.

Az életbiztosítási ágazat díjbevétele stagnált 2013 első feléhez képest annak ellenére is, hogy elindultak az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások, amelyeket a biztosítók beszámolói szerint eredményesen értékesítenek a közvetítők. Az ágazat 231,4 milliárd forintnyi díjbevételt ért el az első hat hónapban ez minimális mértékben ugyan, de elmaradt a tavalyitól. Nagy megugrás tapasztalható a halálesetre szóló életbiztosításoknál, amelyek díjbevétele tavaly óta megduplázódott, és az első félévben 26,5 milliárd forintot tett ki, a vegyes és a unit linked életbiztosítások díjbevétele viszont csökkent, amiben szerepe lehetett annak is, hogy az idén lényegesen kevesebb egyszeri díjas terméket értékesítettek, mint tavaly. Lassan egyébként bekövetkezhet a fordulat a díjbevételeket illetően, a unit linked biztosításoknál a szerződésszám ugyanis az idén markáns növekedésnek indult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.