BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőttek a hazai ipari árak, idővel az inflációba is átgyűrűzhet

Kis erősödéssel fejezte be a napot tegnap a forint, ma reggel azonban ismét a 313-as szint körül mozog az EUR/HUF árfolyam. Nagy változásra a napokban nem számítunk, az elkövetkező hetekben azonban jöhet nagyobb forintgyengülés, a 314-es szint áttörésével - írják az Erste elemzői.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint piacán továbbra sincs nagy mozgás, a tegnapi kis erősödés már el is tűnt ma reggel, egyelőre kivárnak a piaci szereplők a devizahiteles csomag előtt. A kötvénypiacon megint lefelé mozdultak a hozamok, a 10 éves állampapírokkal immár 4,33%-on kereskednek, a ráta közelít a 4,15%-os történelmi mélypont felé, melyet még júliusban láthattunk. Ma az ÁKK 12 hónapos diszkontkincstárjegyet dob piacra, a másodpiacon 1,78%-on kereskednek e papírokkal. Várhatóan itt is megáll az átlaghozamok csökkenése, hasonlóan a keddi 3 hónapos DKJ aukcióhoz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyama a korábbi esések után visszakorrigált, ma reggel egészen 1,321-ig emelkedett. Az amerikai piacok tegnap nem mutattak nagy elmozdulást. A mai nap folyamán a második negyedéves GDP adat első felülvizsgálatának közlése mutathat némi irányt. Európában és véget ért a lendület: a DAX index a mínuszos tartományban zárt (-0,19%), míg a FTSE 100 index (0,12%) és CAC 40 (0,04%) kismértékű emelkedést tudott felmutatni. Az ukrán miniszterelnök felvetette annak lehetőségét, hogy a Gazprom leállíthatja az Ukrajna irányába történő gázszállítást. A hírt azonban érdemes szkeptikusan kezelni.
Ázsiában sem mutattak kedvező képet az indexek: Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot esett.
Az árupiacon az WTI olaj árfolyama esett, ma reggel 93,6 dolláron állt. Az arany esetében növekedést láthatunk (1.289 dollárig nőtt), ami főleg az ukrán konfliktus erősödésének tudható be. Nincs elmozdulás a határidős piacokon ma reggel, stagnálást láthatunk.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az EKB tegnap felkérte a BalckRock leányvállalatát, hogy segítsen kidolgozni az eszközvásárlási programot. (ABS vagy nevezhetjük európai QE-nek is). Annak ellenére, hogy a hír azt mutatja, hogy már nem csak a szavak szintjén áll az EKB ebben az ügyben, már nem volt a hírnek jelentős hatása a piacokon amiatt, hogy az EKB jegybankelnök, Mario Draghi pénteken Jackson Hole-ban már erős állításokat fogalmazott meg.

A Brit Kereskedelmi Kamara (BCC) szerint a brit GDP idén 3,1% helyett 3,2%-kal, míg jövőre 2,7% helyett 2,8%-kal növekedhet.  Az elemzés szerint a beruházások és az export mértékét növelni kell, mert túlságosan függnek a számok a belső fogyasztástól. A monetáris szigorítással kapcsolatos becslések szerint 2015 első negyedévében 0,5%-ról 0,75%-ra emelkedhet az irányadó ráta, 2016 negyedik negyedévére pedig elérheti a ráta a 2,25%-ot. 

Júliusban is emelkedtek az ipari termelői árak, júniushoz képest átlagosan 0,5%-kal. Az éves index azonban továbbra is negatív, de a júniusi 0,6%-os árcsökkenés immár 0,3%-ra csökkent az iparban átlagosan. A hónap során leginkább az exportértékesítésben emelkedtek az ipari árak, a belföldi értékesítésnél csupán 0,2% volt a drágulás mértéke. A termelői árakban látható júniusi trendforduló részben a forintgyengülésnek, részben az alacsony bázisnak köszönhető. Ez a folyamat idővel az inflációs számokban is megjelenik, így fenntartjuk azt az előrejelzésünket, hogy jövőre szignifikánsan megugrik a fogyasztói árindex, 2015 decemberére 3,6% lehet az infláció.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.