BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sávos kereskedés jöhet a forintban

A csütörtöki erősödés után a péntek már forintgyengülést hozott, s az EURHUF kurzusa visszatért a hét eleji szintekre. A technikai kép alapján a 20 és a 30 napos mozgóátlagok elég erős támasznak tűnnnek. Ezek letörése esetén a 200 napos mozgóátlagot is célba veheti a ráta, jelenleg azonban valószínűbbnek tűnik, hogy az árfolyam a 312-315 közötti sávban mozog majd a közeljövőben - írja az Erste elemzése.

A péntek délutáni feszült geopolitikai helyzet hatására a régiós devizák gyengültek az euróval szemben. A forint árfolyama is gyengült, ismét 314 fölé ugrott az euróval szemben, ma reggelre azonban már javulni látszik a hangulat. Az állampapírok másodpiacán gyakorlatialg mozdulatlanok maradtak a referenciaszintek a hét utolsó napján. A héten a csütörtöki kötvényaukciók lehetnek leginkább fókuszban.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyama 1,3365-ről 1,3401-re emelkedett, ezzel a devizapár a 20 napos mozgóátlagot érte el. Optimista hangulatban kezdődött a pénteki kereskedés a tengerentúlon, de miután arról érkezett hír, hogy az orosz konvojra rálőttek, az árfolyamok esni kezdtek, majd záráshoz közeledve ismét javult a hangulat, így a Nasdaq indexnek sikerült mérsékelt pluszban zárnia a kereskedést (Dow -0,3%, Nasdaq 0,27%, S&P500 -0,01%). Jól indult a kereskedés a nyugat-európai börzéken, a piacok zárás előtt azonban összeomlottak arra a hírre, hogy az ukrán haderő rálőtt az orosz konvojra és részben meg is semmisítette azt. A legnagyobb esést a DAX index könyvelhette el (FTSE100 0,06%, DAX -1,43%, CAC40 -0,75%). A későbbiekben azonban ellentmondásos hírek jelentek meg, mert a moszkvai védelmi minisztérium tagadta, hogy orosz hadoszlop lépett volna Ukrajnába, így azt is tagadták, hogy az ukrán hadsereg ilyet semmisített volna meg. A Fehér Ház sem erősítette meg az értesüléseket, miszerint orosz katonai járművek lépték át Ukrajna területét. A hétvégén is zajlottak az események, a kelet-ukrajnai szakadárok vasárnap reggel lelőttek egy MiG 29-es vadászgépet. Ázsiában a Nikkei 0,1%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,3%-ot esett. Júliusban a kínai FDI 17%-kal esett vissza, míg a várakozás mérsékelt, 0,8%-os növekedés volt. Bár az adat meglehetősen ingadozó, de ekkora mértékű kilengés ritkán fordul elő, ráadásul az első hét hónap adatai is enyhe visszaesést mutatnak. Az árupiacon a csütörtöki nagy zuhanás után pénteken látványosan emelkedni tudott az olaj árfolyama, 95,5 dollárról 97,2 dollárig ment a kurzus. A reggeli kereskedésben mérsékelt csökkenés után 96,6 dollárig esett a kurzus. A múlt hét nagy része oldalazással telt az arany piacán, pénteken azonban megérkeztek az eladók, és 1.313 dollárról 1.292 dollárig süllyedt a kurzus, majd a nap végére 1.304 dollárig korrigált vissza az árfolyam. Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel, de a főbb piacok (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) mid a pozitív tartományban voltak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a júliusi 81,8 pontról 79,2 pontra süllyedt augusztusban az előzetes adatok szerint. Ilyen gyenge értéket tavaly novemberben láthattunk utoljára. A piac 82,5 pontra számított. A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index pedig 25,6 pontról 14,7 pontra zuhant vissza, ami szintén lényegesen rosszabb a piac által várt 20 pontnál. A júliusi ipari termelési adat viszont pozitív meglepetést hozott, a várt 0,3% helyett 0,4%-ra emelkedett, miközben a júliusi adatot 0,2%-ról 0,4%-ra korrigálták fel. A jó adat hátterében főként az autóipar 10,1%-os bővülése áll.

Az MNB legfrissebb adatai alapján a magyar államadósság a GDP 85,1%-án állt az idei első félév végén. A megugrás a tavaly év végi 79,2%-ról nem mondható meglepőnek, s nagy szerepet játszott benne a kormányzati tartalékok visszaépítése a többlet forint állampapír-kibocsátás révén. Az év második felében várhatóan már csökken a mutató.

Heti kitekintő:

USA: A piacnak elsősorban kedden érdemes figyelnie az Egyesült Államokra, ugyanis ekkor kerül publikálásra a júliusi inflációs adat. Továbbra sem várható magas érték, a konszenzus szerint 0,1% lesz az árszínvonal emelkedés. Szerdán a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvére, csütörtökön pedig a heti munkanélküli segélyt kérők számára, illetve a használt lakás értékesítések és a Leading Indicators kompozit makromutató júliusi adataira lehet érdemes figyelni.

Eurózóna: A hét eleje nem ígérkezik túl mozgalmasnak, sokkal inkább csütörtökön jelennek meg fontosabb adatok. Közlésre kerülnek a térség feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzser indexei (PMI). Ezek értéke várhatóan 50 pont felett fog alakulni. A korábbi hónaphoz képest süllyedést várható, ami elsősorban az Eurózóna növekedésében történt stagnálás, illetve az orosz-ukrán konfliktus hatásának tudható be.

Magyarország: A korábbihoz képest jóval csendesebb hét következik. A csütörtöki kötvényaukcióra fog figyelni a piac. A 3 ,5, 10 éves kötvények mellett kamatswap aukció is lesz, amely a befektetők kamatkockázatát igyekszik csökkenteni. Várhatóan a jövő heti jegybanki kamatdöntés fog nagyobb érdeklődést kiváltani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.