BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok fontos makroadatot tartogat a hét

Nagyot erősödött a forint pénteken, 313-ig csökkent az EUR/HUF kurzusa. A korrekció a 20 és 30 napos mozgóátlagok 310,5 körüli szintjéig tarthat, onnan valószínűbb, hogy ismét a főtrend irányába, felfelé mozdul az árfolyam - írják az Erste elemzői.

A többi régiós feltörekvő piaci devizához hasonlóan nagyot erősödött a forint is pénteken. A forintot nagyban segítette, hogy az EKB csütörtökön ismét elkötelezte magát az eszközvásárlási program mellett. A volatilitás fennmaradására számítunk rövidebb távon, az erős külső egyensúlyi pozíciónk azonban később stabilizálhatja az árfolyamot. Az állampapírok másodpiacán a hét utolsó napján már nem mutatkozott nagy elmozdulás a referenciaszintekben. A héten 3 és 12 hónapos DKJ auckiókat tart az ÁKK.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon míg a feltörekvő devizák erősödtek, addig a dollár árfolyama gyengült az euróval szemben. Az EUR/USD jegyzése 1,3364-ről 1,3410-ig emelkedett. Az iraki bombázások ellenére pluszba lendültek az amerikai indexek. Az S&P 500 index 1,15%-kal, a Nasdaq 0,83%-kal, míg a Dow index 1,13%-kal tudott emelkedni. Barack Obama humanitárius célokat hangsúlyozott az iraki támadások kapcsán, és továbbra sem gondolja, hogy szárazföldi csapatokat kellene küldeni a térségbe. Nagy-Britannia élelmet és műszaki támogatást ígért az iraki lakosságnak, viszont kijelentette, hogy a katonai beavatkozásban nem vesz részt. A hét utolsó napján sem maradt el az esés az európai börzéken. A FTSE 100 index 0,45%-ot, a DAX index 0,33%-ot, míg a CAC 40 index 0,05%-ot veszített értékéből. Ázsiában a A Nikkei 2,2%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index pedig szintén 1,2%-ot emelkedett a hét első kereskedési napján. A júliusi infláció 2,3% lett Kínában, ami megegyezik az elemzői várakozásokkal és az egy hónappal korábbi értékkel. is. A jelenlegi inflációs adat bőven a kormányzati célkitűzés 3,5%-os küszöbe alatt van. Az ingatlanárak esetében 0,8%-os visszaesést mértek az előző hónaphoz képest. Az indiai jegybank elnöke szerint elérhető az inflációs cél, ami 8% erre az évre vonatkozóan, és 6% jövőre, a júniusi adat pedig 7,3% volt. Azt is hozzátette, hogy az alapkamat esetleges megváltoztatása az inflációs adatoktól függ, ez pedig inkább a kamatemelést vetíti előre. Az árupiacon a WTI 97,8 dollár volt ma reggel. Az iraki bombázások kismértékben felfelé hajtották az árfolyamot. A hétvégén az Egyesült Államok drónokkal és repülőgépekkel támadta az ISIS állásait, hogy elkerüljék a jelentős vérengzéseket az iraki Kurdisztán területén, miután a szunnita felkelők sikeresen nyomultak előre Erbil városa felé. A fedezeti alapok csökkentették nettó long pozícióikat az olajban. Az arany ára viszont kismértékben lejjebb csúszott a háromheti csúcsról. A befektetők elsősorban a közel-keleti és az ukrán-orosz események hatását értékelték. Egyelőre nem látszik a feszültség további növekedése, ami a partvonalon tartotta a befektetőket. Pozitív hangulat uralkodott az európai és az amerikai határidős piacokon is ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Kijev szombaton ismét arra figyelmeztetett, hogy az oroszok humanitárius segélynyújtás ürügyén bármikor bevonulhatnak Kelet-Ukrajnába. Petro Porosenko elnök kész elfogadni egy ilyen jellegű akciót, ha katonai kíséret nélkül és nemzetközi partnerekkel együttesen teszik mindezt.

A JP Morgan elemzése szerint az oroszországi import tilalom egyes országok GDP növekedésére negatívan hathat. Litvánia esetében a GDP 3,1%-ával, Észtországban 1,3%-ával, Lettországban 0,5%-ával, Lengyelország esetében 0,3%-ával, míg hazánkban a GDP 0,24%-ával egyenlő. A hatás ugyanakkor kisebb lehet, mint amekkora arányt az oroszországi élelmiszerexport e gazdaságok teljes GDP értékén belül képvisel. Az élelmiszerárak csökkenése következtében a deflációs félelmek újra előtérbe kerülhetnek. Oroszország mindeközben az élelmiszerárak emelkedését megelőzendő az árak befagyasztását sürgeti.

A német Sonntag hetilap értesülései szerint az EKB technikailag képtelen a stresztesztekhez bekért adatokat kezelni, legalábbis a német Bundesbanknak ezt mondta. Az október második felére várt végeredmények közzétételéhez most újra be kell kérni az adatokat egy másik formátumban.

Törökországban Erdogan az első fordulóban megnyerte az ország történelmének első közvetlen elnökválasztását. Győzelme nem okozott különösebb meglepetést. Az első fordulóban a szavazatok 51,7%-át kapta, így abszolút többséget szerzett. A legfőbb kérdés az lesz, hogy hogyan tudja megerősíteni támogatottságát és, hogyan sikerül átmenekíteni a hatalmat új pozíciójába.

Heti kitekintő:


USA: Az Egyesült Államokra a hét második felében érdemes figyelni, ugyanis a jelentősebb adatok közlése ekkor történik. Szerdán a kiskereskedelmi adatok jelennek meg, ahol jelentősebb változás nem várható a korábbi adathoz képest (0,2% hó/hó). Pénteken pedig az ipari termelés és a fogyasztói hangulatindex kerül publikálásra. Utóbbinál javulást várnak az elemzők.

Eurózóna: A hét legfontosabb eseménye bruttó hazai termékre vonatkozó adatok közlése lesz. Csütörtökön először a francia, majd a német adatok kerülnek publikálásra. Mindkét esetben gyenge eredményeket várnak az elemzők. Így a délelőtt még közlésre kerülő eurózónás GDP mutató esetében szintén lassulás várható, az elemzői konszenzus 0,1 %. Kedden a ZEW intézet publikálja a német és az euróövezeti konjunktúra mutatókat.

Magyarország: Makrogazdasági adatokat tekintve a kedd és a csütörtök lesz középpontban. A hét első felében a júliusi fogyasztóindex jelenik meg. Az elemzők többsége 0% körül várja az infláció mértékét, a mi előrejelzésünk szerint ez -0,1 százalék lesz. A második negyedéves GDP adat tekintetében továbbra is kedvező eredményt várunk, 3,3%-ra várjuk a növekedést év/év alapon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.