BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szélcsend a forintpiacon, ma dönt az MNB

Nincs változás az EUR/HUF kurzus technikai képében. Az árfolyam egy szűk sávban oldalazik, a 20 napos mozgóátlag körül. A forint további gyengülési kísérletét a 314-es ellenállás megállította, a napokban valószínűleg e szinthez közel mozog az árfolyam - olvasható az Erste elemzésében.

Rövid hazai piaci áttekintés:

313 körül mozog a forint az euróval szemben, napok óta nincs jelentősebb mozgás. A bizonytalanságok közepette nem találja az irányt a hazai fizetőeszköz, és várhatóan a mai MNB kamatdöntés sem mozdítja ki a forintot e tétlenségből. A kötvénypiac is csendes a múlt csütörtöki kötvényaukció óta, a 10 éves papírokkal változatlanul 4,47%-on kereskednek. Az ÁKK ma 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket dob piacra, 40 milliárd forint összértékben. A másodpiacon a 3 hónapos papírokkal 1,4%-on kereskednek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyama 1,32-es lélektani határig esett, ahonnan a délután folyamán sem tudott elmozdulni. Kedvezően alakultak az amerikai indexek. Új csúcsra emelkedett az S&P500 index, de nem bírt megkapaszkodni a 2000 pontos álomhatár fölött. De ne feledkezzünk meg a Dow és az Nasdaq indexről sem, mindkettő esetében 0,4%-os emelkedés történt. Jó napot zártak az európai tőzsdék is: a FTSE 100 nulla körüli értéke mellett, a DAX index 1,83%-os, a CAC 40 pedig 2,10%-os pluszt könyvelt el. A mai napon újabb lépés történik az orosz-ukrán konfliktusban. Putyin és Petro Porosenko minszki találkozója a nap fontos eseménye, bár feltehetően nem tudják tisztázni a fennálló helyzetet.
Az ázsiai piacokon nem volt túl pozitív a hangulat: a Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot esett. Az ok feltehetően a geopolitikai kockázatok előtérbe helyeződése volt.
Az árupiacon az olaj 7 hónapos mélypont környékére esett, ugyanis a WTI jegyzési árfolyama 93,53 dollárig süllyedt. Az arany esetében tegnap minimális esést láthattunk, azonban az orosz-ukrán konfliktus hatására ma 0,5%-os pluszt mutatott a nemesfém. A hedge fundok harmadik alakalommal csökkenteték négy hét alatt az arany határidős és opciós vételekre vonatkozó pozícióikat. A kamatemelési várakozások és a folyamatos dollár erősödés láttán nem meglepő ez a lépés. A határidős piacok negatív oldalon kezdték a ma reggelt.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Júliusban 412 ezer új lakást értékesítettek évesített alapon USA-ban. Ez elmarad az előző havi 422 ezertől és 14 ezerrel alulmúlja a 426 ezres piaci várakozást is. Az amerikai szolgáltatóipari beszerzésimendzser-index értéke 58,5 pontra esett vissza az előző havi 60,8 pontról és ezzel alulteljesítette az elemzői várakozásokat is, ami 59,5 pont volt.

Benyújtotta lemondását a francia kormány tegnap reggel, immáron másodszor 6 hónap leforgása alatt. A háttérben Arnaud Montebourg gazdasági miniszter bírálata állhatot. Szerinte a költségvetési fegyelem betartatása helyett a fogyasztás és a beruházások növelésére kellene a hangsúlyt fektetni. Manuel Valls miniszterelnök szerint ha Francoise Hollande köztársasági elnök szerint is ő a hibás, akkor távozik a posztjáról.

Petro Porosenko, ukrán elnök a tegnapi napon feloszlatta az ukrán parlamentet és október 26-ra választást ír ki. Porosenko reméli, hogy a régi gárda nélkül (Yanukovich) zajlanak majd a választások és az új koalíció létfontosságú gazdasági és politikai reformokat hajt végre.

Az MNB ma 14 órakor dönt a kamatokról, a korábbi jelzésnek megfelelően ezúttal nem várunk már kamatcsökkentést, 2,1%-on maradhat az irányadó ráta. Nagyobb figyelem övezheti a 15 órakor nyilvánosságra kerülő sajtóközleményt, várhatóan azonban ebben sem változik az álláspont, tartósan laza monetáris kondíciókat kíván fenntartani a jegybank. Szerintünk jövő év második felében a piac már ki fogja kényszeríteni a szigorítást, 2015 végére 3%-os alapkamatot várunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.