BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új történelmi csúcs a tengerentúlon

A múlt héten sem pihentek a börzék, a tengerentúlon újabb történelmi csúcsnak örülhettek a befektetők, az európai piacokon azonban már felemás volt a kép

Hazánkban is emelkedéssel indult a hét, a csütörtöki nagyobb eső nap azonban leradírozta a pluszokat, a német börzéhez hasonlóan. A BUX-index új lokális csúcsot ért el, miután 18023 pontig emelkedett, amelyet egy mélyrepülés követett 17600 pontig. A héten kiderülhet, hogy a befektetők keze csak átmenetileg remegett-e meg, és folytatódni fog-e az emelkedés a 18200 forintos erős ellenállásig.

Hasonló a helyzet a DAX esetében is, az árfolyam a 200 napos mozgóátlagot táncolta körül az elmúlt napokban. A 9500 pontnál húzódó ellenállást nagy lendülettel törte át az árfolyam, amelyet ugyanolyan gyorsaságú esés követett a hét második felében. A lejtmenet pedig a technikai képet is elrontotta, a 9390–9260 pont környéki támaszoknál érdemes figyelni a fordulót.

A nagy mozgások hátterében az ukrán események állnak, a múlt héten tovább súlyosbodott a konfliktus. Annak a hírnek már nem volt érdemi hatása a részvénypiacon, hogy az Európai Központi Bank felkérte a BlackRock leányvállalatát a BlackRock Solutiont, segítsen kidolgozni az eszközvásárlási programot. Ez pedig azt mutatja, hogy már nem csak a szavak szintjén áll az EKB ebben az ügyben.

Az S&P500 index tovább menetelt és az eddig nem látott 2000 pont feletti szinteken is járt a kurzus. A hét második felében már megtört a lendület és átfordult oldalazásba az árfolyammozgás. Az emelkedés fundamentálisan is megalapozottnak tűnik, ezért rövid erőgyűjtés után elindulhat a kurzus a 2000 pont feletti magasságok meghódítására. A kelet-európai feszültségek a tengerentúli börzéken nem éreztetik hatásukat, ennek ellenére egy negatívabb forgatókönyvet is érdemes figyelembe venni, amelynek során visszatesztelheti a 20 és 30 napos mozgóátlagokat a kurzus 1960 pontnál.
Ez azonban nem változtatna a hosszú távú pozitív képen. Egy másik indexről, a Nasdaq Composite-ról sem érdemes megfeledkezni, a technológiai papírokkal telített mutató árfolyama 14 éve nem látott magasságokba kapaszkodott. Ennél feljebb csak a 2000-es évek elején az „internet lufi” kialakulásakor járt az árfolyam, és nem kizárt, hogy a jelenlegi emelkedő trend rövid időn belül eléri 5132 pontos történelmi maximumot.

Nem hozott változást az MSCI

Ma reggeltől lépnek életbe az MSCI index új súlyai, így a befektetőknek, különösképpen az alapkezelőknek legkésőbb péntek délutánig volt idejük végrehajtani a szükséges átsúlyozásokat. Azonban a magyar index összetételében nem történt változás és a súlyok is változatlanok maradtak, így egyik hazai papír sem volt ezúttal érintett. A következő, ezúttal féléves felülvizsgálat majd november hatodikán lesz esedékes.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.