BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A héten az EKB-döntésre figyel a piac

A pénteki korrekciót hétfőn ismét forintgyengülés követte, a kilátások nem kedvezőek a hazai fizetőeszköz kapcsán. Az EUR/HUF kurzusa 315 fölé emelkedett, és várhatóan ismét nekimegy a 317-es ellenállásnak. Elsőre várhatóan megállítja e szint az árfolyamot, de nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan a történelmi csúcsot, 324-et is eléri a kurzus - írják az Erste elemzői.

Az orosz-ukrán konfliktus újra nehéz helyzetbe hozta a forintot, de a devizahiteles mentőcsomag is elég kellemetlen meglepetéseket tartogathat a hazai fizetőeszköznek. E többlet kockázatot jól mutatja, hogy a régiós devizákhoz képest a forint gyengült a leginkább az elmúlt hónapokban, ráadásul az érkező negatív hírekre is a hazai fizetőeszköz a legérzékenyebb. A kötvénypiacon pénteken unalmas nap volt, alig mozdultak a hozamok, a 10 éves állampapírokkal 4,45%-on kereskednek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacot is elérték a hétvégi geopolitikai hírek, az EUR/USD 1,3190-es szintről 1,3130-ig zuhant. A tengerentúlon nem volt túl izgalmas a pénteki nap, az árfolyamok mérsékelt emelkedést tudtak felmutatni (Dow 0,11%, S&P500 0,31%, Nasdaq 0,49%). Az S&P500 index azért új történelmi csúcsot mutatott fel 2003 ponttal. Ma a munka ünnepe miatt zárva lesznek az amerikai börzék. Európában a szombati csúcstalálkozó tartogatott néhány meglepetést, újabb orosz szankciók láthatnak a héten napvilágot. Az ukrán kormányerők viszont további területeket veszítettek el a harcok során. Az ukrán elnök, Petro Porosenko reményei szerint sikerül tűzszünetet elrendelni a hétfői minszki tárgyalások során. A piacok próbálják figyelmen kívül hagyni az konfliktus újabb és újabb híreit. A DAX ma újra ostrom alá veheti a 200 napos mozgóátlagot 9.516 pontnál az után, hogy pénteken rendesen letesztelte a 30 napos mozgóátlagot, és onnan egy hatalmas kanócot hagyott.

Pozitív hangulat volt az ázsiai piacokon: a Nikkei és a Hang Seng index is 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,8%-ot emelkedett. A shanghai és a hongkongi tőzsde összekötésének első tesztje sikeresen lezárult. A hírre az értékeltségi különbség csökkent a mindkét tőzsdén jegyzett papírok esetében. Az árupiacon kisebb esést láthattunk a WTI olaj esetében, 95,6 dollár volt ma reggel, mintegy 30 centtel a pénteki szint alatt. Az arany pedig 1.289 dolláron stagnált. A határidős piacok az S&P kivételével pluszban vannak mind Amerika, mind Európa esetében.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A német GDP az előzetes adatnak megfelelően 1,2%-kal bővült a második negyedévben, év/év alapon, a munkanap hatást kiszűrve. A növekedés ugyan nem kiemelkedő, de bőven meghaladja az euróövezeti átlagos 0,2%-os növekedést.

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe augusztusban 82,5 pont volt, ami a korábbi 79,2 pontnál és a várt 80,1 pontnál is kedvezőbb. Az amerikai személyes kiadások negatív meglepetést okoztak a piacnak, mert a várt 0,2%-os növekedés helyett 0,1%-kal csökkentek júliusban. A jövedelmek 0,2%-kal emelkedetek, ami kissé alulmúlta a piaci becsléseket.

A szombati rendkívüli EU csúcs számos érdekességet tartogatott. Francois Hollande francia elnök nyilatkozata szerint az Oroszországgal szembeni szankciók akár már a héten bővülni fognak. Hollande szerint megvan annak a reális esélye, hogy a konfliktus háborúvá változik. Angela Merkel is hasonlóan vélekedik, azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy az ukrán konfliktus nem oldható meg katonai úton. Robert Fico szlovák miniszterelnök megvétózná az újabb szankciókat, ugyanis azok ártanának az ország gazdaságának.

Manuel Valls francia miniszterelnök szerint Németországban is szükséges lesz a lazább monetáris politika, és arra kéri Mario Draghi EKB elnököt, hogy még tovább merészkedjenek a megkezdett úton. Benoit Coeure, az EKB igazgatótanácsának tagja szerint a testület kész további likviditást nyújtani a bankoknak, ha azok növelik a reálgazdasági hitelezésüket. Ezek a szavak kísértetiesen hasonlítanak Mario Draghi, EKB elnök Jackson Hole-i beszédére.

Heti kitekintő:

USA: Amerikában a pénteki munkaerőpiaci számok a legfontosabb makromutatók. A piac 6,1%-os augusztusi munkanélküliségi rátára számít, míg a foglalkoztatottság 210 ezer fővel bővülhetett múlt hónapban. Szerdán a Fed Bézs könyve ad fontos információt az amerikai gazdaság kilátásairól, előtte pedig a Markit és ISM feldolgozóipari indexei adnak képet a várakozásokról.

Eurózóna: A héten számos fontos makroadat és esemény lesz az öreg kontintensen. A piac leginkább az EKB csütörtöki döntésére figyel. A monetáris kondíciókban várhatóan nem lesz változás, a szeptember 18-án induló TLTRO és az eszközfedezetű értékpapírvásárlási program részleteire kíváncsiak leginkább a befektetők. Ezen kívül az euróövezeti végleges GDP adatok lesznek fontosak, de a Markit beszerzési menedzser indexei is mozgathatják a piacokat.

Magyarország: A hét közepe lesz leginkább izgalmas magyar szemszögből, ugyanis ekkor kerülnek közlésre a végleges GDP adatok. Ezáltal képet kaphatunk a korábban publikált 3,9%-os növekedés részleteiről. Várakozásaink szerint leginkább a beruházások fűtötték leginkább a kedvező adatot, de a fogyasztás is tovább bővülhetett. Szerdán még a kiskereskedelmi termékforgalomra, míg csütörtökön az ipari termelési adatra érdemes figyelni e héten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.