BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány benyújtotta a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt

Újra kiújultak a harcok Ukrajnában. A felek egymásra mutogatnak, de az első hírek az ukránok megtámadásáról, no meg arról szóltak, hogy újabb orosz konvoj sértett határt. Az orosz statisztikák szerint a szankcióknak köszönhetően 7,5 százalékkal esett augusztus eleje óta az élelmiszer import. Így a rubel újra a gyengülés útjára lépett. Egy dollárért már 38 rubelt kell adni, ami 2,5 százalékos gyengülés a múlt hét elejéhez képest - írják az Erste elemzői.

Közben a skót függetlenedési törekvéseket is árgus szemmel figyeli a piac. A szavazásra csütörtökön kerül sor. Most éppen az elutasítás pártiak vannak többségben. A probléma, hogy ha elszakadás lesz a vége, akkor a wellsiek és a katalánok, akik már most is tüntetgetnek, vérszemet kapnak. Ráadásul számos megoldatlan nemzeti feszültség van Európában, amely felszínre kerülhet ennek kapcsán. Annak a vége pedig megjósolhatatlan.

A mai napon a geopolitikai feszültségeknek köszönhetően a DAX indexben további csökkenést várunk, míg itthon, technikai megfontolásokból kifolyólag akár még az emelkedés is összejöhet. Ráadásul a pénteken benyújtott devizahiteles törvénytervezet a várakozásoknak megfelelő, miközben az OTP ügyét az Alkotmánybírósághoz utalta a bíró. A Richter nem nagyon reagált az elmúlt napokban a rubel gyengülésre, mivel a „női viagra” tartja őket izgalomban. Ennek ellenére a technikai korrekció, amelyet már pénteken is láthattunk (oldalazás), ma tovább folytatódhat.

Nemzetközi hírek
USA

- Gyengére sikerült a pénteki kereskedés a tengerentúlon, a főbb indexek mínuszban zárták a hét utolsó kereskedési napját, ami azt jelenti, hogy 6 hete először zárták az egész hetet mínuszban a papírok (Dow -0,36%, Nasdaq -0,52%, S&P500 -0,57%).
- A Dow Jones komponensek közül pár részvény tudott emelkedni, a nap nyertese a Goldman Sachs (1%) volt, a vesztesek táborát a Verizon (-1,2%) és a Coca-Cola (-1,2%) vezette.
- A Yahoo kiemelkedően teljesített, közel 4%-ot emelkedett a kurzus, így 2006 óta nem látott magasságokba ugrott a papír. A jó teljesítmény az Alibaba közeli tőzsdére lépésnek köszönhető, mert a vállalatnak több mint 20%-os részesedése van a cégben.
- A kiskereskedelmi forgalom a várakozásoknak megfelelően négy hónapos csúcsra emelkedett a tengerentúlon. A mutató 0,6%-kal emelkedett az előző hónapban, miközben a júliusi adatot stagnálásról 0,3%-ra korrigálták fel.
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének szeptemberi előzetes értéke 84,6 pontra emelkedett 82,5 pontról. Az adat felülmúlja a 83,3 pontos várakozást.
- Augusztusi ipari termelési adatot és szeptemberi New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet publikálnak a tengerentúlról.

Európa
- Sormintát rajzoltak az európai piacok a tőzsdei álmoskönyvekbe pénteken. A brit FTSE 100 index 0,11%-kal tudott emelkedni, miközben a német DAX index 0,41%-os mínuszt könyvelt el. A CAC 40 indexben nem láthattunk érdemi elmozdulást.
- Érdekes felfogásban értelmezik a szakadárok a tűzszünet fogalmát, ugyanis szombaton megrohamozták a donyecki repülőteret. A harcok negatív gazdasági hatása nem, csak annak mértéke kérdéses. Az ukrán központi bank elnöke szerint a GDP idén akár 10%-kal is csökkenhet, szemben az IMF 6,5%-os becslésével.
- A skót függetlenedési ügy továbbra is a címlapok egyik sztárja. Az ICM felmérése szerint a 705 megkérdezett 49%-a szavazna csütörtökön a függetlenségre, míg a szavazók 42%-a maradna ott ahol van. Az Opinium felmérésében már azt láthattuk, hogy a válaszadók 47%-a maradna és 43%-a különválna. A végeredmény nem csak a font és a brit gazdaság szempontjából mérvadó, hanem az egész EU számára is, hiszen több országban (Spanyolország-Katalónia) is feléledhetnek az elszakadási törekvések.
- Vasárnapi lapértesülések szerint a SABMiller felvásárlási ajánlatot tett a Heineken sörgyár részvényeire, azonban azt a holland cég visszautasította.

Olaj, arany
- A WTI 91,2 dollárra zuhant ma reggel. A napvilágra kerülő 6,9%-os év/év alapú kínai ipari termelési adat (mely 2008 decembere óta a leggyengébb ipari termelés növekedést mutatta) volt a fő oka a további esésnek. A líbiai kihozatal időközben napi 870 ezer hordóra nőtt, így közel került az 1 millió hordós kihozatal, amire a líbiai vezetés számít.
- Az arany 1.233 dollárig süllyedt, igaz a kereskedés elején még 1.225 dollárt is megjárta az árfolyam. Az aranyat továbbra is adja a pénzügyi piac, a legnagyobb ETF-ekből vándorol kifelé a tőke, ami miatt a piac további esésre számít.

Devizák
- Az EUR/USD az 1,2920-as szintről 1,2970-ig emelkedett annak köszönhetően, hogy a tengerentúli adatok a vártnál gyengébbek lettek.
- A forint a devizahiteles törvényjavaslat megjelenésével egy időben gyengült. Az EUR/HUF jegyzése a 313,5-es szintről 315,0-ig emelkedett.

Távol-Kelet
- A tokiói piac ma zárva tartott. A Hang Seng 0,5%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett.
- A kínai statisztikai hivatal adatai alapján az első 8 hónapban 10,9%-kal 559 milliárd dollárra csökkent a lakástranzakciók volumene. Az első 7 hónapban még csak 10,5%-os volt a csökkenés mértéke. Az új megkezdett építések száma 10,5%-kal maradt el a tavalyi évtől, míg az első 7 hónapban 12,8%-os volt a visszaesés mértéke.
- A hétvégén újabb tömegdemonstrációt tartottak, mert a pekingi kormány egyelőre nem engedélyezte, hogy 2017-ben szabad választásokat tartsanak a különleges közigazgatási területen.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban voltak.

Vállalati hírek
- A Fidesz pénteken benyújtotta a deviza spread és az egyoldalú kamatemelések elszámolását és visszafizetését szabályozó törvényt. A parlament szeptember 16 és 24 között tárgyalja a törvényt.
- A még élő hitelszerződések esetén a tőkével szemben kerül elszámolásra a visszatérítés, míg a már lezárt szerződések esetén készpénz kerül kifizetésre az ügyfelek számára. Az elszámolás egyes esetekben akár augusztusig is elhúzódhat.
- A bank által adott kedvezményeket is figyelembe kell venni a visszatérítés összegének meghatározásakor, így a kedvezményes árfolyamon végtörlesztők csak minimális extra terhet jelenthetnek a bankoknak.
- A kamat- és díjemelést 2016 április 30-ig befagyasztották, addig a kormány kidolgoz egy transzparens árazási módszert.
- A benyújtott törvénytervezet összességében a várakozásoknak megfelelő. Az OTP már leírta a kapcsolódó költségeket (adózás előtt 218 milliárd forintot) és a második negyedéves eredményekor jelezte, hogy évi 10 milliárd bevételi kiesést okozhat a kamatbefagyasztás. Az FHB egyelőre még csak 4,5 milliárd forint céltartalékot képzett, így további 20 milliárd céltartalék képzésre számítunk. A negatív elem, hogy 2 évig befagyasztják a kamat és díjemeléseket. A Raiffeisen 120-160 millió euró céltartalékot képzett, melynek inkább a felső szélén lehet a tényleges költség.
- Pénteken tárgyalta a Fővárosi Törvényszék az OTP és az FHB állam elleni keresetét is. Az OTP beadványát az Alkotmánybírósághoz továbbították, míg az FHB keresetét elutasította a bíróság.
- Az FHB 5,2 milliárdról 8,6 milliárd forintra emelte leányvállalatában a tőkét. A hír megítélésünk szerint semleges.
- A BUX index új súlyai szeptember 22-től fognak életbe lépni. A BUX index komponensei nem változnak, ugyanakkor a közkézhányad változása miatt az előzetes számok alapján az OTP súlya 87 bázisponttal 31,36%-ra csökken, míg a Richteré 72 bázisponttal 24,0%-ra emelkedik.

A Wall Street Journal értesülései szerint egyes jelentős befektetők az Adidas vezérigazgatójának leváltásáról egyeztettek. Az érintettek szerint Herbert Hainer vezérigazgatónak gyorsabban kellett volna reagálnia a főként golfhoz köthető ruházatot forgalmazó US TaylorMade márka árbevételének csökkenésekor. Az Adidas cáfolta, hogy bármiféle tárgyalások lennének a részvényesekkel.

A lengyel MBank eladta biztosítási üzletágát az Axa számára. A tranzakció lezárása jövő év elején várható. Az upfront vételár 136 millió euró, amit a következő években további 7 millió euró mérföldkő kifizetés követhet. A mostani megállapodás egy 10 éves kizárólagos együttműködést is tartalmaz a felek számára.
Megérkeztek a Daimler tulajdonában álló Mercedes augusztusi kínai értékesítései számai. Az elmúlt hónapban 21.400 darab autót értékesített a társaság, ami 18,3%-os bővülést jelent tavalyhoz képest. A teljes értékesítés közel 18%-a köthető a távol-keleti országhoz. Az első 8 hónapban összesen 178.241 darab autót adtak el, ami 31,5%-os bővülésnek felel meg.
A Daimler fejlesztési igazgatója a hétvégén interjút adott az Automobilwoche nevű újságnak, ahol azt mondta, hogy 2017-ig tíz hibrid modellt tervez a piacra dobni az autógyártó. A „C” és az „E” típusoknak lesznek hibrid változatai. Weber szerint az autógyártók százezres nagyságrendű hibrid autót szeretnének értékesíteni évente az évtized végére.
Az E.ON kilátásaival kapcsolatban optimistább lett a JPMorgan, hiszen a korábbi 14 eurós célárat 17 euróra emelte fel, és a semleges ajánlást felülsúlyozásra módosította. A jelenlegi részvényárhoz képest ez 18,5%-os emelkedést jelentene. Az elemző szerint a magasabb karbon árak, az átstruktúrálási lehetőségek nyújtotta osztalékemelési lehetőségek és a kapacitások fejlesztése teszi igazán vonzóvá a részvényt. Mindeközben a konkurens RWE semleges ajánlását alulsúlyozásra rontották le, változatlan 26 eurós célár mellett, ami a jelenlegi szinteket figyelembe véve közel 18%-os mínuszt jelentene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.