BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikaiak hadgyakorlatoznak Nyugat-Ukrajnában

Az amerikaiak részt vesznek egy nyugat-ukrajnai hadgyakorlaton. Ez elég komoly jelzés az USA és a Nato részéről, hogy készek akár komolyabb lépésekre is. Így annak ellenére, hogy az ukrán elnök porhintésnek nevezte Putyin tűzszüneti tervét, nem véletlen, hogy az orosz elnök alkudozni kezdett. Mindenesetre újabb szankciók jöhetnek, amelyek újabb emberekre, vállalatokra, sőt az orosz állami kötvények vásárlására is vonatkozhatnak. Ez mind szép és jó, de az igazi lépés az, amit az USA tesz: katonákat küld Ukrajnába, még ha csak néhány száz ejtőernyősről és nem éles lövedékekről van is szó a hadgyakorlat során. Ez jelzi az igazi szándékot: „ha kell, megvédjük Ukrajnát” - írják az Erste elemzői.

A Fed bézs könyve szerint lassú a gazdasági javulás. Az ingatlanpiac is csak a körzetek felében javul, és a munkaerő piac, valamint a fogyasztás is kis mértékben javul. Ez összhangban van az eddigi befektető képpel, de azért hozott egy kis csökkenést az amerikai részvénypiacokon.

A DAX tegnap nagy lendülettel törte át a 200 napos mozgóátlagot. A mai napon korrekció követheti a tegnapi erőteljes emelkedést, de a 200 napos mozgóátlag alá már nem kellene benéznie az árfolyamnak (9522 pont).

A BUX index is messze a 200 napos mozgóátlag fölé szaladt, amelyet az OTP esetében a „jó” orosz-ukrán hírek, míg itthon az segített, hogy a Cetelem Bank egy szerződésmintája átment a bírósági szűrőn. A Richter esetében is pozitív hírek érkeztek. Ma viszont a BUX esetében is a 200 napos mozgóátlag vissza-tesztjére számítunk 18200 pontnál.

Nemzetközi hírek
USA

- A Dow Jones mérsékelt emelkedéssel zárta a tegnapi kereskedést, ennek ellenére nem volt jó hangulat a tengerentúlon. A pozitív nyitás után megérkeztek az eladók, és folyamatosan estek a piacok (Dow 0,06%, Nasdaq -0,55%, S&P500 -0,06%).
- A Dow Jones tagjai közül kiemelkedően gyengén teljesített a Home Depot (-2,1%), a nap nyertese pedig a Merck (1,2%) lett.
- A Fed tegnap publikált Bézs könyve összességében pozitív képet fest a tengerentúli gazdaságról. A Fed 12 körzetében mérsékelt ütemben javult a gazdasági aktivitás, a lakossági fogyasztás és a nem pénzügyi szolgáltató szektor tovább bővült, viszont az ingatlanpiac csak a körzetek felében mutatott javulást.
- Az Apple 98,9 dolláron zárta a tegnapi kereskedés, ami 4,2%-os esésnek felel meg. A nagy zuhanásnak köszönhetően a társaság kb. 26 milliárd dollárt veszített piaci kapitalizációjából. A rossz hangulatot a Samsung tegnap bemutatott új termékei okozhatták, de hamarosan (szeptember 9-én) az Apple is leleplezi legújabb készülékeit.
- A Nomura semlegesről vételre javította a JP Morgan-re vonatkozó ajánlását, miközben a célárfolyamot 64-ről 69 dollárra emelte, a Bank of Americára vonatkozó javaslatát viszont vételről semlegesre módosította, és 18-ról 17 dollárra csökkentette a célárat. A Nomura azért döntött így, mert szigorúbb tőkekövetelményeket vezetnek be Amerikában, amit a JP Morgan könnyebben, a Bank of America pedig nehezebben fog tudni teljesíteni.
- A Coca Cola árfolyama 0,3%-ot emelkedett annak ellenére, hogy a társaság bejelentette, hogy az árbevétel és a nettó profit a korábban jelzett sáv alsó részét érheti el.
- Számos makroadat érkezik ma a tengerentúlról, az ADP augusztusi foglalkoztatottság változása mellett a szokásos heti friss segélykérelmeket publikálják, de az augusztusi ISM szolgáltatóipari index is ma jelenik meg.

Európa
- Vlagyimir Putyin megtréfálta tegnap a piacokat, aminek köszönhetően látványos emelkedésbe, majd lejtmenetbe kapcsoltak a börzék. A FTSE 100 index 0,65%-os, a CAC 40 index 0,99%-os, míg a DAX index 1,26%-os pluszt könyvelt el.
- Kora reggel érkezett a hír, hogy Porosenko és Putyin megállapodott a tartós tűzszünetről. Később az orosz elnök szóvivője cáfolta az előbbi értesüléseket, arra hivatkozva, hogy Oroszország nem része a konfliktusnak, így nem egyezhetnek meg Ukrajnával. A délután folyamán Putyin 7 pontban összefoglalta a béketervhez szükséges javaslatait. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint ez csak megvezetésre és időhúzásra szolgál.
- Az Európai Bizottság tovább mélyíti a második körös szankciókat, áll egy háromoldalas dokumentumban. A tervezet megtiltaná európai személyek részvételét orosz állami bankok konzorcionális hitelezésében. Az orosz állam többségi tulajdonában lévő hadipari és olajipari cégek által kibocsátott kötvények, részvények és hitelek vásárlása is tilos. Felülvizsgálnák továbbá a hadipari exportra és importra vonatkozó korábbi szigorításokat. A mélytengeri és a sarkvidéki olajfúrások és a palaolaj kitermelésekre vonatkozó korábbi korlátozásokat kiterjesztik az ilyen jellegű projekteket kísérő szolgáltatások nyújtására.
- A kétnapos walesi NATO csúcs kezdete mellett a nap legfontosabb eseménye egyértelműen az EKB kamatdöntő ülése lesz. Az európai központi bank negatív betéti rátája egyelőre nem érte el a várt hatást, azaz a bankok hitelezési aktivitásának növelését. Ennek ellenére a piac döntő többsége kis esélyt ad az eszközvásárlási program azonnali elindításának. A TLTRO szeptember 18-i indulása után már okosabbak leszünk, mivel látni fogjuk, hogy hány bank és mekkora összeget igényelt.

Olaj, arany
- A WTI 94,9 dollár volt ma reggel, ami mintegy 64 centes esést jelent ennél a határidős jegyzésnél. A kínálat növekedéséről szóló hírek voltak, amelyek negatívan hatottak az árra: a benzin és a gázolaj készlet egyaránt 400 ezer hordóval nőtt. A tegnapi ukrán-orosz békekötésről szóló hírek is nyugtatóan hatottak.
- Az arany 1.270 dolláron stagnált. Az árfolyamra negatívan hatottak az emelkedő részvényindexek és az ukrán békekötésről szóló hírek. Az arany ETF-ekben lévő nemesfém további csökkenést mutatott, ami a leghosszabb ilyen időszak, mivel május óta csökken a mennyiség, mutatva, hogy milyen gyenge a nemesfém iránti pénzügyi kereslet.

Devizák
- Az EUR/USD kereszt a kora reggeli tűzszünet hírére az 1,3115-ös szintekről 1,3160-ig emelkedett. Véleményünk szerint az 1,3180 fölötti szintekről már érdemes a dollár erősödésére fogadni.
- Látványos erősödést produkált a forint tegnap, ugyanis a 315,5-es szintekről két forinttal került lejjebb a jegyzés, amiben a külpiaci hírek mellett a magyar GDP adat is közrejátszott.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot esett, míg a Shanghai index értéke 0,2%-os emelkedést tudott felmutatni.
- A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az eszközvásárlási politikáján, sőt a gazdaság állapotáról közzétett rövid értékelés szóról sóra megegyezik az egy hónappal korábbival.
- A Samsung tegnap négy új készüléket is bemutatott. A bemutató legnagyobb újdonsága a Gear VR névre hallgató virtuális valóságszemüveg, ami egyelőre csak fejlesztői változatban érhető el. A kiegészítő elsősorban a játékélményt növeli a virtuális valóság kiterjesztésével, de a hardver bemutatásával párhuzamosan leleplezték a szemüveghez tartozó online felületet is, ahonnan filmek és alkalmazások érhetők el. Ezen kívül bemutatták a Samsung Galaxy Note két új változatát, negyedik újdonságként pedig leleplezték az okosóra új változatát is.
- Kína és India is jelezte, hogy kihagyja az ENSZ klímaváltozásról szóló szeptember 23-i találkozóját, melyek középpontjában az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése áll. A Világbank adatai alapján Kína bocsátja ki a világon a legtöbb üvegházhatást okozó gázt, India pedig a harmadik legtöbbet.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a DAX mínuszban, míg a Nasdaq pluszban volt.

A Bayer bejelentette, hogy 1 milliárd dollárt fektet be az amerikai növekedésbe 2013 és 2016 között. A beruházás kétharmadát a termelőkapacitások bővítésére fordítják, egyharmadát pedig kutatás és fejlesztésre.

A Commerzbank meg nem erősített hírek szerint a következő hetekben megegyezhet az amerikai hatóságokkal a még 2012 augusztusában indult eljárásban, melyet az Iránnal kapcsolatos szankciók megszegése miatt indítottak. Az információk szerint 650 millió dollárban, vagyis cirka 500 millió euróban egyezhetnek meg a felek. Ez az összeg összhangban van a korábbi információkkal, melyek 600-800 millió dollár közötti összegről szóltak.
A Daimler érdekes felvásárlást hajtott végre, ugyanis az Uber riválisának számító mytaxi és RideScout nevű alkalmazásokat fejlesztő cégeket vette meg. A vételárat nem hozták nyilvánosságra. A mostani akvizícióval némileg új területre, az utazásszervesére igyekszik belépni, és elsősorban a fiatalabb ügyfélkört célozza meg, akiket kevésbé érdekel, hogy legyen saját autójuk. Hasonló irányú lépés volt a Daimlertől a Car2Go autókölcsönzési hálózat elindítása is.
A Deutsche Bank összesen 550 millió euró értékben nyújtott hitelt horvát autópálya építéshez, mely mögött állami garanciavállalás áll. A hírnek nincs árfolyamhatása.
A Fiat vezérigazgatója, Sergio Marchionne 1,32 millió darab részvényt értékesített közel 10 millió euró értékben, az összesen 4,66 millió darabos részvénycsomagjából. A részvényeket azért értékesítette a társaság első embere, hogy teljesíteni tudja adófizetési kötelezettségét. A Chrysler az elmúlt 12 év legjobb augusztusi tengerentúli értékesítési adatait publikálta. Az eladások összesen 20%-kal bővültek, ami 198.379 darab autó eladását jelenti.
A Samsung, a Philips és az Infineon együtt 138 millió euró büntetést kapott európai hatóságoktól a kartellszabályok megszegése miatt. A döntés szerint a vállalatok árkartellt alkalmaztak a chippel ellátott kártyáknál, pl: bankkártya, beléptető kártya, stb. Az Infineon 82,8 millió eurós bírságot kapott, ami részvényenként mindössze 7 cent, míg a részvényárfolyam 9 euró körül alakul, ami a napi mozgástartományon belül van, és a tegnap délutáni kereskedésben már beárazódhatott.
A Wall Street Journal értesülései szerint a Nokia térképfejlesztéssel foglalkozó részlege még az idei évben bemutatja új térképszoftverét, amit Androidra, illetve iOS-re fejlesztenek, és offline üzemmódban is működőképes lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.