BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Angolosan távoznak a skótok?

A Fed megmondta. Hosszabb ideig nem kell kamatemelésre számítani. Ugyanakkor a kamatemelés valószínűleg gyorsabb, vagy nagyobb lépésekben következik be, hiszen a 2015 év végi kamatvárakozását 25 bázisponttal 1,375 százalékra emelték. A kis tüske ellenére a befektetők örömmel fogadták a híreket, és a Dow Jones ipari átlagindex tegnap új csúcsot ütött napközben, majd a záró értéke is a történelmi csúcsra szaladt - írja az Erste elemzése.

Ma szavaznak a skótok. Ugyan az ellenzők kis többséget mutatnak, ennek ellenére azért kis bizonytalanságot hoz a piacokra, amivel ugyanakkor nem igazán törődnek a befektetők. A mai népszavazás után nem lesznek exit-poll eredmények, csak holnap értesülhetünk a kimenetelről.

A DAX ma tovább araszol a 9766 pontos szint felé, és a BUX-ban is emelkedést várunk.

Nemzetközi hírek
USA

- A Fed bejelentése után megnőtt a volatilitás a tengerentúli börzéken. Először mélyrepülésbe kezdtek az indexek, aztán hirtelen irányt váltottak és egy nagyobb emelkedés következett, de zárásra ismét kissé visszaestek az árfolyamok. Az összkép azonban pozitív, ráadásul a Dow Jones index történelmi magasságokban fejezte be a kereskedést (Dow 0,15%, Nasdaq 0,2%, S&P500 0,15%).
- A Fed a vártnak megfelelően újabb 10 milliárd dollárral csökkentette az eszközvásárlási program havi összegét, amely így már 15 milliárd dollárra csökkent. Ebből 5 milliárd dollár értékben jelzálog- fedezetű papírokat vásárol a jegybank, 10 milliárd dollár értékben pedig amerikai állampapírokat. A jegybank azt is bejelentette, hogy csak a kamatemeléskor hagyja abba a lejáró papírok újbóli befektetését, és a jelzálog-fedezetű papírokat pedig egyáltalán nem akarja majd eladni. A jegybank továbbra is azt kommunikálja, hogy a program végét követően jelentős időre van szükség a kamatemelés elkezdéséhez. A jövő év végére vonatkozó irányadó rátára vonatkozó várakozást pedig 25 bázisponttal 1,375%-ra emelte a jegybank. A gazdasági növekedés kapcsán pesszimistább lett a jegybank, a korábbi 2,1-2,3% helyett 2-2,2%-os bővülést várnak idén.
- Csökkent a fogyasztói árindex havi alapon a tengerentúlon, erre 16 hónapja nem volt példa. Az inflációs ráta a korábbi 0,1%-ról -0,2%-ra esett vissza augusztusban, miközben a piac stagnálásra számított. Az energiaárak mutatták a legnagyobb csökkenést. Éves alapon pedig 2%-ról 1,7%-ra esett vissza az infláció, ami alacsonyabb, mint az 1,7%-os várakozás.
- Az NAHB házárindex a várakozásokat meghaladva 59 pontig emelkedett, amelyre 2005 novembere óta nem volt példa.
- A FedEx tegnap publikálta negyedéves számait, a társaság nettó nyeresége 606 millió dollárra emelkedett, amely részvényenként 2,1 dollár lett, felülmúlva az 1,96 dolláros várakozásokat. míg az egy évvel korábbi érték 1,56 dollár volt. A részvény visszavásárlási program 15 centtel javította a nettó profitot. Az árbevétel 11,02 milliárd dollárról 11,68 milliárd dollárra emelkedett, amely felülmúlta a 11,47 milliárdos várakozást is. Az aktuális (2015-ös) pénzügyi évre vonatkozó várakozásait megerősítette a menedzsment, a társaság árfolyama 3,3%-ot emelkedett.
- A délutáni órákban a szokásos friss munkanélküli-segély kérelmeket publikálják, illetve lakáspiaci adatok és a Philadelphiai Fed index is érkezik a tengerentúlról.
- Piaczárás után az Oracle publikálja negyedéves számait.

Európa
- A DAX index és a CAC 40 is enyhe pluszt tudott felmutatni a tegnapi kereskedés során (0,3%, illetve 0,5%), miközben a brit FTSE 100 index a skót függetlenedési törekvések miatt a kezdeti pluszokból 0,2% körüli mínuszba csapott át.
- Az euró zóna maginflációs adata a várakozásoknak megfelelően 0,9% lett tegnap, így továbbra sem láthatóak azok a pozitív jelek, melyekről az EKB próbálja meggyőzni a befektetőket.
- Eljött a nagy nap, és kiderül, hogy angolosan távoznak-e a skótok Nagy-Britanniából. A választásra jogosultak 97%-a regisztrálta magát, és várakozások szerint 80% el is megy szavazni. Az előzetes felmérések szerint az igen és a nem szavazók arányából nehezen lehet következtetni a végeredményre, hiszen a voksolók 14%-a még nem döntött arról, hogy hova húzza azt a bizonyos ikszet. Az előzetes eredmények holnap reggel 6:30 és 7:30 között érkeznek. Az elszakadás esetén számos kérdést kellene megválaszolni (fizetőeszköz, államadósság elosztása, gazdasági unióban való maradás, stb.), továbbá elindíthatna egy olyan hullámot, ami a nacionalista törekvések előretörését okozná.
- Moszkva figyelmeztette az EU-t és Ukrajnát, hogy 2016-ig ne léptessék életbe a szabadkereskedelmi megállapodást. A szakadárok is nemtetszésüket fejezték ki az október 26-i előre hozott ukrajnai parlamenti választások megtartásával kapcsolatban, pedig az ukrán parlament tegnap elfogadta a Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló jogszabályt.
- Megvették az Adidas részvényeit tegnap. A német Manager Magazin meg nem nevezett forrásai szerint egyre több hedge fund szeretne részesedést vásárolni a cégből. A potenciális befektetők a vezérigazgató eltávolításával, valamint a Taylor Made (golf részleg) és a Reebok leválasztásával teremtenének értéket a részvényeseknek.
- A mai napon a svájci kamatdöntésre és a brit kiskereskedelmi adatokra lesz érdemes figyelnünk.

Olaj, arany
- A WTI 93,9 dollárra süllyedt a vártnál nagyobb, 3,67 millió hordós készletnövekedés hírére. A befektetők a kínálat növekedése miatt ismét pesszimistábbak lettek, annak ellenére, hogy az OPEC csökkentené termelését.
- Az arany 1.223 dollárig süllyedt. Az arany kurzusára negatívan hatott a tegnapi Fed döntés, ami tovább vágta az eszközvásárlás mértékét havi 15 milliárd dollárra, a kamatemeléssel kapcsolatban azonban fenntartotta a bizonytalanságot. A piac továbbra is a jövő év elején várja a kamatok emelését.

Devizák
- A Fed elnökének tegnapi beszéde jelentős dollárerősödést hozott, melynek hatására 1,29 alá esett az EURUSD árfolyama. Janet Yellen lényegében azt üzente, hogy még nem állnak készen a kamatemelés megkezdésére, viszont ha elkezdik, akkor a korábban vártnál gyorsabb lesz annak üteme. Erre utal az is, hogy a jegybankárok 25 bázisponttal megemelték a jövő év végi kamatvárakozásukat.
- A forint mérsékelten tovább tudott erősödni az euróval szemben, így 312,7-ig esett az árfolyam. Technikailag a következő jelentősebb szint a 312,5-es támasz lehet, amit akár a mai kereskedésben is tesztelhet a devizapár.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1,3%-ot emelkedett, és ezzel 16.000 pont fölött zárt. A Hang Seng 0,9%-kal esett, míg a Shanghai index értéke nem változott.
- Vártnál kevésbé esett a japán export augusztusban. A visszaesés mindössze 1,3% volt, míg a piaci várakozás 2,6%-os visszaesés volt. Az import viszont a várt 1,2%-nál nagyobb mértékben, 1,5%-kal esett vissza.
- Kínában július és augusztus között hó/hó alapon a vizsgált 70 városból 68-ban, köztük Shanghaiban és Pekingben is csökkentek az ingatlanárak. Ez a legnagyobb számú csökkenés 2011 januárja óta, amikor a statisztika publikálásának módját megváltoztatták.
- A Sony a korábbi 50 milliárd jenről 230 milliárd jenre (2,15 milliárd dollárra) növelte veszteség előrejelzését. Az eredményvárakozás rontásában jelentős szerepet játszik, hogy a Sony a tervekkel ellentétben nem tudott betörni az okostelefonok piacára. A társaság bejelentette, hogy az idei üzleti év után nem fizet osztalékot, amire az 1958-as tőzsdei bevezetés óta nem volt példa.

Határidős piacok
- A Dow és az S&P minimális pluszban, míg a Nasdaq kis mínuszban volt ma reggel. Az európai határidős indexek, köztük a DAX is pluszban volt.

Vállalati hírek
A spanyol bankok, köztük a Banco Bilbao és a Banco Santander összesen 14 milliárd euró értékű likviditást igényelhetnek az EKB-tól a TLTRO program keretében meg nem erősített banki információk szerint. Ez 38%-a a spanyol bankok által maximálisas lehívható 36,5 milliárd eurós keretösszegnek.

A Bayer ma felügyelő bizottsági ülést tart, melynek témája az anyagtudományi üzletág (Material Science) leválasztása lesz. Az eddigi információk alapján ez a leválasztás jelenthet értékesítést, vagy spinn-off tranzakciót is, mint amilyet tavaly az Osram esetében láthattunk. A szétválást követően a Bayer a humán- és állat egészségügyi üzletágra szeretne koncentrálni. Részleteket a döntés megszületése utánra ígért a társaság. A Commerzbank elemzése szerint az üzletágat 11 milliárd euróra értékelheti a piac. Az üzletágak szétválasztása pozitív lenne, ugyanis csökkentené a konglomerátum miatti diszkontot. A piacnyitást követően több, mint 4%-os pluszban áll a Bayer részvénye.

A Commerzbank bankot nyitna Brazíliában. A részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra, viszont a brazil jegybankhoz már benyújtották az engedélyeztetési kérelmet. A terjeszkedés iránya mindenesetre ígéretesnek tűnik, hiszen a dél-amerikai bankrendszer alacsony bázisról gyorsan fejlődik.

Az E.ON két partneri megállapodással is gazdagabb lett. Egyfelől a San Francosco-i Leeo start-up céggel fog közreműködni a jövőben, amely az intelligens otthonok (smart home) területén nyújt plug-and-play szolgáltatásokat. A másik cég, a berlini székhelyű Thermondo környezetbarát és energiatakarékos fűtési megoldások online irányítására szakosodott start-up.

A Lufthansa 25 darab új Airbus A320-as repülőgépre adott megbízást, ami listaáron 2,5 milliárd dollárt jelent. Az új repülőgépeket a Swiss és a Eurowings légitársaságok fogják használni, mindkettő a Lufthansa csoport tagja. Az újonnan vásárolt repülőgépeket a hosszú távú járatoknál fogják használni. A Lufthansánál döntés született másik 14 darab A340-300 repülőgép átalakításáról, mégpedig, úgy hogy az első osztály teljesen megszűnik, kevesebb business osztályú hely lesz a gépen, a turista osztályon ugyanakkor nő az ülőhelyek száma. Ez azt eredményezi, hogy több utast lehet majd szállítani. Az átalakított repülőgépek 2015 októberében állhatnak forgalomba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.