BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az előzetes adatnak megfelelően 3,9 százalékkal bővült a gazdaság

Megint elrugaszkodott a 20 napos mozgóátlagról az EUR/HUF kurzusa, hogy a 317-es ellenállás felé vegye az irányt. Ezt áttörve a 324-es történelmi csúcs felé fordulhat az árfolyam. Rövid távon nagyobb a valószínűsége a forintgyengülésnek - vélik az Erste elemzői.

314-315 körül csapkod a forint ára az euróval szemben, a közeljövő azonban várhatóan ennél is nagyobb kilengéseket hoz, nagyobb valószínűséggel a gyengülés irányába. Az is előfordulhat az elkövetkező hónapokban, hogy új történelmi mélypont alakuljon ki a forintban, függően a devizahiteles mentőcsomag részleteitől és az orosz-ukrán krízis alakulásától. A tegnapi DKJ aukció újabb meglepetést hozott, hiszen még lejjebb csúszott az átlaghozam, immár átlagosan 1,4%-on keltek el a papírok. A hosszabb lejáratokon azonban érezhető hozamemelkedés volt, 4,54%-ra nőtt a 10 éves másodpiaci hozam, a tegnapi kereskedésben.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyama érintette az 1,311-et, innen pedig elkezdett emelkedni, végül 1,314-en állt meg. Az Egyesült Államokban vegyes volt a tegnapi nap, a nyitást követően estek az indexek, majd a nap második felében emelkedés kezdődött, az indexek egy részének sikerült visszakorrigálnia a nap végére (Dow -0,18%, Nasdaq 0,39%, S&P500 -0,07%). Az Apple 0,8%-os emelkedést követően 103,3 dolláron zárta a kereskedést, ami új történelmi csúcsot jelent. Elfogyott a lendület az európai piacokról is, a nap végére a FTSE 100 és a CAC 40 index is visszakorrigált a tegnapi záróértékéhez, a DAX esetében pedig 0,3%-os pluszt láthattunk.

Továbbra is eredménytelenek az orosz-ukrán tárgyalások. A harcok elhúzódása újabb összegekbe kerülhet az IMF-nek. Az EU péntekig dönt az Oroszország elleni új szankciókról, a következő négy terület lesz a fókuszban: energia, védelmi, pénzügyi szektor és a kettős felhasználású cikkek forgalma. 

Pozitív napot zártak az ázsiai tőzsdék: a Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 1,6%-ot, a Shanghai index pedig 0,8%-ot emelkedett. Az árupiacon további esést láthattunk az olaj WTI árfolyamának esetében, 93,2 dolláron zárt végül a nyersanyag. Az arany 1.270 dollár alá került. A kedvező USA gyári termelési adat, ami augusztusban az elmúlt három év legjobbja volt, lejjebb lökte a nemesfém árfolyamát. Pozitív hangulatban kezdtek ma reggel a határidős piacok Európában és a tengerentúlon is.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Pörög az amerikai gazdaság az előretekintő indikátorok alapján. Az ISM feldolgozóipari indexe a júliusi hároméves maximumról (57,1 pont) 59 pontra emelkedett, miközben a várakozások 57 pontról szóltak. Az új megrendelések 10 éve nem látott szintre emelkedtek, és a termelés mutató is komoly emelkedést mutatott. A Markit által közölt feldolgozóipari beszerzési menedzser index a júliusi 55,8 pontról 57,9 pontra emelkedett augusztusban, ami 2010 óta nem látott szintet jelent. Ez azonban még így is hajszálnyival elmarad a várakozásoktól.

Az EKB vezetője és a francia elnök egyetértenek abban, hogy Európát deflációs veszély fenyegeti. Az erős euró szintje most már nem torzítja a fogyasztói inflációt, ugyanakkor az energiaárak alacsony szintje és a várakozások csökkenése miatt továbbra sem kell számolni a mutató jelentős emelkedésével.

A KSH által publikált végleges második negyedéves GDP adat megegyezett a korábbi 3,9%-os (év/év) értékkel. Felülvizsgálták azonban az első negyedéves értéket, melyet felfelé módosítottak a korábbi 3,5%-ról 3,7%-ra (év/év). A részletes adatok alapján elmondható, hogy a második negyedév bővülése elsősorban az iparnak, azon belül is a feldolgozóiparnak (autógyártás) köszönhető, ezen felül a szolgáltatás és az építőipar is jelentősebb mértékben hozzájárult a növekedéshez. A felhasználói oldalt tekintve a beruházások 2,9%-ot, míg a lakossági és kormányzati fogyasztás 1%-ot magyaráz a bruttó haza termék bővüléséből. Várakozásunkat továbbra is fenntartjuk, miszerint a kiugró érték inkább átmeneti, a következő negyedévekben már lassulást várunk a növekedés ütemében.

2,3%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, júliusban, a KSH reggeli közlése szerint. A júniusi 4,1%-os növekedésről ez jelentős csökkenés, az oka, hogy kifutott a módszertani váltás 12 hónapos pozitív hatása, ami a tavaly júliusi dohánykiskereskedelmi forgalom átalakításához kapcsolódik. Az élelmiszer kiskereskedelem 1,6%-kal, a nem-élelmiszer típusú értékesítések 2,7%-kal, az üzemanyag eladások pedig 3,4%-kal bővültek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.