BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Együttműködési megállapodást kötött a Richter és a Palatin Technologies

A mai napon a kivárásé lehet a főszerep. A holnapi EKB-kamatdöntés előtt továbbra is csak találgat a piac, hogy lesz-e európai eszközvásárlási program, vagy a nagyágyú bevezetését ezúttal is elhalasztja a tanács. Ha a gyengébb makrogazdasági számokat és a francia-olasz duó nyomásgyakorlását vesszük figyelembe, akkor igenlő válasznak kellene érkeznie. Azonban Mario Draghi eddigi kommunikációja, és Angela Merkel ellenkezése (deficit célok időbeli kitolása) nyomán nagyobb esélyt adunk annak, hogy a szeptember 18-án és a december 11-én érkező hosszú távú refinanszírozási program (TLTRO) pozitív hatásait megvárják - írja az Erste elemzése.

Az orosz saga folytatódása átmenetileg háttérbe szorulhat, mivel egyes értesülések szerint Putyin és Porosenko telefonon keresztül tárgyal egymással. A hírt kedvezően fogadhatják a piacok. Ettől függetlenül a tagállamok péntekig dönthetnek az Oroszország elleni új szankciókról, ami az energia, a védelmi, a pénzügyi szektort és a kettős felhasználású cikkek forgalmát érintheti.

Nemzetközi hírek
USA

- Hullámvasútra kerültek a tengerentúli börzék, a nyitás után lejtmenet kezdődött és csak a nap második felében tértek magukhoz az indexek, az S&P indexnek így is sikerült napon belül új történelmi csúcsot ütnie, és 2.000 pont felett zárta a kereskedést (Dow -0,18%, Nasdaq 0,39%, S&P500 -0,07%).
- Az Apple 0,8%-os emelkedést követően 103,3 dolláron zárta a kereskedést, ami új történelmi csúcsot jelent. A társaság szeptember 9-én jelentheti be legújabb készülékét az iPhone 6-ot. A várakozások szerint két kijelző mérettel jelenik meg az okostelefon, és a pletykák szerint NFC chippel is fel lesz szerelve.
- A Tesla is új történelmi maximumra erősödött tegnap, az árfolyam 5,3%-os emelkedést követően 284,1 dolláron fejezte be a kereskedést. A papír azután lendült felfelé, hogy a Stifel Nicolaus egyik elemzője 400 dolláros célárral javasolta vételre a papírokat.
- Az ISM feldolgozóipari indexe a júliusi hároméves maximumról (57,1 pont) 59 pontra emelkedett, miközben a várakozások 57 pontról szóltak. Az új megrendelések 10 éve nem látott szintre emelkedtek, és a termelés mutató is komoly emelkedést mutatott.
- A Markit által közölt feldolgozóipari beszerzési menedzser index a júliusi 55,8 pontról 57,9 pontra emelkedett augusztusban, ami 2010 óta nem látott szintet jelent. Ez azonban még így is hajszálnyival elmarad a várakozásoktól.
- Az ISM New York index augusztusi értékét, és gépjármű értékesítési adatokat publikálnak ma a tengerentúlról.

Európa
- Gyorsan elfogyott a lendület az európai piacokból, és a nap végére a FTSE 100 és a CAC 40 index is visszakorrigált a tegnapi záróértékéhez. A DAX esetében 0,3%-os pluszt láthattunk.
- Eredménytelenül zárultak az orosz-ukrán tárgyalások. A harcok elhúzódása újabb összegekbe kerülhet az IMF-nek. Ezzel párhuzamosan a visszafizetési kockázat is növekszik, hiszen a korábban vállalt célkitűzések nem, vagy csak nagy áldozatok árán lennének teljesíthetőek. A következő, 2,7 milliárd dolláros IMF részlet december közepén érkezhet meg Ukrajna számára.
- Az új uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint a tagállamok péntekig döntenek az Oroszország elleni új szankciókról. A következő négy terület lesz a fókuszban: energia, védelmi, pénzügyi szektor és a kettős felhasználású cikkek forgalma.
- Az EKB vezetője és a francia elnök egyetértenek abban, hogy Európát deflációs veszély fenyegeti. Az erős euró szintje most már nem torzítja a fogyasztói inflációt, ugyanakkor az energiaárak alacsony szintje és a várakozások csökkenése miatt továbbra sem kell számolni a mutató jelentős emelkedésével.
- A délelőtt folyamán euró zónás szolgáltatóipari menedzser index és kiskereskedelmi értékesítési adat is érkezik.

Olaj, arany
- A WTI 93,2 dollárra esett ma reggel, bár a kereskedés vége felé pozitív jelek jöttek, és elkezdett nőni az árfolyam. A WTI-re az amerikai készletek 1 millió hordóval történő csökkenése sem hatott igazán kedvezően. A líbiai kínálat napi 710 ezer hordóra nőtt, ami negatívan hatott.
- Az arany 1.270 dollár alá került. A kedvező USA gyári termelési adat, ami augusztusban az elmúlt három év legjobbja volt, lejjebb lökte az arany árfolyamát. A világgazdaságból alapvetően rossz adatok jönnek, kivéve az Egyesült Államokat, ahonnan viszont folyamatos pozitív meglepetések születnek.

Devizák
- Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Francois Hollande francia elnök is egyetértenek abban, hogy valósak az európai deflációs félelmek. Ezt részben a tegnapi termelői árindex is alátámasztatta, ugyanis hó/hó alapon 0,1%-os év/év alapon pedig 1,1%-os csökkenés volt tapasztalható. Az EUR/USD tegnap érintette az 1,311-es szintet, onnan azonban felfelé vette az irányt és 1,314-ig emelkedett.
- A forint mérsékelten gyengült az euróval szemben, és 315,4-ig emelkedett a devizapár árfolyama.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 1,6%-ot, a Shanghai index pedig 0,8%-ot emelkedett.
- Hétfőn még a gyenge kínai termelői PMI adatok okoztak kisebb aggodalmat, ma viszont már örülnek a befektetők annak, hogy a szolgáltató szektorban nagyot ugrott a beszerzési menedzser index értéke. A HSBC közlése szerint 50 pontról 54,1 pontra, míg a kínai statisztikai hivatal adatai szerint 54,2 pontról 54,4 pontra emelkedett a PMI értéke. Mindkettő pozitív meglepetésnek tekinthető a termelőszektorban látott visszaesést követően.
- Kismértékben felülteljesítette az ausztrál gazdaság a második negyedévben a várakozásokat. A GDP év/év alapon 3,15-kal emelkedett, szemben a 3,0%-os várakozással.
- Abe Sinzo japán miniszterelnök ismertette kabinetjének új összetételét. A mostani személyi változtatásokkal igyekszik felrázni és még inkább piacbaráttá tenni kormányát. Új ipari és egészségügyi miniszter került kinevezésre, utóbbi posztra a nyugdíjalap a GPIF befektetési politikájának átalakítását előkészítő politikus került.

Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodik mind az európai, mind az amerikai határidős piacon.

Vállalati hírek
- A Richter és a Palatin Technologies együttműködési és licenc megállapodást kötöttek a női szexuális diszfunkció (FSD) kezelésére szolgáló bremelanotide közös fejlesztésére és forgalomba hozatalára az EU területén és egyéb európai országokban. A megállapodás értelmében a Palatin mérföldkő kifizetésekre jogosult, melynek összege elérheti a 60 millió eurót is, és ezen felül royaltyra is jogosult, melynek mértéke a nettó árbevétel alsó kétszámjegyű tartománya. A szerződés megkötésekor 7,5 millió eurós mérföldkő kifizetést teljesít a Richter. Az idei negyedik negyedévben várhatóan megkezdődhet a fázis III klinikai vizsgálat. Véleményünk szerint a megállapodás pozitív, hiszen jól illeszkedik a Richter portfoliójába és egy réspiachoz férhet vele hozzá. Megítélésünk szerint mérsékelt árfolyam emelkedéssel reagálhat ma a Richter.

Az ArcelorMittal bejelentette, hogy még az idén 700 fővel bővíti a munkahelyek számát Franciaországban, ahol jelenleg kb. 20.000 alkalmazottja van a társaságnak, így 3,5%-kal nőhet az összlétszám. A társaság vezérigazgatója tegnap egy párizsi konferencián azt is elmondta, hogy a várakozásuk szerint 3-4%-kal bővülhet idén az európai acélkereslet. A cég első embere azonban azt is hozzátette, hogy a kereslet még így is 29%-kal alacsonyabb a 2008-as válság kirobbanása előtti csúcshoz képest.
 

A spanyol Banco Santander 1,5 milliárd eurónyi kockázatos kötvényállománytól szabadulna meg cserébe azért, hogy újabb kötvényeket bocsáthasson ki. A közlemény szerint a kibocsátandó 2,5 milliárd eurónyi, 7 éves lejáratú átváltható kötvényért cserébe 6,25%-os kamattal gazdagodnak a befektetők. Ha a társaság tőkemegfelelési mutatója 5,125% alá csökkenne, akkor a kötvények tőkévé konvertálódnának. Elnézve a jelenlegi 10,9%-os értéket, ez a veszély egyelőre nem fenyeget. Ez a konstrukció egy új kötvénypiaci szegmenst nyithat meg.

A német újautó-értékesítések augusztusban gyengén sikerültek, az előző évhez képest 0,4%-kal zuhantak az eladások. A Mercedes lett a leggyengébb 14,6%-os visszaeséssel, a BMW pedig 2,7%-ot zsugorodott.

A BNP Paribas megkapta a jóváhagyást a lengyel piaci felügyelettől a Rabobank helyi leányának megvételére. A döntés megfelelt a várakozásoknak, így már csak a 4,5 milliárd zlotyis összeg átutalása van hátra.

A HSBC megerősítette a Commerzbank részvényekre megfogalmazott felülteljesítő ajánlását. Megítélésük szerint az a tény, hogy a nem teljesítő eszközök aránya gyorsütemben apad, kevésbé toxikussá teszi a portfoliót. A kisebb kockázat pedig lényegesen magasabb értékeltséget jelenthet, mint a jelenlegi 0,5-ös árfolyam/tisztított könyv szerinti érték hányados. A spanyol és japán kereskedelmi célú ingatlanhitelek eladásával véleményük szerint nem maradt jelentősebb kockázatot hordozó eszköz a portfolióban.

Az Infineon még augusztus 20-án jelentette be, hogy felvásárolja az International Rectifier nevű társaságot, így a cég termékskálája a versenytársakénak a háromszorosára bővülhet a Bernstein elemzése szerint. A megállapodás abban segítheti a társaságot, hogy egyes termékek gyártásainak a hatékonysága akár 30%-ot is javuljon. A Bernstein szerint a következő 10 évben megnégyszereződhet a társaság profitja. Az Infineon besorolása felülteljesítő a Bernsteinnél, a célárfolyam pedig 10 euró (kb. 12%-os felértékelődési potenciál).

A Lufthansa és a japán ANA légitársaság mérlegeli annak lehetőségét, hogy egy közös vállalatot hozzanak létre a szigetország és Európa közötti légi teherszállításra. A hírnek nincs árfolyamhatása.

Az Unicredit 2 ajánlatot kapott az eladásra szánt nem teljesítő hitelállományára. A hasonló tranzakciók az elmúlt hónapokban jelentősen felpörögtek, és volumenük az idei évben körülbelül duplája lehet a tavalyinak. Néhány héttel ezelőtt például a Commerzbank adta el hajóhiteleinek egy részét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.