BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Komoly lépés az ukrán válság megoldása felé

Nem változott érdemben a technikai kép a napokban, a 20 és 30 napos mozgóátlagokon pihen az EUR/HUF kurzusa, másfél hónapja a 312-317 közötti sávban mozog az árfolyam. A 317-es ellenállás egyelőre megállította a további emelkedést, de a közeljövőben valószínűbb a felfelé kitörés - írják az Erste elemzői.

Se a forint, se a kötvénypiac nem mutatott nagy mozgást, a forint 314,5-en jár, a 10 éves kötvényekkel 4,84%-on kereskednek. A devizahiteles perek továbbra is a figyelem középpontjában vannak Magyarországon, de a geopolitikai feszültségek alakulása is fontos a forint szempontjából. Egyre közelebb kerülhet az orosz-ukrán krízis megoldása, Petro Porosenko komoly engedményeket helyezett kilátásba. Az ÁKK ma 3 hónapos DKJ aukciót tart, a meghirdetett mennyiség 50 milliárd forint. A másodpiacon 1,38%-on kereskednek e papírokkal, az aukción azonban várhatóan megáll már a hozamesés.

Nemzetközi helyzetkép:

A dollár ismét a főtrend irányába fordult, a pénteki gyengülés után tegnap ismét 1,2935-ig csökkent az EUR/USD kurzusa. A piac a Fed szerdai döntésre figyel, a fókuszban a kamatemelések várható kezdete áll. Az amerikai tőzsdéken, piacnyitás után a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq index nagyot esett, és zárásig nem sikerült javítania a negatív teljesítményen. Az S&P500 index oldalazással zárta a kereskedést, miközben a Dow Jones mérsékelten emelkedni tudott (Dow 0,26%, Nasdaq -1,06%, S&P500 -0,08%). Az európai piacok a tegnap reggeli mínuszos nyitásból talpra álltak, igaz így is csak nettó nulláig tartott az emelkedés. Kivételt a CAC 40 index jelentett 0,3%-os esésével. Az Európai Parlament ma délelőtt vitatja meg az ukrajnai eseményeket, majd délben szavaz az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodásról. A WTI kőolaj 92,6 dollárra emelkedett ma reggel. A piac a heti amerikai kínálati és készlet adatra vár, ami megmutatja, hogy milyen erős az USA üzemanyag kereslete. A várakozás alapján 1,5 millió hordó lehet a csökkenés. A piac emellett a mai orosz-OPEC találkozó kimenetelére is vár, mivel egyes vélemények szerint összehangolt beavatkozásra készülnek a 100 dollár alatti árak emelése érdekében. Az arany 1.235 dolláron maradt, lényegében a tegnapi árszint körül. Borús a kép Ázsiában is, a Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,8%-ot csökkent. Hongkongban a legmagasabb, 8-as erősségű tájfun miatt törölték a délelőtti kereskedést a tőzsdén, így csak rövidített nyitva tartás volt. Augusztusban 14%-kal maradt el a Kínába beáramló működő tőke (FDI) értéke az egy évvel korábbi értéktől.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Petro Porosenko, ukrán elnök hajlandó lenne három évre független önkormányzatot és különleges jogokat adni Donyeck és Luhanszk megyének, ha ukrán fennhatóság alatt maradna. A tervezet ezen kívül amnesztiában részesítené a harcokban résztvevő feleket. Elképzelhető, hogy már a héten szavaz az indítványról a parlament.

A 18 tagú euró csoport pénzügyminiszterei szerint a munkát terhelő adókat csökkenteni kellene. A holland pénzügyminiszter szerint az EKB monetáris politikája mellett szükség van a költségvetési politika, a szerkezeti reformok és a beruházás ösztönzésére.

Az OECD az euróövezeti gazdasági növekedésére még májusban megfogalmazott 1,2%-os értékét 0,8%-ra vágta vissza az alacsonyabb inflációs környezetnek és a geopolitikai feszültségek okozta növekedési kilátások csökkenésének köszönhetően.

Amerikában, a New York-i feldolgozóipari menedzserindex közel 5 éves csúcsra kapaszkodott augusztusban. A mutató 27,5 pontra emelkedett, lényegesen meghaladva a 16 pontos várakozásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.