BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkelnek sem tetszik, amit az Európai Központi Bank lépne?

A jegybankok függetlensége nagy értéket jelent a német politikusok számára. Valami különösnek kellett azonban történnie, ha a német kancellár felhívja az Európai Központi Bank elnökét, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel neki - írja a Süddeutsche Zeitung.

Angela Merkel telefonhívásának az volt az oka, hogy Mario Draghi, az EKB  elnöke,a  jegybankelnökök találkozóján "a pénzpolitika növekedésbarát alakítását" követelte Európában. E kijelentés azért volt figyelemre méltó a lap szerint, mert úgy értelmezhető, hogy Draghi azt pártolja, az államok adják fel a takarékossági irányvonalukat és költsenek többet a konjunktúra beindítására.

A bajor lap szerint Merkel megkérdezte Drahigtól, hogyan gondolta ez a kijelentést, vajon ez eltérést jelent-e a takarékossági irányvonaltól, amiért az EKB eddig éppen úgy küzdött, mint a német szövetségi kormány. A telefonbeszélgetés során Draghi arra utalt, hogy a beszédében az adós államok strukturális reformjaira is figyelmeztetett. Ezért kurzusváltásról nem lehet szó.

A lap szerint Draghi ugyanezt az üzenetet továbbította Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszternek is. Ám a Süddeutsche Zeitung megjegyezte: ha az EKB elnöke megnyugtató volt is Merkellel és Schaeublével szemben, a szavai nyilvánosságot kaptak. Nyilván annyira aggasztja őt az európai konjunktúra helyzete, hogy a drága növekedési programokat szükségesebbnek tartja, mint a szigorú takarékossági előirások betartását - véli a lap. Ez pedig azt jelenthetné, hogy szeretné lazítani az Olaszország és Franciaország elleni előírásokat. A német lap szerint lehet, szívesen venné azt is, ha Németországból több pénz érkezne a bajban lévő országok megtámogatására. Merkel számára viszont ezzel nehezebbé válna kitartania a takarékossági irányvonala mellett Európában - írja a Süddeutsche Zeitung. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.