BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem terjesztik ki a devizahiteles törvényt

Egyelőre az EU kivár a szankciókkal, persze nem hivatalosan, hanem csak úgy halasztódik az újabb szankciós kör bevezetése. Közben az „orosz csapatok” kivonulóban vannak Ukrajnából, miközben a kérdéses két megye különleges státuszt kapna, az oroszok és az ukránok megelégedésére. Ugyanis föderatív államról, amit az ukrán lakosság elutasít, szó sincs jelen pillanatban. Vagyis lehet, hogy mégis megoldódik ez a válság, miközben azért az oroszok csavargatják a gázcsapot, aminek a lengyelek isszák meg a levét - írja az Erste elemzése.

A DAX az elmúlt kétnapi korrekciót követően, már tegnap napközben is fordulós jeleket mutatott, ami ma folytatódhat, s így emelkedésre számítunk. A BUX esetében pedig az emelkedés folytatódására számítunk, amelyet elsősorban az OTP emelkedésére alapozunk. Ugyanis a tegnapi negatív nyilatkozatot követően, Fideszes vezetők megerősítették, hogy nem tervezik a végtörlesztők involválást a nyáron elfogadott törvényben.

Nemzetközi hírek
USA

- A tengerentúli indexek esetében látott plusszok közül a Nasdaq vitte a prímet 0,75%-os emelkedésével, de az S&P 500 és a Dow Jones index kicsivel több, mint 0,3%-os növekményét sem szabad lebecsülni.
- A Nasdaq jó teljesítményében az Apple szárnyalása vastagon benne volt. Az új termékek bemutatása után sorra érkeznek az elemzői céláremelések. A másik húzó tényező az UBS elemzése volt, aki a közösségi média cégekkel kapcsolatban lett optimista, aminek köszönhetően a Twitter árfolyama 4,7%-ot, a Facebooké 1,6%-ot, a Linkediné 1,0%-ot ugrott.
- A Google 5 millió gmailes felhasználónevet és jelszót talált egy orosz Bitcoin fórumon. A lista közel 60%-a még mindig érvényes e-mail fiókhoz kapcsolódik.
- A Yum Brands (KFC, Pizza Hut, Taco Bell) 11%-kal 37 centről 41 centre emelte a negyedéves osztalékkifizetését. A cég hosszú távú tervei szerint 40-45% közé emelné a kifizetési rátát, ami a mostani bejelentéssel egybeesik. Az emelés hátterében az állt, hogy a harmadik negyedéves eredmények a kínai beszállítókkal kapcsolatos problémák miatt sérülni fognak.
- A New York Times és a Washington Post szerint Barack Obama hamarosan elrendeli a szíriai légicsapásokat. Obama kongresszusi jóváhagyást kért az akció végrehajtásához. A stratégiát a szeptember 11-i terrortámadások 13. évfordulóján, magyar idő szerint éjjel háromkor jelentheti be.
- A 14:30-as munkaerő-piaci adatokon kívül érdemi információ nem lát napvilágot.

Európa
- Továbbra is az iránykeresés jellemzi az európai piacokat. A FTSE 100 index és a CAC 40 index nulla körüli szintje mellett a DAX index 0,11%-os mínuszt könyvelt el.
- Petro Porosenko ukrán elnök szerint az orosz haderők egy része távozott Ukrajnából. Az államfő továbbá beszélt arról is, hogy jövő héten benyújtják az ukrán parlamentnek azt a törvénytervezetet, amely garantálná Donyeck és Luhanszk régió „különleges státuszát”. Az EU ezen oknál fogva nem jelentette még be az újabb szankciókat.
- A Survation piackutató cég szerint a skót szavazok 53%-a nem szeretne elszakadni az Egyesült Királyságtól, míg a szavazok 47%-a külön vállna. A fennmaradó 10% nem tudta eldönteni mit szeretne. Véleményünk szerint a szeptember 18-i népszavazáson nem kerül sor a függetlenedésre, így a font árfolyama is magára találhat az elmúlt napok gyengülése után.
- Benoit Coeure, az EKB igazgatótanácsának tagja szerint a fiskális politikai segítség mellett strukturális reformok bevetése is szükséges az eurózónás gazdasági növekedés eléréséhez.
- 10 órakor közli havi inflációs riportját az EKB. A múlt heti kamatdöntő ülésen bejelentett monetáris ösztönzők fényében nagy meglepetésre nem kellene számítanunk.

Olaj, arany
- A WTI ma reggel 91,6 dollárig süllyedt, ami 8 hónapos mélypontot jelent az amerikai könnyűolajfajta árában. A piacot nem rendítette meg az OPEC terve, mely szerint csökkenteni kívánják termelésüket a növekvő amerikai kínálat miatt. A líbiai kormány közben bejelentette, hogy 1 millió hordóra növelik a termelésüket októberbe, ami a mostanit napi 250-300 ezer hordóval növeli.
- Az arany lejtmenete is folytatódott: az árfolyam 1.250 dollár alá süllyedt. Az erős dollár a fő negatív tényező, a pénzügyi befektetők folyamatosan fordulnak el a nemesfémtől. A tegnapi ukrán hírek szintén a feszültség csökkenéséről szólnak.

Devizák
- A többi régiós devizához hasonlóan a forint is erősödni tudott az euróval szemben a tegnapi kereskedésben. A forint árfolyama, így 315,2-ig erősödött vissza. A régiós devizák erősödéséhez nagymértékben hozzájárult, hogy Ukrajnában körvonalazódni látszik egy kompromisszumos megoldás (Luhanszk és Donyeck különleges közigazgatási területté alakul). Ma jelenik meg az augusztusi magyar inflációs adat. A várakozás hó/hó alapon 0,2%-os csökkenés.
- Rövid kitérőt követően tovább folytatódott a dollár erősödése az euróval szemben. Az EURUSD árfolyam ismételten 1,29-ig esett.

Távol-Kelet
- A japán jegybank elnöke, Shinzo Abe arról beszélt, hogy a 2%-os inflációs cél elérésének érdekében hajlandó újabb intézkedéseket hozni és nem fognak hezitálni, ha újabb jegybanki stimulusra lesz szükség. A hírre a USDJPY árfolyama 107-ig emelkedett.
- A kínai augusztusi infláció 2,0% lett, alulmúlva a 2,2%-os várakozást és jócskán elmarad a 3,5%-os hivatalos inflációs céltól, ami azt jelenti, hogy bőven van még tér a kormány és a jegybank számára a lazító intézkedések terén, azonban egyúttal ismét előtérbe kerültek a növekedési félelmek.
- A munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó japán Recruit Holding 1,8 milliárd dolláros IPO-ra készül jövő hónapban. A tőkeemelésből befolyt összeget nemzetközi terjeszkedésre fordítanák.
- 121ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma Ausztráliában, jócskán meghaladva a Bloomberg várakozást, főként a részmunkaidős alkalmazottak számának változása miatt. A munkanélküliség pedig 6,1%-ra csökkent.

Határidős piacok
- Emelkedést mutatnak a határidős piacok a reggeli kereskedésben.

Vállalati hírek
- OTP, FHB: Rogán Antal már is módosította a tegnapi interjúban elhangzottakat. Ezek szerint a kormány mégsem mérlegeli a devizahiteles törvény kiterjesztését azokra, akik 2011-ben kedvezményes árfolyamon végtörlesztettek. Helyette lehelőségük lesz egyénileg beperelni a bankokat, mint ahogy arról korábban Varga Mihány már beszélt. A hír pozitív az FHB és az OTP számára is.

Az Axa bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat hongkongi nyugdíjalapjának értékesítéséről. Meg nem erősített hírek szerint a francia biztosító 400 millió dolláros vételárral lenne elégedett.
 

A BMW csoport 4,5%-kal 146 ezer darabra növelte gépjármű eladásait. A BMW márka 6,2%-kal növekedett, míg a Mini 5,6%-kal csökkent. Az első 8 hónap során 1,33 millió darabot adtak el, ami 6,7%- os növekedésnek felel meg. Az első 8 hónap eladásai alapján épphogy csak teljesül az éves 2 millió darabos eladási cél.

A Daimler idén legalább 100 új kereskedési pontot nyitna az idei évben Kínában, és ezzel 440-re növelnék év végére az autókereskedések számát az országban. A növekedési kilátásokkal kapcsolatban elmondták, hogy 2020-ig évi 6%-os növekedésre számítanak az autóiparban, de a luxusszegmens esetében, ahol a Mercedes is jelen van, ennél nagyobb, 9% lehet a növekedés éves mértéke, ami hosszú távon stabil piacot biztosítana a Daimler és a BMW számára is.

A Lufthansa vezérigazgatója nem halandó engedni a pilóták követeléseinek. Azt mondta, hogy a hosszú távú célok elérésének érdekében hajlandóak vállalni a rövidtávú költségeit a munkabeszüntetésnek, így viszont továbbra is marad az állandó sztrájk fenyegetettség.

A Ferrari elnöke, Luca Di Montezemolo lemondott a Forma 1-es csapat elfogadhatatlan teljesítménye miatt. Helyét ideiglenesen a Ferrari csoport elnöke Marchionne fogja átvenni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.