BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeszedte magát a forint

Méreteset korrigált tegnap az EUR/HUF kurzusa, 315 alatt jár már az árfolyam. Egyelőre tehát lepattant a 317-es szintről, de a napokban – a 20 és 30 napos mozgóátlagok érintése után – ismét nekimehet a fontos ellenállásnak. Ha ezt sikerül áttörni, akkor az árfolyam a 324-es történelmi csúcsot veheti célba - vélik az Erste elemzői.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Nagy forinterősödést hozott tegnap az MNB monetáris tanácsának külső tagja, aki korrigálta a Bloomberg hírét. A hírügynökség ugyanis az MNB jegyzőkönyvét úgy hozta le, hogy az EKB döntése további mozgásteret ad a jegybanknak, amiből a piac arra következtetett, hogy jöhet még kamatvágás. A tanácstag ezzel szemben megerősítette a várakozásunkat, hogy az MNB nem fog tovább vágni, de várhatóan tartósan alacsonyan tartja a kamatokat. Arra számítunk, hogy hiába kezd kamatemelésbe az amerikai Federal Reserve, az MNB – akár a forint rovására is – legalább jövő év végéig ezen a szinten tartja az alapkamatot. A hozamgörbe rövid oldala továbbra is igen alacsony szintre (1,37%) ragadt be, de a hosszú hozamok ismét emelkedtek. A 10 éves papírokkal immár 4,61%-on kereskednek, 10 bázisponttal a tegnapi szint felett. Ma az ÁKK 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket dob piacra, 40 milliárd forint értékben.

Nemzetközi helyzetkép:

Rövid kitérőt követően tovább folytatódott a dollár erősödése az euróval szemben, az EUR/USD árfolyam ismételten 1,29-ig esett. A tengerentúli indexek esetében látott plusszok közül a Nasdaq vitte a prímet 0,75%-os emelkedésével, de az S&P 500 és a Dow Jones index kicsivel több, mint 0,3%-os növekményét sem szabad lebecsülni. Továbbra is az iránykeresés jellemzi az európai piacokat. A FTSE 100 index és a CAC 40 index nulla körüli szintje mellett a DAX index 0,11%-os mínuszt könyvelt el. A WTI kőolaj ára ma reggel 91,6 dollárig süllyedt, ami 8 hónapos mélypontot jelent az amerikai könnyűolajfajta árában. A piacot nem rendítette meg az OPEC terve, mely szerint csökkenteni kívánják termelésüket a növekvő amerikai kínálat miatt. A líbiai kormány közben bejelentette, hogy 1 millió hordóra növelik a termelésüket októberbe, ami a mostanit napi 250-300 ezer hordóval növeli. Az arany lejtmenete is folytatódott: az árfolyam 1.250 dollár alá süllyedt. Az erős dollár a fő negatív tényező, a pénzügyi befektetők folyamatosan fordulnak el a nemesfémtől. Vegyesen teljesítettek az ázsiai tőzsdék, a japán Nikkei 0,7% emelkedéssel zárt, míg a kínai és a hong-kongi tőzsdék mínuszban fejezték be a kereskedést. A japán jegybank elnöke, Shinzo Abe arról beszélt, hogy a 2%-os inflációs cél elérésének érdekében hajlandó újabb intézkedéseket hozni és nem fognak hezitálni, ha újabb jegybanki stimulusra lesz szükség. A hírre a USD/JPY árfolyama 107-ig emelkedett.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Egyelőre az EU kivár a szankciókkal, persze nem hivatalosan, hanem csak úgy halasztódik az újabb szankciós kör bevezetése. Közben az „orosz csapatok” kivonulóban vannak Ukrajnából, miközben a kérdéses két megye különleges státuszt kapna, az oroszok és az ukránok megelégedésére. Ugyanis föderatív államról, amit az ukrán lakosság elutasít, szó sincs jelen pillanatban. Vagyis lehet, hogy mégis megoldódik ez a válság, miközben azért az oroszok csavargatják a gázcsapot, aminek a lengyelek isszák meg a levét.

Benoit Coeure, az EKB igazgatótanácsának tagja szerint a fiskális politikai segítség mellett strukturális reformok bevetése is szükséges az eurózónás gazdasági növekedés eléréséhez. 10 órakor közli havi inflációs riportját az EKB. A múlt heti kamatdöntő ülésen bejelentett monetáris ösztönzők fényében nagy meglepetésre nem kellene számítanunk.

A New York Times és a Washington Post szerint Barack Obama hamarosan elrendeli a szíriai légicsapásokat. Obama kongresszusi jóváhagyást kért az akció végrehajtásához. A stratégiát a szeptember 11-i terrortámadások 13. évfordulóján, magyar idő szerint éjjel háromkor jelentheti be.

Augusztusban 0,2%-ra nőtt az éves infláció Magyarországon, de így is elmaradt az előrejelzésünktől (0,3%), mivel a hónap során a vártnál jobban csökkentek az árak. Az idényáras élelmiszerek és a ruházati termék további árcsökkenése mellett ezúttal az üzemanyagárak is csökkentek. A forint leértékelődés és a dollárerősödés hatását az olajár csökkenés ellensúlyozta a hónap során. Éves átlagban 0,1% körül maradhat az infláció, jövőre viszont már jelentősebb drágulás jöhet. 2015 végére 3,6%-ra is ugorhat a mutató, több tényező együttes hatása miatt. A forint jelentősebb gyengülése idővel az üzemanyagon kívül más importtermék árában is megjelenik, de az EKB törekvése, hogy emelje az euróövezeti árindexet, és a dollár hirtelen felértékelődése szintén az importált inflációban csapódhat le. Ezenkívül a belső keresletben is látható élénkülés, de az energiaárak és élelmiszerek terén látható alacsony bázis is hozzájárul az éves infláció várható felfutásához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.