BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vegyesen teljesítenek az idén az abszolút hozamú alapok

A legjobb alapok hozama két számjegyű, a mínuszba csúszott konstrukciókat tőkekivonással büntetik.

Az idei év minden hónapjában került friss pénz az abszolút hozamú alapokba a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint. Augusztusban is 15,8 milliárd forintot fektettek be ezekbe az alapokba, ezzel a kategóriában kezelt összvagyon 680 milliárd forint fölé emelkedett. Az abszolút hozamú alapok népszerűségét jól mutatja, hogy a harmadik legkedveltebbnek számítanak a pénzpiaci és a kötvényalapok után, az idei évben azonban ez a piac is kezd kissé átrendeződni.

A legnagyobb alap továbbra is az OTP Supra, amelynek a vagyona lassan megközelíti a 120 milliárd forintot. A második legnagyobb alap a Concorde Alapkezelő Platina Píje, amelynek két sorozatában több mint 70 milliárd forint van már. A tőkebeáramlás viszont a Platina Pínél megállt az utóbbi hónapokban. A Concorde VM, amely sokáig a legnagyobb magyarországi abszolút hozamú alap volt, most már csak a harmadik alig 60 milliárd forintos vagyonával. Ez a konstrukció április végén volt a csúcson, azóta viszont folyamatosan áramlik ki belőle a pénz.

A Concorde Alapkezelő alapjai közül jelenleg a befektetők kedvence a Bamosz adatai szerint a Columbus, amelynek folyamatosan nő a vagyona. A felsoroltakon kívül tucatnyi abszolút hozamú alap vagyona haladja már meg a tízmilliárd forintot.

A befektetőket főleg a stabilan magas hozamokkal lehet meggyőzni arról, fektessék be a pénzüket ezekbe a konstrukciókba. Az idén a legmagasabb hozamot eddig az OTP EMDA érte el, csaknem 30 százalékot szedett fel, a dobogó többi fokán is OTP-s alapok állnak, a G10 Euró hozama megközelíti a 27 százalékot, a Trend lakossági sorozatának árfolyama csaknem 20 százalékot emelkedett. Az EMDA és a G10 Euró elsősorban a devizapozíciókon nyert sokat.

A dollár erősödéséből profitáltunk – mondja Büki András, befektetési igazgató. Az EMDA emellett egyedi részvényekkel és egy török líra erősödésére fogadó pozícióval is komoly nyereséget ért el. A Trend alap egyrészt a devizakitettségen nyert, mivel az amerikai és nyugat-európai részvénypiacon fektet be, a forint pedig gyengült – magyarázza Czachesz Gábor, az alapot kezelő befektetési igazgató. Másrészt a részvények árfolyama is emelkedett, a befektetők kedvenceit tartó alap nyert egyebek között az Apple, a Facebook, a Tesla és a Siemens részvényein is.

Kétszámjegyű hozam az idén kevés alapnál volt, ezek egy része nem is nagyon érhető el a kisbefektetők számára. A Concorde Columbus azonban jól teljesített, 9,5 százalékot hozott január óta. Szintén jól jártak az OTP-s abszolút hozamú alapokból készült válogatásalap, a Prémium Származtatott Alap befektetői a mintegy 9,8 százalékos nyereséggel.

Az abszolút hozamú alapok többsége, ha ennyit nem is, de pozitív hozamot ért el az idén. Volt néhány olyan konstrukció is, amelyben csökkent a befektetők megtakarításainak az értéke. Az egyik a Concorde VM volt, amely az év eleje óta csaknem 2 százalékos mínuszban áll. A VM-s eurós sorozata sem remekel, több mint 3 százalékot esett az idén. A nagyobb alapok közül az OTP-s Új Európa is bukott 2 százalékot január óta, ezt az alapot érzékenyen érintheti az orosz-ukrán válság is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.