BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

4560 forintra csökkent az OTP-célár

Megváltoztattuk OTP-célárunkat is - írja az Erste elemzése. Az elmúlt időszak eseményeinek (Magyarország, Ukrajna, Oroszország) tükrében idénre 129 milliárd forint veszteséget várnak, és a 2015 és a 2016-os eredményt is csökkentették 10-20 százalékkal. Ugyanakkor a csökkenő hozamkörnyezet támogató az értékeltségre nézve, így az új célár 4560 forint.

Sok mindenre fogják a tegnapi amerikai esést, például a gyengébb hangulat indikátorokra (miközben az új munkába lépők száma megint 200 ezer fölött volt), mások az Ebolával magyarázzák. A kór megjelent az USA- ban, ami megrengette a légitársaságok adatait. Egy szó mint száz, a piac egyre inkább gyengélkedik, a Dow Jones ipari átlagindex nagyot esett a 20 napos mozgóátlagról, és megindult a 16 568 pontnál tartózkodó 200 napos mozgóátlag felé.

Úgy tűnik, hogy a DAX index esetében is törik a 9370 pontos szint. Ez esetben a 8900 pont környéke nyújthat támaszt. A BUX viszont jól néz ki, de valószínűleg nem fog tudni ellenállni a negatív nemzetközi hangulatnak.

Nemzetközi hírek
USA

- Eséssel zártak tegnap a vezető tengerentúli indexek, a kereskedés végéig komoly eladói nyomás volt a börzéken (Dow -1,4%, Nasdaq -1,59%, S&P500 -1,33%).
- Az ADP foglalkoztatottsági adat a vártnál nagyobb mértékben, 205 ezer helyett 213 ezer fővel bővült az előző hónapban.
- Az ISM feldolgozóipari index az augusztusi 3 és féléves csúcsról, 59 pontról 56,6 pontra zuhant, alulmúlva a piac által várt 58,5 pontot.
- A Markit által közölt feldolgozóipari index 57,9 pontról 57,5 pontra mérséklődött, de még így is 4 éves csúcson maradt a mutató.
- Az Európai Bizottság azt mondta tegnap, hogy az Apple illegális támogatást kapott az ír kormánytól különböző adó-megállapodásokon keresztül. Az elmúlt húsz évet vette górcső alá az Európai Bizottság. Konkrét összeget még nem mondtak, de a büntetés több milliárd dollárra is rúghat. Az árfolyam 1,5%-os mínuszban zárta a kereskedést.
- Az eBay tegnap több leminősítést is kapott, a Jefferies vételről semlegesre rontotta a cég besorolását, miközben a J.P Morgan felülsúlyozásról semlegesre rontotta az ajánlást. A papír árfolyama 2,1%-ot zuhant.
- 2005 óta a legerősebb szeptemberi értékesítési adatokat publikálta a Chrylser, az eladások 19%-kal bővültek az előző évhez képest, 3 százalékponttal meghaladva az elemzői várakozásokat. Összesen 170.000 darab autót adott el a Chrysler csoport.
- A szokásos heti munkanélküli segélykérelmek érkeznek a tengerentúlról, valamint ISM New York indexet is publikálnak.

Európa
- Pirosba borultak az európai tőzsdék, miután a FTSE és a DAX index is 0,98%-ot, míg a CAC 40 index 1,15%-ot esett.
- Az EKB mai ülésén végre valahára leránthatják a leplet az eszközvásárlási program részleteiről, amire a piac már nagyon ki van éhezve. Az előző napi pletyka, miszerint az EKB nemcsak a biztonságos eszközfedezetű értékpapírokat (ABS) vásárolná meg, egyre valószínűbb. A Reuters által megkérdezett szakértői átlag szerint a testület 200 milliárd eurós összegben vehet ABS-t és fedezett kötvényeket.
- A tegnapi napon bemutatott 2015-ös francia költségvetés 50 milliárd eurós megtakarítási programot tartalmazott (szociális és egészségügyi terület) a következő három évre. A deficit ennek köszönhetően 2015-re 4,3%-ra, 2016-ra 3,8%-ra, végül 2017-re a hőn áhított 3,0% alá csökkenhet. Persze ehhez a GDP növekedési számokat is hozni kellene.

Olaj, arany
- A WTI 90,7 dollárig süllyedt, ami 17 havi mélypont közeledtét jelenti. Az olaj annak ellenére süllyedni kezdett, hogy Szaúdi-Arábia napi 408 ezer hordóval napi 9,6 millió hordóra szeretné csökkenteni termelését. A piac szerint azonban még így is jelentős a kínálat, az OPEC napi 800 ezer hordóval a kvóták felett termel, és az USA kínálata is tovább fog nőni, miközben a keresletnövekedés visszafogott volt.
- Az arany 1.217 dollár volt unciánként, lényegében nem változott a kurzus. A piac továbbra is az erős dollárra figyel, míg a gyenge részvénypiac némileg erőt adott a nemesfémnek. Emellett érdemes nézni az európai és amerikai konjunktúra adatokat, ami az utóbbi hetekben gyenge volt, és ami miatt ismét élénkülhet az arany iránti kereslet.

Devizák
- A kivárás jellemezte az EUR/USD kereskedését tegnap, hiszen a jegyzés az 1,2600-1,2640-es sávban billeget.
- Az EUR/HUF árfolyama tovább folytatta a lecsorgást és immáron a 309,5-es szintekkel flörtöl. Amennyiben az EKB valóban ellövi a maradék puskaporát, akkor tovább folytatódhat az elmúlt napokban látott mozgás.

Távol-Kelet
- A Nikkei 2,6%-ot zuhant, és ezzel a lélektani 16.000 pontos érték alá zuhant, szeptember közepe óta először. A shanghai és a hongkongi tőzsde változatlanul zárva tart.
- A japán kereskedést ma egy brókerhiba is színesítette. A tőzsdén kívüli OTC piaci kötés megfelelően teljesült, azonban tévesen 617 milliárd dolláros ügyletként lett reportálva, mivel az üzletkötő véletlenül a megbízás értékét rögzítette a kötés darabszáma helyett. A hibát néhány percen belül javították.
- A kínai kormány finanszírozási kvótát vezet be a városok és tartományok számára, ami korlátozza azok eladósodottságát. Konkrét limit bejelentésére azonban egyelőre még nem került sor.

Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
- Ma megjelent angol nyelvű cégelemzésünkben a korábbi 5300 forintról 4.60 forintra csökkentettük OTP célárunkat, míg ajánlásunkat Felhalmozásról Tartásra módosítottuk.
- Az OTP idei évre vonatkozó 0,85-ös könyv szerinti értékét megfelelőnek tartjuk a versenytársak 0,96-os átlagához képest.
- A devizahitelek forintosítása lefelé mutató kockázatot jelent, melynek összege 0 és 130 milliárd forint adózás előtti veszteséget jelenthet, legfeljebb 15%-os diszkonttal számolva. A lehetséges veszteség felső élével számolva 4.275 forintos célár adódna.
- Az orosz-ukrán helyzet hatására megemeltük 2014-2015-ös céltartalék előrejelzésünket.
- Célárunk már tartalmazza a visszatérítések 219 milliárd forintos költségét és a 22 milliárd forintos goodwill leírást Ukrajnában.
- Az idei év végére az egyszeri tételek miatt 129 milliárd forintos veszteségre számítunk, azonban ennek ellenére fizethet osztalékot a társaság. Osztalékvárakozásunk 120,6 forint részvényenként, ami 18%- kal alacsonyabb a tavalyi szintnél.
- A Gulf Keystone tegnap optimista hangulatú közleményt adott ki a kurdisztáni Shaikan mező termelésével kapcsolatban. Ezek szerint napi 40 ezer hordós termelés elérése várható innen, a korábbi előrejelzéssel megegyezően. A cég a termelés 70%-át exportálja Törökországon keresztül. A MOL 13,6%-kal rendelkezik a mezőben, és az Akri-Bijellel közösen az év végén napi 6 ezer hordós termelésre számít, ami 2015 végére megháromszorozódhat. A fő probléma Kurdisztánban, hogy a MOL-t és a többi termelőt a központi kormány és a kurdok közti vita miatt nem fizetik ki, így ennek a rendeződése lehet a fő pozitív hír a MOL számára is.
- Az ISIS elfoglalta az INA két olajtermelő mezőjét Szíriában. A cég 2012 februárja óta nem termel az országban és ún „force major”-t hirdetett, mivel a biztonsági helyzet miatt elhagyták a termelő mezőket. Fontos azonban, hogy a MOL könyveiben még mindig 87,6 milliárd forint értéken van nyilvántartva a szíriai termelés, amit várhatóan idén le kell írni.

A Bayer lezárta a Merck felvásárlásának tranzakcióját. Ehhez 7 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényeket, ami a vállalat történetének legnagyobb dollárkötvény kibocsátása. A mostani kibocsátás legnagyobb részét egy 5 éves tranche adta, ami a hasonló lejáratú amerikai államkötvények fölött 80 bázisponttal kelt el. A hír semleges, így árfolyamhatással nem számolunk.

A Bayer vetőmag üzletága felvásárolta a Granar nevű vállaltot. A pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra, azonban a cég kis mérete alapján nem számítunk jelentős volumenre.
A BMW szeptemberben 8,6%-kal több autót adott el a tengerentúlon, mint egy évvel korábban. Az év eleje óta értékesített gépkocsik száma már elérte a 236.591 darabot, ami 11,3%-os felülteljesítést jelent a bázis időszakhoz képest. A cégcsoport tulajdonába tartózó MINI azonban nem fogy, itt 20,5%-os visszaesést láthattunk.
A Morgan Stanley szerint az európai autógyártók közül messze a BMW a legjobb papír a szektorban. Az elemző a korábbi 86-ról 95 euróra emelte a papírra vonatkozó célárát, miközben egyenlő súlyozásról felülsúlyozásra módosította az ajánlást.
A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes történetének legerősebb szeptemberi értékesítési adatairól számolt be az USA-ból. A cég összesen 27.315 darab személyautót és kisteherautót adott el az elmúlt hónapban, ami 10,6%-os bővülést jelent tavalyhoz képest.
Több légitársaságot is arra köteleztek, hogy fizesse vissza a német Zweibruecken reptértől kapott szabálytalan támogatásokat. Többek között a Lufthansa csoporthoz tartozó Germanwingsnek is vissza kell fizetnie a támogatást. Azonban ez az összeg mindössze 1,2 millió euró, ami egy részvényre vetítve nem jelentős összeg, így érdemi árfolyamhatással nem számolunk. Ugyanakkor a légitársaságok eladói nyomás alatt voltak, miután Amerikában találtak egy Ebolával fertőzött beteget.
A Nokia hosszú távú megállapodást kötött a T-Mobile-lal, melynek keretében LTE képes eszközöket és szolgáltatásokat fog nyújtani. A hír pozitív, de pénzügyi részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.