BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed bejelentette az eszközvásárlási program lezárását

Csúnya szétválást láthattunk az elmúlt napokban a fejlett piaci részvényindexek és a magyar mutató között. Míg a világ vezető indexei alapvetően emelkedtek, addig a BUX index nem igazán tudott megfordulni, sőt, tovább folytatta a csökkenést - írja az Erste elemzése.

Ezzel már az is bekövetkezett, aminek nem kellett volna. Nevezetesen, áttörte a 17 000 pontnál levő támaszt. Így ma vagy megerősíti ezt az áttörést, és az elkövetkező napokban folytatja csökkenést a 16 675 pontnál levő gyengébb, és a 16 000 pontnál levő erősebb támasz felé. A másik lehetőség, hogy a tegnapi letörés csak beültetés. Ha visszamászik a 17 000 pont fölé., akkor tartósabb emelkedés is kialakulhat. Mi az utóbbira szavazunk, mert a fundamentumok ezt támogatnák. Az elmúlt hetek esésében a nemzetközi hangulat, majd a kormány várakozásokkal ellentétes mozgása a költségvetéssel kapcsolatban (újabb adók bevezetése a várt kiadáscsökkentés helyett) hozta az eladói hullámot.

A DAX ugyan tovább emelkedhet, de ez csak az erő jele lenne, hiszen a technikai kép alapján rövidtávú korrekcióba került az index. Hasonló a kép a Dow Jones vagy az S&P500 esetében is, ennek ellenére nem látunk komolyabb csökkenést. Pedig a Fed lépése után akár még indokot is lehetett volna találni egy nagyobb esésre. Persze a Fed döntése teljesen a vártnak megfelelő volt.

Nemzetközi hírek
USA

- Lejtmenettel indult a kereskedés a tengerentúlon, majd a Fed bejelentést követően is az eladók maradtak aktívak, végül zárásra sikerült kicsit szépíteniük az indexeknek (Dow -0,19%, Nasdaq
- 0,34%, S&P500 -0,15%).
- Tegnap ért véget a Federal Reserve kétnapos ülése, ahol a várakozásoknak megfelelően bejelentették az eszközvásárlási program (QE3) lezárását. Tavaly decemberben kezdte el kivezetni a havi 85 milliárd dolláros programot, és októberben a maradék 15 milliárd dolláros havi vásárlási ütemet csökkentették nullára. A jegybank mérlege közel 4.500 milliárd dollárra duzzadt, és a lejáró papírokat is lecserélik, így a mérleget az első kamatemelésig szinten tartják, ahogy azt már korábban is kommunikálta a Fed. Az eszközvásárlási program leállítása már nem okozott piaci reakciót, a befektetők inkább a kamatokkal kapcsolatos iránymutatásra koncentrálnak. Ezzel kapcsolatban nem változott a jegybank kommunikációja, úgy fogalmaznak, hogy hosszú idő telhet még el a kamatemelés megkezdéséig. A Fed megemlíti, hogy csökken a munkanélküliségi ráta, és bővül a foglalkoztatás, és a gazdaság helyzetével kapcsolatban is optimista hangvételben beszélt a Fed.
- A Nomura 120 dolláros célárfolyam mellett vételi ajánlást fogalmazott meg az Alibaba részvényeire.
- A Morgan Stanley követni kezdte az eBay papírjait, alulteljesítés besorolás és 45 dolláros célárfolyam mellett.
- A Facebook 6%-os mínuszban zárta a gyorsjelentés utáni kereskedést.
- Harmadik negyedéves előzetes GDP adatot, októberi inflációs adatot és a szokásos friss munkanélküli segélykérelmeket publikálják a tengerentúlon.
- A Starbucks negyedéves számait ismerhetik meg piaczárás után a befektetők.

Európa
- Felemás teljesítmény jellemezte az európai börzéket tegnap, miután a CAC 40 index 0,05%-os mínuszban, a DAX 0,16%-os, a FTSE 100 index pedig 0,81%-os pluszban fejezte be a kereskedést.
- Az Európai Bizottság nem dobta vissza Olaszország és Franciaország utolsó pillanatban beadott 2015-ös költségvetési terveinek módosítását. A részletes kiértékelésekre csak ezután fog sor kerülni, egészen pontosan november 3-tól november 30-ig. Amennyiben szükségét érzi a testület, pótlólagos vagy helyettesítő intézkedéseket helyezhet kilátásba. Párizs számára még mindig rezeg a léc, mivel a Brüsszel által várt 0,8%-os strukturális hiánycsökkentés helyett csupán 0,5%-ot hajtana végre a kamatkiadások és az uniós büdzséhez való tagállami hozzájárulások csökkentésével. A vizsgálat 2015. február 4-én indulhat az ügyben.
- Egy olasz bíróság eljárást indítana a Standar & Poor’s és a Fitch ellen, mivel meglátásuk szerint 2011 és 2012 között manipulálták az ország adósbesorolását, ezzel súlyos veszteséget okozva az olasz tőzsdén és kötvénypiacon.
- A brit nyomozóhatóság eljárást indított a Tesco ellen csalás bűntette miatt. A bűnösöket 10 évig terjedő szabadságvesztéssel, a céget pedig pénzbírsággal sújthatják.
- 10 órakor érkezik a spanyol harmadik negyedéves GDP (1,6%-os várakozás év/év alapon), amit a német munkanélküliségi ráta és az euró zónás bizalmi indexek követ majd.

Olaj, arany
- A Fed döntése által okozott dollárerősödés és a belőle kiolvasható, a gazdaság állapotának javulását tükröző kommunikáció lejtmenetet okozott az arany árfolyamában, aminek köszönhetően az 1230 dolláros szintekről 1207 dollár alá került a nemesfém árfolyama.
- Az EIA statisztikája szerint az amerikai nyersolaj készletek csupán 2,06 millió hordóval nőttek az október 24-ével véget érő héten a várt 3,3 millió hordó helyett, aminek köszönhetően 82 dollár alá nézett be ismét a jegyzés.

Devizák
- A Fed vártnak megfelelő kamatdöntő ülése után az 1,2760-as szintekről 1,2620-ig szakadt az EUR/USD árfolyama.
- A forint is megérezte az előbbi mozgást, hiszen az EUR/HUF jegyzése átmenetileg 310 fölé szúrt, a ma reggeli kereskedést azonban már 309,2-es szintek körül kezdheti meg.

Távol-Kelet
- A Nikkei 0,7%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett, míg ezzel párhuzamosan a Hang Seng index 0,5%-kal csökkent.
- Tovább liberalizálták a kínai pénzügyi szabályozást. Ezúttal a bankkártyák elszámolásának piacát nyitották meg a külföldi piaci szereplők számára, így a Visa, a MasterCard és az AmericanExpress is megjelenhet a bankkártyás tranzakciók elszámolásánál Kínában, ezzel megszűnik az UnionPay monopóliuma. A szándékon túl további részleteket egyelőre nem közölt a kínai hatóság, így például határidő sem került meghatározásra.
- Több mint 3 éves mélypontra esett a Samsung eredménye, miután a mobiltelefonok piacán romlott a vállalat helyzete. A 3,9 milliárd dolláros üzemi eredmény 60,1%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, de megfelel a néhány hete lefelé módosított vállalati előrejelzésnek. Az első félévben a cégcsoport eredményének még 76%-át adta a mobiltelefon üzletág, ez mára 43%-ra csökkent. A mobiltelefon üzletágat továbbra is bizonytalannak nevezte a Samsung.
- A Bloomberg felmérése szerint a befektetők többsége arra számít, hogy a japán állami nyugdíjalap, a GPIF a jelenlegi 12%-os középértékről 24%-ra növelheti a részvények részarányát az alap portfolióján belül.
- A Nikkei emelkedésében komoly szerepet játszott, hogy a Hitachi, a Nintendo és a Renesas Electronics árfolyama is emelkedett a gyorsjelentések hatására.
- A nem teljesítő hitelek aránya 9%-kal ugrott meg az ICBC-nél, ami 2006 óta a leggyorsabb ütemű romlás a lassuló gazdasági növekedés miatt, ugyanakkor a nemteljesítő hitelek aránya továbbra is alacsony.

Határidős piacok
- Alapvetően pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.

Gazdasági hírek
- Ma délután 2 órakor nyújtja be a parlamentnek a jövő évi költségvetést Varga Mihály. A jövő évi adótörvényeket már múlt héten megismerhettük. Korábban arra lehetett számítani, hogy a kiadási oldalon nagyobb lefaragások jöhetnek, mint idén, elsősorban a segélyek vonatkozásában.

Vállalati hírek
- OTP, FHB: A jegybank egy évvel meghosszabbítja a Növekedési Hitelprogramot, az idei év végi határidőt 2015 végére tolják ki. A lépésre számítani lehetett, mivel a rendelkezésre álló keretösszeg töredékét hívták le eddig.
- A GVH 90 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot megtévesztő reklámozás miatt. Az összeg részvényenként 1 fillért jelent.
- A MOL mai bejelentése szerint a kurdisztáni Akri-Bijeel blokk mezőfejlesztési tervét hivatalosan is jóváhagyta a Természeti Erőforrások Minisztere. A kitermelési és a csővezeték építési megállapodás főbb paramétereiről még tárgyalnak. A MOL és a kurd regionális kormány augusztusban már megegyezett a benyújtott tervről, melyet most a hatóságok is jóváhagytak. Mostantól tehát lehetőség van a költségek elszámolására és a bevételek realizálására. A hír enyhén kedvező a MOL számára.

A BASF és a japán Toda Kogyo közös vállalatot alapított Japánban. A, katód anyagokat előállítató közös vállalat 66%-át a BASF fogja tulajdonolni

Várt fölötti eredményről számolt be a Bayer. Ráadásul az idei évre vonatkozó eredményvárakozást is felfelé módosították. A társaság 10,2 milliárd euró árbevételt ért el, ami meghaladja a várt 9,97 milliárd eurót. Az egyszeri tételek nélküli EBITDA eredmény 2,01 milliárd euró lett, szintén felülmúlva az 1,95 milliárd eurós várakozást. Az adózott eredmény 826 millió lett, míg a konszenzus csak 737 millió euró volt, így az EPS 1,35 euró lett, felülmúlva a várakozásokat. A cég egyúttal bejelentette, hogy megemeli 2014-es várakozását, és már 42 milliárd dollár körüli árbevételre számítanak, szemben a korábbi 41 milliárd eurós értékkel. Az EBITDA növekedési várakozást a korábbi alacsony egyszámjegyű összegről 5% környékére növelte a Bayer. Az árbevétel alakulását az eladási ár is pozitívan befolyásolta, míg a devizaárfolyam hatás negatívan érintette. Az 5 nagy növekedésű készítmény (Xarelto, Eylea, Stivarga, Xofigo, Adempas) összesen 750 millió eurós árbevételt ért el, szemben a tavalyi 407 millió euróval. A Xarelto árbevétele 70%-kal, az Eylea árbevétele pedig 122%-kal növekedett. Mind árbevétel, mind pedig eredmény tekintetében a vetőmag üzletág (CropScience) mutatta fel a legnagyobb növekedést.
November 3-ig lehet ajánlatot tenni az E.ON spanyol üzletágára. A lehetséges ajánlattevők között szerepel a Macquariem, a CVC Capital Partners és az Endesa is.
Várakozásokat felülmúló árbevételről számolt be tegnap délután a Fiat Chrysler Automotives. A harmadik negyedévben az árbevétel 23,55 milliárd euró lett, ami meghaladja a 22,8 milliárd eurós várakozást. Az 926 millió eurós EBIT eredmény elmaradt a 936,7 milliós várakozástól, és hasonlóan enyhe alulteljesítés látható az adózott eredmény soron is, ami 174 millió euró lett. A menedzsment megerősítette a 2014-es 3,6 és 4 milliárd közötti üzemi eredményvárakozásokat. Az európai piacok továbbra is veszteségesek, de a veszteség mértéke csökken, a harmadik negyedévben már csak 63 millió euró volt EBIT szintjén. Az eredmény közzétételével párhuzamosan bejelentették, hogy a Ferrarit önálló egységként tőzsdére viszik, és ezzel leválasztják a csoport többi részéről. Hasonló spin-off tranzakcióról több vállalat (Siemens, Bayer, eBay) is döntött az elmúlt hónapokban. A Ferrari leválasztása során a cég 10%-át fogják értékesíteni, a maradék 90%-ot a mostani részvényesek között fogják szétosztani 2015-ben. A Fiathoz hasonlóan a Ferrarit is bevezetik az amerikai és európai parkettre is, feltételezhetően New Yorkban és Milánóban. A lépéssel a Ferrari tényleges értéke beárazódhat, míg eddig ezt az üzletágat valószínűleg jelentős diszkonttal árazták a vállalatcsoporton belül. A Fiat egyúttal azt is bejelentette, hogy 2,5 milliárd dollár értékben bocsát ki átváltható kötvényeket tőkehelyzetének javítása érdekében. A tranzakciókból befolyt összeget a Fiat Chrysler Automotives fejlesztésére használják fel. Ennek keretében felpörgetik a Chrysler amerikai értékesítéseit, újrapozícionálják az Alfa Romeót és a Maseratit, továbbá igyekeznek felpörgetni az ázsiai növekedést. A hírekre tegnap közel 20%-os pluszban is járt az árfolyam. A Societe Generale 8,6 eurós célár mellett eladásról tartásra javította a részvények besorolását.
Nagyjából hozta a piaci várakozásokat bevétel és üzemi eredmény (EBITDA) soron a harmadik negyedévben a Linde, a profit és EBIT sor azonban már meglehetősen gyengén alakult. A társaság árbevétele 4,37 milliárd euró lett, ami 0,3 milliárd dollárral magasabb az elemzők várakozásánál. Az üzemi eredmény (EBITDA) 1 milliárd eurót tett ki, ez pedig 0,1 milliárd dollárral marad el az előzetes becsléstől. Az EBIT 327 millió euró lett 570 millió euró helyett, a nettó profit 194 millió eurót tett ki, lényegesen alulmúlva a 332,3 millió eurós piaci várakozásokat. A gyenge számok egy váratlan 229 millió eurós céltartalék képzésnek tudhatók be. A 229 millióból 100 millió euró a kínai Chongqing üzemhez köthető, további 100 millió euró a dél-afrikai és brazil régióhoz, a maradék 29 millió euróért pedig Vietnám és Ausztrália a felelős. A menedzsment csökkentette a középtávú eredményvárakozásokat is.
A Lufthansa a gazdasági kilátások miatt csökkentette 2015-ös üzemi eredményvárakozását. Korábban még 2 milliárd eurós operatív eredményt vártak a jövő évtől, amit úgy módosítottak, hogy már csak jelentős növekedésre számítanak, azonban ez egyértelműen jelzi, hogy már nem tartják reálisnak az eredmény duplázódását. Az idei évre vonatkozóan ugyanakkor továbbra is elérhetőnek tartják az 1 milliárd eurós üzemi eredményt. Az első 9 hónapban 22,6 milliárd eurós árbevételt ért el a Lufthansa, ami enyhe visszaesés az előző évhez képest. Ennek ellenére a költséghatékonyság javulása miatt az üzemi eredmény 849 millió euróra emelkedett a tavalyi 663 millióról. Egyúttal azt is bejelentették, hogy a sztrájk eddig 170 millió eurós kárt okozott a légitársaságnak, ami a következő sztrájkok függvényében tovább emelkedhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.