BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint korrekciója begyorsult

A forint egyre nagyobb volatilitást mutat, tegnap már 3 egységnyi tartományt járt be az EUR/HUF árfolyam. A kezdeti gyengülésből összeszedte magát a forint, de a növekvő volatilitás a piaci idegesség fokozódására utal, ami kedvezőtlen jel a hazai fizetőeszköz szempontjából. További korrekció jöhet tehát a forintban, a 200 napos mozgóátlagot tesztelheti 308,5-nél - vélik az Erste elemzői.

Nő a feszültség a piacokon, Putyin ismét kijátszotta a gáz adut, a forint is megbotlott a kedvezőtlen hangulatban.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD esetében lecsorgást láthattunk az 1,2850-es szintekről 1,2720-ig. A tengerentúlon a kezdeti negatív nyitás után felfelé indultak el a tőzsdék, de még így is csak a 0 körüli szintnél tudtak zárni (Dow -0,15%, Nasdaq 0,04%, S&P500 0,03. Az európai börzék sem tudták összeszedni magukat, egyedül a DAX indexnek sikerült 0,13%-os emelkedéssel zárnia, míg a FTSE 100 index 0,25%-ot, a CAC 40 index pedig 0,54%-ot esett. Francois Hollande francia elnök szerint az EU-nak további intézkedéseket kellene tennie a növekedés beindítása céljából. Az EU vezetői erről a témáról jövő héten Brüsszelben tárgyalnak majd. Vlagyimir Putyin újra fenyegetőzik a gázszállítások korlátozásával, ha Ukrajna újra hozzányúl a vezetékekhez. A gázszállítási vita mellett a geopolitikai helyzet rendezése is napirenden lehet majd a Petro Porosenko-val és több EU-s vezetővel folytatandó egyeztetés során. Vegyes képet mutattak az ázsiai tőzsdék: a Nikkei 1,3%-os, a Shanghai index 0,9%-os esést szenvedett el, míg a Hang Seng index 0,3%-ot emelkedett. Utóbbi esetében a makaói kaszinótársaságok emelkedése játszott szerepet.
A nemzetközi árupiacon az olajnak sikerült visszapattannia 80 dolláros támaszról, végül 83 dolláron zárt. Ez elsősorban a Goldman Sachs tegnapi bejelentésének köszönhető, ugyanis azt állították, hogy nincs túlkínálat a piacon. Az arany esetében kis esést láthattunk tegnap, 1.238 dollárig korrigált a nemesfém árfolyama, a megelőző napi nagy mozgás után. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

 

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Amerikában a heti friss segélykérelmek száma 2000 áprilisa óta nem látott szintre süllyedt. Múlt héten 23 ezerrel 264 ezerre esett a kérelmek száma, miközben a piac azt várta, hogy az adat 290 ezerre emelkedik. Az ipari termelési adatnak is örülhettek a befektetők, mert a várt 0,4% helyett 1%-os volt a bővülés szeptemberben.
Ma pedig Janet Yellen Bank of Boston konferenciáján fog beszédet mondani, melyre érdemes figyelnie a piacnak.

Tegnap napvilágot láttak az eurózónás inflációs adatok. A várakozásoknak megfelelően továbbra is a 0 százalékos szint körül mozog a mutató. A fogyasztói árindex 0,3% lett szeptemberbe a tavalyi év azonos hónapjához képest, a maginfláció pedig 0,8%-on állt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.