BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A héten a kínai GDP és az amerikai infláció lesz fókuszban

Péntek délután nagyot erősödött a forint. Az EUR/HUF árfolyam lepattant a 200 napos mozgóátlagról, és a 305-ös szintre csökkent. Innen valószínűbb, hogy ismét lefelé mozdul az árfolyam a közeljövőben - vélik az Erste elemzői.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A korrekciót követően péntek délután további erősödést tudott felmutatni a forint, azonban ez nem volt egyedi a régióban. A régiós devizák esetében is hasonló hullámot figyelhetünk meg. Az erősödés hátterben a vezető részvényidexekről lekerülő nyomás állhatott, és így a kockázatos eszközökből biztonságosakba való átcsoportosítási hatás is alábbhagyott. A kedvező hatás nem csupán az euróval szemben volt érezhető, a dollárral és a svájci frankal szemben is erősödött a hazai deviza. A kötvényhozamok újra csökkentek pénteken a csütörtöki korrekció után. Jelenleg 4,19%-on kereskednek a 10 éves állampapírokkal.
 

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyama 1,2850-1,2750-es szintek között sávozott pénteken. Az Egyesült Államok börzéinek sikerült kikerülniük a negatív tartományból, és pénteken már pluszban zártak a vezető indexek (Dow 1,64%, Nasdaq 0,96%, S&P500 1,3%). A Morgan Stanley pénteken piacnyitás előtt publikálta negyedéves számait. A tisztított részvényenkénti profit 84 cent lett, felülmúlva az 54 centes piaci konszenzust. A papírok 2%-os pluszban zárták a kereskedést. A jó hangulat Európát is elérte, mindent megvettek pénteken a befektetők, amit csak értek. A FTSE 100 index 1,85%-os, a CAC 40 index 2,92%-os, míg a DAX index 3,12%-os pluszban fejezte be a kereskedést. Ideiglenes megállapodás született az orosz Gazprom és Kijev között: március 31-ig 385 dollár / ezer köbméteres áron szállít gázt Ukrajnának (április eleje óta 485 dollár volt az ár). Pozitívan zártak az ázsiai indexek is: a Nikkei 3,8%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett.
A nemzetközi árupiacon a WTI olaj a kétéves mélypont után 80 dollárról pattant vissza, azonban jelenleg csak oldalazás látható 83 dollár környékén. Az arany szűk sávban mozgott a hét utolsó napján, végül 1.238 dolláron zárta a kereskedést. Az amerikai határidős indexek pluszban, míg az európaiak mínuszban voltak ma reggel.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A megkezdett házépítések száma 6,3%-kal 1,02 millióra emelkedett szeptemberben az USA-ban, amely kedvezőbb az 5,4%-os várakozásoknál, ami jó hír az augusztusi csökkenés után. A kiadott építési engedélyek száma 1,5%-kal 1,02 millió darabra emelkedett, ami némileg elmarad a várakozásoktól.

Janet Yellen pénteki beszédében kihangsúlyozta, hogy a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek közel egy évszázados csúcsra emelkedtek az Egyesült Államokban. Szerinte bizonyos mértékű vagyoni különbség ugyan hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, de az egyenlőtlenségek jelenlegi is tapasztalható folyamatos növekedése már nyugtalanítja a Fed elnököt.

Ideiglenes megállapodást kötött az orosz Gazprom Kijevvel, hogy március 31-ig 385 dollár / ezer köbméteres áron szállít gázt Ukrajnának (április eleje óta 485 dollár volt az ár). Ennek ellenére a fennálló, több mint 5 milliárd dolláros gáztartozás kiegyenlítése nem történt meg, sőt az ukrán elnök szerint a teljesítéshez külső segítségre szorulnak. Az IMF november közepi kijevi látogatása során a meglévő hitelkeret módosítása megoldást kínálna a problémára.

A Moody’s hitelminősítő pénteken egy fokozattal „Baa2”-re (két lépésre a spekulatív kategóriától) vágta vissza Oroszország adósbesorolását, és negatív kilátást helyezett mögé. Az indoklásban az olcsóbb olajár költségvetésre gyakorolt negatív hatását, és az ukrán-orosz vita nyomán kialakult növekedési kilátások visszaesését jelölték meg kockázati tényezőként.

Heti kitekintő:

Egyesült Államok: A tengerentúlra a hét második felében érdemes figyelni, ugyanis szerdán publikálják a fogyasztói árindexet, csütörtökön pedig a piaci szempontból fontos Markit feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index jelenik meg. Előbbi azért is fontos, mert a Fed  a makrofejlemények tükrében kezd majd monetáris szigorításba, így az inflációs adat is fontos indikátor.

Európa: Európa esetében csupán a szolgáltatói és feldolgozóipari Markit beszerzésimenedzser-index jelenik meg csütörtökön, illetve Nagy-Britannia pénteken teszi közzé a harmadik negyedéves GDP adatait.

Ázsia: A piacokat egyértelműen a kedden Kínában megjelenő GDP-növekedési adatok lesznek fókuszban. Az elemzők lassulást várnak a gazdasági bővülésben, viszont az korántsem mindegy, hogy ez milyen mértékű.

Magyarország: A csonka hétnek köszönhetően a makrogazdasági naptár is üres. Keden a szokásos 3-hónapos DKJ aukció mellett képet kaphatunk az államháztartás központi alrendszerének helyzetéről. Szerdán pedig 12 hónapos DKJ aukciót és 3 éves változó kamatozású kötvényaukciót tart az ÁKK.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.