BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar kiskereskedelem 2,5%-kal nőtt augusztusban

Tovább erősödött a forint, tegnap már 310 alatt járt az EUR/HUF kurzusa. Ma reggel némi konszolidáció látszik, de az árfolyam várhatóan a napokban teszteli a 200 napos mozgóátlagot 308,2-nél - vélik az Erste elemzői.

Egyre javul a hangulat a hazai piacon, a forint trendszerű erősödését is a csökkenő hazai kockázatok támogatják. Egyelőre úgy tűnik, hogy megnyugtató megoldás születik a devizahitelek kapcsán, és piacbarát módon váltják le jövőre ezen eszközöket. A kötvénypiacon nagyot javult tegnap a kép, miután az ÁKK a tervezett mennyiség másfélszeresét (82,5 milliárd forint) hosszú állampapírt értékesített. Az átlaghozamok csökkentek, a 10 éves papírok 4,54%-on keltek el.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyama gyengülést mutatott az EKB ülést követően. A kurzus 1,2620-as szintről 1,2690-ig szúrt fel, majd elkezdett visszakorrigálni. Vegyes képet mutattak az amerikai tőzsdék, a kezdeti esést emelkedés folytatta, de a nap végére elfogyott a lendület (Dow -0,02%, Nasdaq 0,18%, S&P500 -0,01%). Európában negatív volt a hangulat, igen komoly esést szenvedtek el a tőzsdék: FTSE 100 index -1,69%-kal, DAX index -1,99%-kal, CAC 40 index -2,81%-kal kerültek lejjebb, ami nem feltétlenül jelenti az esés végét. A tegnapi EKB sajtótájékoztató nem hozta meg a piac számára a várt adatokat. Draghi több esetben nem közölt pontos részleteket, ez pedig csalódást keltett az elemzők körében. Ázsiában sem volt jó hangulat: a Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot esett. Shanghai ma is zárva tartott. Szintén zárva volt Szöul és Mumbai.
A nemzetközi árupiacon az olaj esetében volatilis kereskedést láthattunk tegnap. A nyersanyag árfolyama napközben egészen 88,2 dollárig süllyedt, míg ma reggel már 91,5 dolláron állt az olaj. Az arany továbbra is eladói nyomás alatt van, 1.210 dollár volt a nemesfém árfolyama. A tegnapi esés főleg a palládium esésének köszönhető, ami tegnap ötéves mélypontra esett. A tengerentúli határidős piacok pluszban tartózkodnak a reggeli kereskedésben.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Európában tegnap mindenki Draghi szavaira figyelt, azonban a jegybankelnök csalódást keltett az elemzők körében, ugyanis számos esetben nem árult el konkrét részleteket. Az ABS-ek (eszközfedezetű értékpapírok) vásárlásának elindulását későbbre tolta a jegybank, viszont. A program nagyságrendjéről újabb részleteket ezúttal sem tudhattunk meg. Az EKB programját nagymértékben Görögországra és Ciprusra szabták, ugyanis ezek az eszközök annak ellenére bekerültek az eszközvásárlási programba, hogy Németország többször nemtetszését fejezte ki.

Amerikában meglepetést okoztak a friss munkanélküli segélykérelmek száma, amely 8 ezer fővel 287 ezerre süllyedt, miközben az elemzők 3 ezres emelkedésre, vagyis 298 ezerre számítottak.
Ma is érdemes figyelni az USA-ra, ugyanis fontos makrohírek érkeznek ma is a tengerentúlról, többek között a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változását publikálják, a piac arra számít, hogy szeptemberben 215 ezerrel bővülhetett a munkahelyek száma, illetve a munkanélküliségi ráta, Richmondi Fed feldolgozóipari index, ISM szolgáltatóipari index is érkezik a délutáni órákban.

A magyar kiskereskedelem 2,5%-kal nőtt augusztusban, a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva (naptárhatással igazítva). Ez meghaladja az általunk várt 2%-os ütemet, de megerősít minket abban, hogy élénkül a belső kereslet, ami a következő években a legfontosabb hajtóereje lehet  GDP-nek. Az augusztusi számok az összetételben hoztak igen nagy meglepetést. Az élelmiszer kiskereskedelem ugyanis, rég nem látott módon 2%-kal csökkent, éves összevetésben. Ennek valószínűleg köze lehet a tavaly augusztusban életbe lépő dohány kiskereskedelmi átalakításnak, illetve annak, hogy kikerült a bázisból a régi módszertan szerint mért dohányforgalmi adat.  Pozitív meglepetést hozott ugyanakkor a nem-élelmiszer szektor, 7,2%-os volt a bővülés éves szinten. Ennél részletesebb információ az előzetes számokból nem látszik, de lehet, hogy megint a ruházati termékek húzták fel a mutatót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.