BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Augusztusban 2,2 százalékkal nőttek a bruttó bérek

Ismét lepattant a 305-ös szintről a forint, ma reggel már 306 fölött jár az euróval szemben. Ha az EUR/HUF árfolyam megint nekimegy a 305-nek, akkor már valószínűbb, hogy át is töri, és kinyílik a tér a 302-es szintig. Jelenleg ez tűnik valószínűbb szcenáriónak - írja az Erste elemzése.

A forint jól tartja magát a változékony nemzetközi környezetben, miközben a lengyel zloty gyengülést mutatott az euróval szemben. A forint továbbra is korrigálja az idei nagy gyengülést, miután számottevően javult Magyarország megítélése a nemzetközi befektetők szemében.  A kötvénypiacon további hozamcsökkenést láthatunk, 4,07%-on kereskednek a 10 éves papírokkal. Ma az ÁKK 3 hónapos papírokat dob piacra, 40 milliárd forint értékben. Várhatóan már nem csökken tovább az aukciós átlaghozam, de az 1,3% körüli szint így is rendkívül alacsony szint.

Nemzetközi helyzetkép:

Az EKB tegnapi bejelentését követően a nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyma az 1,2740-es szintekről 1,2830-ig száguldott. A tengerentúli piacokon kedvező volt a hangulat, még a Dow Jones is pozitív tartományban zárt, annak ellenére, hogy az IBM gyenge negydéves jelentést tett közzé (Dow 0,12%, Nasdaq 1,35%, S&P500 0,91%). Az IBM árbevétele 4%-kal 22,4 milliárd dollárra esett, ami elmaradt a piaci szereplők 23,37 milliárd dolláros várakozásától. Európa esetében nem tartott viszont ki a pénteki jó hangulat tegnap: a FTSE 100 index 0,68%-ot, a CAC 40 index 1,04%-ot, a DAX index pedig 1,50%-ot esett a kereskedés során. Ázsiában sem sikerült pozitív tartományban zárni, a Nikkei 1,9%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot esett, míg a Hang Seng index értéke érdemben nem változott.

A nemzetközi árupiacon a WTI olaj esetében nem láthattunk nagy elozdulást, a nyersanyag árfolyama szűk sávban mozgott, reggel pedig 82,64 dolláron állt a kurzus. Az arany viszont szépen emelkedik, amellyel már 5 hetes csúcson tartózkodik az árfolyam. A tegnapi 1.238 dolláros nyitást 8 dolláros emelkedés követte zárásra, a reggeli órákban pedig 1.249 dollárig kúszott fel. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A kínai GDP növekedés nem lepte meg a piacokat, sőt egy hajszálnyit felülmúlta a várakozásokat (7,2%), ugyanis 7,3%-kal bővült a gazdaság. Összességében az év első 9 hónapjában 7,4%-os növekedést értek el, amihez egy erősebb negyedik negyedévre lesz szükség, ha tartani szeretnék az éves 7,5%-os kormányzati célt. A lassabb növekedés a statisztikai hivatal szerint az ingatlanpiaci visszaesésnek köszönhető. A piaci szereplőket most elsősorban az érdekli, hogy tesz-e lépéseket a kormányzat a bővülés érdekében, és ha igen, akkor milyeneket.

Európában az EKB bejelentés volt tegnap fókuszban, ugyanis tegnap elkezdtek fedezett kötvényeket vásárolni, az első célpont Franciaország volt. Fontos megjegyezni, hogy nem államkötvényekről van szó, hanem hanem privát szférabeli kötvényekről. Ez azt jelenti, hogy olyan vállalati kötvényekről van szó, amelyek esetében  ha fizetésképtelenné válna a kibocsátója, még akkor is lenne mögötte fedezetet biztosító eszköz. A Központi Bank azt is bejelentette, hogy jövő héttől minden hétfőn közzéteszik a fedezett kötvényvásárlási program részleteit.

Amerikában a dallasi Fed elnök interjújában utalt a eszközvásárlási program kivezetséről. Richard Fischer álláspontja szerint az elmúlt hetekben történt piaci mozgások nem változtatták meg a Fed véleményét a befejezés időpontjával kapcsolatban.

Augusztusban 2,2%-kal nőttek a bruttó bérek Magyarországon tavaly augusztushoz képest. Ha a közmunkásokat nem számítjuk, 3,9% a bővülés, ami azonban így is lassulást jelent az éves átlagos 5,3%-hoz képest. A legnagyobb lassulás a költségvetési szférában látható, ahol 2,3% volt csupán a növekedés az éves átlagos 6,8%-kal szemben. Ennek oka, hogy a pedagógus béremelés hatása kikerült a bázisból. A versenyszférában 4,4% a bérnövekedés üteme, ami alig marad el a 4,7%-os éves átlagos szinttől. Az augusztusi 0,2%-os inflációt figyelembe véve, a teljes nemzetgazdaságban 2% volt a reálbér növekedés, míg közmunkások nélkül 3,7%-kal értek többet a keresetek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.