BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent Kína devizatartaléka

Megrángatták a piacokat a tegnapi kereskedésben, mint a macska bajszát. A DAX esetében eltört a 8.00 pontos szint, így már a következő, 8.500 pontos támaszszintet érdemes figyelni. Az amerikai piacok esetében is fontos szintek kerültek érintésre, a Nasdaq és az S&P500 is egy májusi rést töltött vissza, amiknek végül annak ellenére sikerült megfordítani az esést, hogy mindkét esetben masszívan a rés alá vágott az árfolyam - írják az Erste elemzői.

A hazai piac mintha külön életet élt volna. Egyedül az OTP tartott a mélybe a külföldi részvénypiacokkal, a többi papír nagyjából ki tudta vonni magát a meredek esés alól, sőt a Magyar Telekom még emelkedni is tudott.

A mai kereskedésben oldalazásra számítunk a hazai parketten.

Nemzetközi hírek
USA

- Nem alakult jól a kereskedés tegnap a tengerentúli börzéken, a nap elején mélyrepülés indult a piacokon, amit emelkedés váltott fel a nap második felében, de így is mínuszban zártak az indexek.
- A Dow Jones tagjai közül a nap vesztesei az egy nappal korábban jelentő JPMorgan (-4,3%) és Intel (-3,8%) voltak. Az utóbbit egyébként egyenlő súlyozásról alulsúlyozásra rontotta a Morgan Stanley.
- A szeptemberi kiskereskedelmi forgalmi adat elég gyengére sikerült, havi alapon 0,3%-os visszaesést láthattunk, miközben az elemzők csak 0,1%-os mínuszra számítottak.
- A Morgan Stanley optimista az Apple részvényeivel kapcsolatban, és felvette a kedvenc részvények listájára a papírt. Az Apple árfolyama ennek ellenére több mint 1%-os mínuszban zárta a napot.
- A Hewlett Packard menedzsmentje megerősítette korábbi céljait, idén 3,7-3,74 dolláros, jövőre pedig 3,83-4,03 dolláros részvényenkénti profitot várnak. Az ideiglenesen felfüggesztett részvény- visszavásárlási programját is folytatja a cég.
- A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index 6,17 pontra zuhant októberben az 5 éves csúcsnak számító 27,54 pontról. A várakozás 20,25 pont volt, amit jóval alulmúlt az index.
- A Bank of America piacnyitás előtt publikálta negyedéves számait. Az egyszeri tételektől tisztított részvényenkénti profit 42 cent volt, ami lényegesen jobb, mint a várt 32 cent. Az árbevétel a vártnak megfelelően 1,5%-kal 2,14 milliárd dollárra esett. A kereskedési bevételek 9,2%-kal emelkedtek 3,27 milliárd dollárra. A hitelezési veszteségek az egy évvel ezelőtti 990 millió dolláros bukóról 5,18 milliárd dollárra nőttek, de a cég a várakozásoknak megfelelően elszámolt 5,6 milliárd dollárt a kiszabott 16,65 milliárd dolláros büntetésre (a többit már a korábbi negyedévekben leírta). A papír árfolyama 4,6%-ot esett.
- Piaczárás után megérkeztek az eBay számai is. A részvényenkénti tisztított profit 67 cent helyett 68 cent, az árbevétel pedig 4,35 milliárd dollár volt, ami nagyjából megfelelt a várakozásoknak. Rossz hír azonban, hogy a menedzsment idei negyedévre vonatkozó előrejelzése alulmúlja az elemzők számait. Az árbevétel 4,85-4,95 milliárd dollár között lehet, a várakozás 5,16 milliárd dollár. A részvényenkénti profit 88-91 cent között lehet, a piac 91 centre számít. A PayPal leválasztásának múlt havi bejelentése után nem igazán lesz sztori a papírban. Az árfolyam 0,7%-kal került lejjebb.

Európa
- A brit kamatemelési várakozások (2015 közepe) nem tolódtak előre a tegnapi adatok alapján, ugyanis az átlagos heti kereset (bónuszokat is beleszámítva) a várakozásoknak megfelelően 0,7%-kal nőtt. A keddi inflációs számok is azt tükrözik, hogy nem kell elsietni a monetáris szigorítást.
- Az idei és a jövő évi svájci növekedési kilátások is csökkentek a vártnál gyengébb export számok miatt: az idei évre várt 2,0%-os érték 1,8%-ra, míg a jövő évi 2,6%-ról 2,4%-ra.
- A francia Carrefour harmadik negyedéves értékesítései 0,1%-kal csökkentek az alacsonyabb francia áraknak és a latin-amerikai devizák gyengülésének köszönhetően. Az eladások felét kitevő francia piac 1,1%-kal 10,04 milliárd euróra esett vissza. Ebből is látszik, hogy a fogyasztási hajlandóság Európán belül még mindig gyenge.

Olaj, arany
- Csaknem 4 éves mélypontra esett a WTI árfolyama, ami már a 80 dollárt súrolja. A növekedési félelmek erőteljesen visszavetik az olaj keresleti oldalát, miközben a kínálati oldal visszafogásával kapcsolatban az OPEC erőteljesen megosztott. Szaúd-Arábia és Kuvait is egyértelműen kijelentette, hogy inkább adnak árkedvezményeket piaci részesedésük megóvása érdekében, de nem hajlandók csökkenteni a kitermelt mennyiséget az olaj árának stabilizálása érdekében.
- 1222 és 1250 dollár között óriási kilengéseket mutatott az arany árfolyama a tegnapi kereskedésben, de végül az 1232 dolláros nyitóáron zárta a kereskedést a nemesfém. Napközben az erőteljes hangulatromlásban emelkedett az arany árfolyama, azonban az esti órákban a részvénypiacok is megnyugodtak, így az arany is visszatért a reggeli kiindulópontjához.

Devizák
- A negatív hangulatot a forint is megérezte, és ennek megfelelően a reggeli 305,8-as értékről 307,4-ig emelkedett zárásra, azonban napközben még ennél magasabban is járt, hiszen érintette a 200 napos mozgóátlagot is 308,7-es árfolyamnál.
- Hatalmasat pattant az EUR/USD árfolyama a tegnapi kereskedésben, ami 1,266-ról egészen 1,284-ig ugrott annak ellenére is, hogy a kockázatkerüléskor elsősorban a dollár szokott az előtérbe kerülni, ami a devizapár esését indokolta volna. Az árfolyam emelkedése a gyenge amerikai kiskereskedelmi adatok publikálása után kezdődött, ugyanis az lazább Fed politika irányába mutat.

Távol-Kelet
- A Nikkei 2,2%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot esett, míg a Shanghai index 0,2%-os emelkedést mutatott.
- A Kínába beáramló közvetlen működő tőke (FDI) a várt 14,0%-os visszaesés helyett 1,9%-kal növekedett. Az elmúlt hónapokat a trösztellenes intézkedések miatt elsősorban a visszaesés jellemezte, így a mostani adat duplán örömtelinek számít.
- A kínai devizatartalék a várt mérsékelt emelkedés helyett 3.890 milliárd dollárra zuhant szeptemberben az előző havi 3.990 milliárd dollárról. A csökkenés hátterében az áll, hogy a spekulatív tőke egy része a növekedési félelmek miatt elkezdett kiáramlani Kínából, amiért a jegybank kénytelen volt csökkenteni a devizatartalék nagyságát.
- Kínában az új jüan hitelkihelyezések összege 857,2 milliárdra emelkedett, jócskán meghaladva a múlt havi 702,5 milliárdot és a várt 750 milliárd jüant is. A hitelkihelyezés növekedésével párhuzamosan emelkedett a tágabban értelmezett aggregátfinanszírozás is, bár ennek 1.050 milliárd jüannyi értéke még így is elmaradt a várt 1.150 milliárdtól. A növekedés fő motorja a jegybank volt, mely például a bankközi finanszírozásnál használt repo rátát is csökkentette az elmúlt hetekben.
- A kockázatkerülés jeleként a 10 éves japán államkötvények hozama 0,47%-ra esett.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) pluszban voltak.

Vállalati hírek
A JP Morgan véleménye szerint a Bayer alaptevékenysége alulárazott, ezért 120 eurós célár mellett felülsúlyozásra javasolják a német gyógyszerpapírt. Meglátásunk szerint a gyógyszerüzletág EBITDA értéke 2014 és 2019 között átlag 10%-kal növekedhet, elsősorban a Xarelto, az Eylea, a Xofigo, a Stivarga és az Adempas felfutásának köszönhetően.

A Reuters információi szerint a Commerzbank amerikai bírságának megállapítása elhúzódhat, aminek az az oka, hogy szétválaszthatják a pénzmosás miatti vizsgálatot és az Iránnal kapcsolatos szankciók megszegése miatti vizsgálatot. Utóbbi kapcsán a korábbi információk alapján 650 millió dolláros bírságra lehet számítani.

Miután Németországban csökkentették a szél- és napenergiára adott állami támogatás mértékét, jövőre a zöld energia átvételi ára is körülbelül 1%-kal, 6,17 eurócentre fog csökkenni kilowattonként. Az átvételi árat még 2000-ben vezették be, és azóta minden évben emelkedett, a mostani lesz az első eset, hogy csökkenni fog. Az alacsonyabb kötelező átvételi ár enyhén pozitív az E.ON számára, míg a szélkerekek telepítésében érdekelt Siemens számára inkább negatív.

A Credit Suisse a korábbi alulsúlyozásról semlegesre módosította a Linde részvények ajánlását, és a korábbi 140 euróról 153 euróra emelte meg a célárat. Az elemzőház véleménye szerint a cég jobban teljesíthet majd, mint szektortársai, és javíthatja jövedelmezőségét.

A Lufthansa csoporthoz tartozó Germanwingsnél ma ismét sztrájkot tartanak, amiben várhatóan 46 járat és mindegy 5000 utas lehet érintett, ennek ellenére a csoport járatainak körülbelül 80%-a zavartalanul üzemelhet.

Az Unicredit 1,9 milliárd euró értékben adott el nem teljesítő hiteleket az Anacap számára. Az eszközök eladásáról már korábban is jelentek meg információk, így nem számít váratlan fordulatnak. A tranzakcióról további részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.