BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Globális növekedési félelmek uralják a piacokat

Globális növekedési félelmek uralják a piacokat. Az olaj ára tegnap tovább szánkázott lefelé azon félelmektől hajtva, hogy a kínálat messze meg fogja a haladni a keresletet. A Brent 2012 eleje óta nem látott mélységbe, 90 dollár alá esett. Ezzel cirka 25 százalékos csökkenést láthattunk négy hónap alatt. Az olaj ára a tegnapi eséssel támaszszintre érkezett. A szint eleste esetén 70 dollár környékén találjuk a következő komolyabb támaszt - írják az Erste elemzői.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy az USA-ban az energia cégek vezették az esését tegnap. Az olajcégek cirka 3 százalékkal értékelődtek le. A Dow Jones így 100 pontnyira megközelítette a 200 napos mozgóátlagot. Az S&P500 és a Nasdaq is közelíti a nagy könyv szerinti választóvonalat. A DAX a mai napon újra tesztelheti a 8900 pontnál levő támaszt. Ez már a harmadik alkalom, így nagyobb a törés valószínűsége. Alatta a következő támasz 8500 pontnál van. A BUX az emelkedő trendvonal alsó élén táncol, mindenesetre ebben is esést várunk ma.

Nemzetközi hírek
USA

- Nem alakult jól a tegnap kereskedés a tengerentúlon, hatalmas mínuszokkal zártak az indexek. Pedig szerdán még kifejezetten jó hangulatban telt a kereskedés, amit a tegnapi eséssel vissza is adtak a piacok. Az S&P500 index augusztus közepe óta nem zárt ilyen mély szinteken, és a 200 napos mozgóátlagig (1.905 pont) már nem is látható több megálló (Dow -1,97%, Nasdaq -2,03%, S&P500
- 2,08%).
- A várt emelkedéssel szemben ezer fővel 287 ezerre csökkent múlt héten az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.
- A Tesla tegnap bemutatta, hogy mit is jelent a rejtélyes „D” betű, amiről múlt héten a Twitteren beszélt a társaság első embere. Elon Musk egy négykerék-meghajtású modellről rántotta le a leplet, aminek érdekessége, hogy külön villanymotor hajtja az első, és külön a hátsó tengelyt. Az autó teljesítménye javult: 60 mérföld/h-ra (97 km/h-ra) 3,2 másodperc alatt gyorsul az új Model S. Számos vezetést segítő rendszer is került az autóba, többek között parkolás asszisztens. Közel 1%-ot esett a Tesla árfolyama zárás után.
- A Pepsi meglehetősen jól teljesített a legutóbbi negyedévben, az árbevétel 16,91 milliárd dollárról 17,22 milliárd dollárra növekedett, amely meghaladja az elemzők által várt 17,22 milliárd dollárt. Az egyszeri tételek nélküli részvényenkénti profit 1,36 dollár lett, amely 7 centtel magasabb a várakozásoknál. Az USA-ban és a feltörekvő országokban kifejezetten erősre sikerültek az eladások, amelynek köszönhetően a társaság menedzsmentje megemelte az idei évre vonatkozó eredményvárakozásokat is. A pozitív nyitás után a papír árfolyama 0,4%-os veszteségben zárta a napot, köszönhetően a rossz piaci hangulatnak.

Európa
- Továbbra sem tudnak talpra állni az európai indexek. A CAC 40 index 0,64%-os, a FTSE 100 index pedig 0,78%-os mínuszban zárt, míg a DAX index minimális, 0,11%-os pluszt szedett össze a kereskedés folyamán.
- Mario Draghi szerint 2015-ben is csak mérsékelt gazdasági növekedésre lehet számítani, és legkésőbb 2017-re elérheti az EKB a 2%-os inflációs célját.
- Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter szerint az ország nincs recesszióban, csupán a növekedési kilátásai csökkennek (idei évben 1,5% lehet az érték).
- A rossz hitelek állománya 20%-ra ugrott augusztusban az olasz bankok esetében, ami új csúcsnak felel meg. Az állomány 173,9 milliárd eurót tesz ki.

Olaj, arany
- Az olaj ára a globális lassulással kapcsolatos félelmek miatt tovább esett. A WTI immáron 84 dollár környékén jár, amire 2012 decembere óta nem volt példa.
- Az arany menetelése egyelőre megakadt a dollár újbóli erősödése miatt, így a nemesfém árfolyama az 1.224 dollár környéki szinteken pihent meg.

Devizák
- Az EUR/USD kurzusa az 1,2780-as szintről 1,2670-ig esett vissza a tegnapi kereskedésben.
- A forint háromhavi csúcsra emelkedett az euróval szemben, hiszen az EUR/HUF jegyzése 305,6-nál is járt.

Távol-Kelet
- A Nikkei 1,5%-ot, a Hang Seng 1,9%-ot, a Shanghai index 0,6%-ot zuhant.
- Jelentősebb makroadat nem jelent meg Ázsiában, a távol-keleti piacok mozgása az amerikai esést követte.
- Az IMF is amellett érvelt, hogy a japán jegybank nem fogja tudni jövőre elérni 2%-os inflációs célját. A jegybank részéről már korábban is megjelentek olyan vélemények, miszerint az időhorizontot, amin belül elérni szándékoznak az inflációs célt, ki kéne tolni. Az IMF illetékese szerint az inflációs célt 2017-ig nem éri el Japán.

Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
- A szlovén állami vagyonkezelő bejelentette, hogy több vételi ajánlat is érkezett a Nova KBM bankra. Sajtóértesülések szerint az OTP 300-350 millió euró körüli összeget ajánlott, ami a könyv szerinti érték 0,5-0,6 szorosa.
- A másodfokú bíróság október 21-re (keddre) halasztotta a döntést az FHB devizahiteles perében.
- A MOL bekerült az MSCI fenntarthatósági indexébe (Emerging Matekets ESG). Az indexbe kerülés pozitív jelzés lehet a fenntartható vállalatokra koncentráló befektetők körében. A hír enyhén pozitív.

A JPMorgan szerint a következő 2 negyedév jó beszállási pont lehet a BMW-be az új modellek megjelenése előtt. A célárat a korábbi 90 euróról 105 euróra emelték, és a korábbi semleges ajánlás helyett már felülsúlyozásra javasolják a részvényeket.
 

A BofA a negyedik negyedéves felülvizsgálat után alulteljesítőre rakta a Daimler papírjait a globális top 10-es listáján.
A Wall Street Journal értesülései szerint a Deutsche Bank svájci leánya megegyezett az amerikai hatóságokkal, hogy a jövőben együtt fog működni az adó elkerülések leleplezésében. Az amerikai nyomásgyakorlás hatására több svájci bank is együttműködésre kényszerül a hatóságokkal, és most a Deutsche Bank is beállt a sorba.
A pozitív kilátásoknak köszönhetően a Siemens felkerült a Goldman Sachs vételi listájára. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők közül 21-en vételre, 14-en tartásra és 4-en eladásra ajánlják a papírt, a célárfolyam 107 euró, ami kb. 23%-os felértékelődési potenciál.
A Thyssenkrupp újrakezdte az egyeztetéseket az olaszországi gyárának költségmegtakarításáról. A cél az évi 100 millió euró költségmegtakarítás elérése, melynek keretében a 2500 fős alkalmazotti létszámot 550 fővel tervezik csökkenteni.
Az Unicredit a Közel-Keleten és Ázsiában szeretné erősíteni pozícióját. Ezekben a térségekben a leggyorsabb a növekedés, és ebből az Unicredit csoport sem szeretne kimaradni, ezért egyrészt saját fiókokat nyit, másrészt a helyi bankokkal is igyekszik stratégiai megállapodásokat kötni. A mostani terjeszkedés elsősorban a vállalati üzletágban mehet végbe. Az Európán kívüli terjeszkedés híre pozitív, de árfolyamhatásra nem számítunk ennek kapcsán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.