BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentett az Intel, a JPMorgan, a Wells Fargo és a Citigroup is

Az amerikai vállalati eredmények hoztak egy kis megnyugvást a piacokra, ugyanis összességében jobbak lettek a várakozásoknál. Az Intel az elmúlt napok eséseit követően magához tért a várakozásoknál kicsit jobb, 66 centes (65 cent volt a várakozás) eredménynek köszönhetően. Ráadásul a PC (notebook, desktop) piac mind a két szegmensben bővült. Így zárás után az árfolyam 2,6 százalékot emelkedett a piacon kívüli kereskedésben - írják az Erste elemzői.

A DAX tegnap jól viselkedett. Hiába vágta a német kormány a GDP növekedései kilátásokat a piaci várakozások alá, ennek ellenére a DAX meg sem rezdült. A 2012 vége óta nem látott értékre csökkenő ZEW index sem hatotta már meg a befektetőket igazán. Ráadásul egy lokális dupla fenék formáció látszik kialakulni az órás grafikonon, amiből legalább egy 9.000 pont környékéig tartó korrekció is összejöhet. Ezzel különben még nem törne meg a csökkenő trend, amely egy hónapja tart.

Az USA piacain (S&P500, Dow Jones) is doji formációkat láthattunk. Lehet, hogy ebből valamiféle korrekció jön, és itthon is összejöhet valamiféle kis emelkedés ma.

Nemzetközi hírek
USA

- Emelkedéssel indították a napot a vezető amerikai indexek, a nap második felében azonban felerősödött az eladói nyomás. Lejtőre kerültek az indexek, és a Dow Jones zárásra mínuszba fordult (Dow -0,04%, Nasdaq 0,32%, S&P500 0,17%).
- Az Intel piaczárás után tette közzé negyedéves számait. A társaság árbevétele 8%-kal 14,6 milliárd dollárra emelkedett, ami enyhén magasabb a 14,44 milliárd dolláros várakozásoknál. A részvényenkénti nettó profit 66 cent volt, lényegesen meghaladva a bázisidőszaki 58 centet, miközben az elemzők 65 centre számítottak. Az Intel eredményét segítette, hogy a globális számítógép piac stabilizálódott az elmúlt negyedévben, ráadásul jó hír, hogy a menedzsment is optimista a jövőt illetően. Napközben 2%-ot, míg zárás után 2,6%-ot emelkedett az árfolyam.
- A JP Morgan is tegnap jelentett, az árbevétel 24 milliárd dollár helyett 24,2 milliárd dollár lett, ami lényegesen jobb a 23,1 milliárd dolláros bázisnál. A tisztított részvényenkénti profit 1,39 dollár helyett 1,62 dollár lett, az előző évi 1,4 dollár után. A részvény kereskedési eredmények 1,4%-kal estek, viszont a befektetési banki díjak 2,1%-kal emelkedtek. A hitelezési banki profit 439 millió dollárra esett az egy évvel ezelőtti 705 millió dollárról. A hitelekre megképzett céltartalék 757 millió dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 543 millió dollárról. Az árfolyam 0,3%-ot esett.
- Összességében a vártnak megfelelően alakultak a Wells Fargo harmadik negyedéves számai. Az egy részvényre jutó tisztított nyereség az előrejelzéseknek megfelelően 1,02 dollár lett, ez pedig 3 centtel jobb a bázisnál. Az árbevétel 21,2 milliárd dollár lett, ami hajszálnyival nagyobb a piac által vártnál, és 0,7 milliárd dollárral jobb a bázisnál. Az átlagos hitelkihelyezés 4%-kal bővült, miközben a betétállomány 9%-kal. A nem-teljesítő eszközök 3 milliárd dollárral, vagyis közel 15%-kal csökkentek, ami 300 millió tartalék-felszabadítást eredményezett. A negyedéves osztalékot 30 centről 35 centre emelte a társaság. A papír árfolyama 2,7%-os mínuszban zárt.
- Jól teljesített a Citigroup a harmadik negyedévben. A nettó profit 1,02 dolláros bázis után 1,15 dollár lett, ami 3 centtel magasabb a várakozásoknál. Az árbevétel 19,16 milliárd dollár helyett 19,6 milliárd dollár lett, meghaladva a 17,9 milliárd dolláros bázist. 11 nem core piacról (Magyarország, Csehország, Costa Rica, Egyiptom, El Salvador, Guam, Guatemala, Japán, Nicaragua, Panama, Peru) ki akar vonulni a bank, de ez nem meglepő, mert már korábban elkezdte leépíteni a mexikói, spanyol és japán operációt, és ekkor mondta, hogy még nem végzett. A hiteleken elszenvedett veszteségek 2,1 milliárd dollárral, azaz 14%-kal csökkentek éves alapon. Osztalék és részvény visszavásárlásról nem volt szó a jelentésben, a tőkemegfelelés 10,5%-ról 10,7%-ra javult. A papír árfolyama 3,1%-kal került feljebb.
- Ma is számos gyorsjelentés érkezik a tengerentúlról: az American Express és az eBay zárás után publikálja negyedéves számait, a Bank of America pedig 13 órakor jelent.
- New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet és kiskereskedelmi forgalmi adatokat is publikálnak ma.

Európa
- Akár a fordulat jeleit is felfedezhetjük az európai tőzsdéken (túladottság), ezt azonban nem kiabálnánk még el. A DAX 0,15%-os, a CAC 40 index 0,23%-os, a FTSE 100 index pedig 0,42%-os pluszban zárt.
- Tragikusan gyenge adatok érkeztek Németországból tegnap. A ZEW hangulat index 3,2 pont lett a várt 15 pont helyett. Ráadásul a német kormány az idei évre várt 1,8%-os GDP növekedési prognózisát 1,2%-ra vágta vissza, holott az elemzők 1,5%-kal számoltak. Ha ez még nem lenne elég, akkor az euró zóna ipari termelése 1,8%-kal esett vissza havi alapon, miközben a piac csak 1,6%-os visszaesésére számított.
- Az orosz külügyminiszter szerint az európai uniós tagállamok Oroszországgal szemben bevezetett büntetőintézkedései idén 40 milliárd eurós, jövőre pedig 50 milliárd eurós veszteséget okozhatnak.
- A szeptemberi német inflációs adat a várakozásoknak megfelelően 0,8% lett év/év alapon, és 0% hó/hó alapon. További lényeges adat nem érkezik ma az öreg kontinensről, de a 9 órás Mario Draghi beszédre nem árt fél szemmel figyelni.

Olaj, arany
- A nemzetközi energiaügynökség (IEA) vágta az olaj kereslet növekedésére vonatkozó prognózisát. Korábban még azzal számoltak, hogy a napi kőolaj felhasználás 900 ezer hordóval fog növekedni, amit tegnapi jelentésükben 700 ezer hordóra vágtak vissza. Ezzel párhuzamosan viszont a kínálat napi 910 ezer hordóval növekedett a múlt hónapban. A hírre az árfolyama 82 dollárig esett, ami a WTI 2 éves mélypontja. A tartósan 80 dollár alatti árfolyam esetén a marginális kitermelők egy része veszteségessé válhat, így a kitermelési oldal csökkenhet, ezáltal támaszt nyújtva az olajnak.
- 4 hetes csúcsról megingott az arany árfolyama, és a nemesfém 1.226 dollárra esett a tegnapi kereskedésben.

Devizák
- Az EUR/HUF jegyzése szép lassan kezd felfelé kúszni, mivel a 305,5-ös szintekről 306,5-ig szaladt el az árfolyam. Az év végére várt forinterősödés miatt (GDP arányos államadósság ügye) még nem dörrentetnénk el az összes puskaport a vissza körben bízva.
- A tegnap látott 1,27 feletti EUR/USD kurzus a vártnál gyengébb európai makroadatokra újra délnek vette az irányt és az 1,2640-es szintekig meg sem állt.

Távol-Kelet
- A Nikkei és a Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng index 0,5%-ot emelkedett.
- Az előzetesnél gyengébb lett az augusztusi végleges ipari termelési adat Japánban. Korábban 2,9%- os visszaesést mutattak az adatok év/év alapon, ehhez képest a végleges adat már 3,3%-os visszaesést mutat.
- Szeptemberben csak 1,6% volt az infláció mértéke Kínában, ami elmarad a várt 1,7%-tól és az egy hónappal korábbi 2,0%-tól is, így továbbra is van mozgástere a hivatalos 3%-os cél eléréséig.
- A Toyota csoport 1,75 millió személygépkocsit hív vissza egy független biztonsági ellenőrzést követően a gyári hibák kijavítása miatt.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Vállalati hírek
- Tegnap kezdte az OTP devizahiteles perének tárgyalását az alkotmánybíróság, de ahogy az vártható volt, a döntést későbbre halasztották. További tárgyalási napok szükségesek, de a december közepi határidőig mindenképp megszületik a döntés.
- Az Citigroup 11 országban, köztük Magyarországon és Csehországban is kivonul a lakossági piacról, de a vállalati és intézményi, illetve kkv-ügyfeleinek kiszolgálását tovább folytatja. A Citi mérlegfőösszeg alapján a 10. legnagyobb bank hazánkban 2%-os piaci részesedéssel. A bank ezentúl azokra a piacokra koncentrál, ahol versenyképes tud lenni. Úgy véljük, hogy a Magyarországon jelen lévő külföldi tulajdonú bankok nem igazán érdekeltek abban, hogy jelenlétüket növeljék.

A Deutsche Bank 10,5 eurós célár mellett a korábbi tartásról vételre emelte a Banco Bilbao ajánlását.
A CreditSuisse a korábbi alulteljesítőről semlegesre javította a Linde ajánlását.
A Daimler a negyedéves gyorsjelentését megelőzően megemelte az idei évre vonatkozó cash flow és a harmadik negyedévre vonatkozó eredmény előrejelzését is. A csoporthoz tartozó Mercedes harmadik negyedévi 1,3 milliárd eurós EBIT várakozást 1,6 milliárd euróra húzta fel, a teherautó üzletág 618 millió eurós EBIT eredményt ért el, szemben a tavalyi 530 millióval. Azonban az egész éves várakozáson nem változtatott. A harmadik negyedévben a Daimler cirka 5,4 milliárd euró tisztított szabad cash flow-t ért el, ami lényegesen magasabb, mint az egy évvel korábbi 1,6 milliárd euró. A jó eredmény előrejelzésre a Barclays már reagált is, és a korábbi alulsúlyozásról felülsúlyozásra javította a részvények ajánlását.
A JPMorgan kedvenc olasz bankja az Unicredit. Az elemzőház az olasz piactól átlagban 4%, 7% és 5%- nyi emelkedést vár a következő évekre, míg a nettó kamatjövedelemben 3%-os növekedésre számít. Az Unicredit az egyik legjobb hozam/kockázat aránnyal rendelkezik a legmagasabb hitelfedezettség miatt, és mert a 2016-os eredményvárakozásnak csak 8,3-szorosán forog, szemben az iparági 9,7-es átlaggal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.