BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiábrándító adatok jöttek Európából

A forint némi korrekciója nem változtatott a technikai összképen. A trend továbbra is lefelé mutat, bár sok tér már nincs az EUR/HUF árfolyam csökkenésére. Év végéig azonban a további forinterősödés a valószínűbb - írják az Erste elemzői.

Nincs új a nap alatt a forintpiacon, év végéig várhatóan marad a lassú mozgás a jelenlegi szintek körül, még némi erősödés is belefér. Ez a kormány céljaival is egybeesik, hiszen az év végi erősebb árfolyam nagyban segíti az államadósság csökkentési szándékot. Számításaink szerint egy 304-305 körüli árfolyam kell ahhoz, hogy a tavalyi 77,4%-ról a nemzetgazdasági miniszter által megjelölt 76,9%-os szintre süllyedjen az év végi, GDP arányos, bruttó adóssságszám. Ehhez persze a KESZ számla tavalyihoz hasonló leapasztására is szükség van, így az ÁKK várhatóan jelentősen visszafogja a DKJ kibocsátást. A tegnapi aukció sem volt túl erős, a kereslet gyér volt, de  az ÁKK még így is alacsonyabb hozamszinten (1,30%) értékesített 40 milliárd forintnyi 3 hónapos papírt.

Nemzetközi helyzetkép:

A vártnál gyengébb európai makroszámok és a ZEW index sokéves mélypontja megadta az alaphangot a tengapi kereskedéshez. A dollár ismét az erősödő trend irányába fordult, az EUR/USD kurzus az 1,2640-es szintekig meg sem állt. Emelkedéssel indították a napot a vezető amerikai részvényindexek, a nap második felében azonban felerősödött az eladói nyomás. Lejtőre kerültek az indexek, és a Dow Jones zárásra mínuszba fordult (Dow -0,04%, Nasdaq 0,32%, S&P500 0,17%). Akár a fordulat jeleit is felfedezhetjük viszont az európai tőzsdéken (túladottság), ezt azonban nem kiabálnánk még el. A DAX 0,15%-os, a CAC 40 index 0,23%-os, a FTSE 100 index pedig 0,42%-os pluszban zárt. Ázsiában is kedvező volt a hangulat, a Nikkei és a Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng index 0,5%-ot emelkedett. A nemzetközi energiaügynökség (IEA) vágta az olaj kereslet növekedésére vonatkozó prognózisát. Korábban még azzal számoltak, hogy a napi kőolaj felhasználás 900 ezer hordóval fog növekedni, amit tegnapi jelentésükben 700 ezer hordóra vágtak vissza. Ezzel párhuzamosan viszont a kínálat napi 910 ezer hordóval növekedett a múlt hónapban. A hírre az árfolyama 82 dollárig esett, ami a WTI 2 éves mélypontja. A tartósan 80 dollár alatti árfolyam esetén a marginális kitermelők egy része veszteségessé válhat, így a kitermelési oldal csökkenhet, ezáltal támaszt nyújtva az olajnak. 4 hetes csúcsról megingott az arany árfolyama, és a nemesfém 1.226 dollárra esett a tegnapi kereskedésben. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Igen gyenge adatok érkeztek Németországból tegnap. A ZEW hangulat index 3,2 pont lett a várt 15 pont helyett, ami sokéves mélypontot jelent. Ráadásul a német kormány az idei évre várt 1,8%-os GDP növekedési prognózisát 1,2%-ra vágta vissza, holott az elemzők 1,5%-kal számoltak. Ha ez még nem lenne elég, akkor az euró zóna ipari termelése 1,8%-kal esett vissza havi alapon, miközben a piac csak 1,6%-os visszaesésére számított.

A szeptemberi német inflációs adat a várakozásoknak megfelelően 0,8% lett év/év alapon, és 0% hó/hó alapon. További lényeges adat nem érkezik ma az öreg kontinensről, de a 9 órás Mario Draghi beszédre nem árt fél szemmel figyelni.

Az orosz külügyminiszter szerint az európai uniós tagállamok Oroszországgal szemben bevezetett büntetőintézkedései idén 40 milliárd eurós, jövőre pedig 50 milliárd eurós veszteséget okozhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.