BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma nyújtják be a jövő évi költségvetést

Az USA jól viselkedett pénteken, ma reggelre pedig a Nikkei hozott újabb lendületet a piacokra. Sajtóértesülések szerint nem 20 százalék lesz a benchmark, hanem 25 százalék a GPIF állami nyugdíjalapok esetében. Ez azt jelenti, hogy az alap akár 30 százalékig is növelheti a Nikkei indexet az alapban, ami most 6-18 százalék között lehet, és valamivel 18 százalék alatt áll - írja az Erste elemzése.

A portfólió most 1240 milliárd dollárra rúg, amely cirka fele a Nikkei piaci kapitalizációjának, s ha esetleg felmenne 30 százalékra, az 10 napi átlagos forgalomnak felelne meg. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen akció még egyharmados forgalomarányos vételekkel is cirka másfél hónapig tartana, és hatalmas áremelkedést eredményezne a japán piacon.

Többek között ennek köszönhetően emelkedetek ma hajnalban az ázsiai piacok. A német piac is emelkedéssel készül nyitni, pedig pénteken egy ellenállási szintig emelkedett az árfolyama. Ez azt sugallja, hogy megpróbálhatja letesztelni a 8.958 és 8.975 pont között található rést, amelyre még akár ma is sor kerülhet. Onnan kezdődhet valamiféle korrekció, de alapvetően a „nagyobb képben” további emelkedésre számítunk.

Egyre több jó kishír jelenik meg a magyar társaságokról. Nevezetesen: feloldódni látszik a patthelyzet Horvátországban. Korábban egy választott bíróság hozott olyan ítéletet, hogy az INA-nak a legjobb üzleti érdekeit kell követni. Így racionalizálja a létszámot, és a sisaki finomító is bezárásra kerülhet. Ráadásul még a horvát legfelsőbb bíróság is neki adott igazat a koncessziók ügyében. Sőt, a Hernádi ügy is megoldódhat hamarosan. Plusz, ha az RWE-vel a tranzakció sikerül, akkor a szénhidrogén visszatérhet a korábbi szint környékére, viszonylag rövid időn belül. Az OTP hamarosan (fél év-egy év) túl lehet a devizahiteles ügyön. Esetleg akvizícióval örvendeztet meg bennünket, és itt is lehet folytatni a sort. A Magyar Telekom pedig túl van a koncesszió vásárlásokon, és ezerrel tör előre a szolgáltatások növelése terén. Szombattól a 4G lefedettség 73 százaléka növekedett a korábbi 54 százalékról. Reméljük ez az üzleti teljesítményben is látszani fog. Közben a Richter halad előre az Esmya-val és a Caripraine-nal, és a geográfiai terjeszkedéssel, amely előbb vagy utóbb kompenzálhatja az ukrán és orosz problémákat. Egy szó mint száz, itthon is áremelkedést várunk, de a 20 napos mozgóátlag 17 837 pontnál átmenetileg megfékezheti az emelkedést, de a hosszabb kép itt is inkább pozitív, mint negatív.

Nemzetközi hírek
USA

- A pénteki kereskedésben észak felé vetté vették az irányt a vezető tengerentúli indexek, és látványos pluszban zárták a kereskedést (Dow 1,64%, Nasdaq 0,96%, S&P500 1,3%).
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének októberi előzetes értéke a várt kis csökkenés helyett 84,6 pontról 86,4 pontra emelkedett. 2007 júliusában mértek utoljára ilyen magas értéket.
- A megkezdett házépítések száma 6,3%-kal 1,02 millióra emelkedett szeptemberben az USA-ban, amely kedvezőbb az 5,4%-os várakozásoknál, ami jó hír az augusztusi csökkenés után.
- A kiadott építési engedélyek száma 1,5%-kal 1,02 millió darabra emelkedett, ami némileg elmarad a várakozásoktól.
- A Morgan Stanley pénteken piacnyitás előtt publikálta negyedéves számait. A tisztított részvényenkénti profit 84 cent lett, felülmúlva az 54 centes piaci konszenzust. Az árbevétel 8,9 milliárd dollár volt az elmúlt három hónapban, ami szintén jobb, mint a 8,17 milliárd dolláros várakozás. A papírok 2%-os pluszban zárták a kereskedést.
- Pénteken megszólalt Janet Yellen a bostoni Fed által szervezett konferencián, és arról beszélt, hogy a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek közel egy évszázados csúcsra emelkedtek. Szerinte bizonyos mértékű egyenlőtlenség hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, de az egyenlőtlenségek jelenlegi is tapasztalható folyamatos növekedése már nyugtalanítja a Fed elnököt.
- Izgalmas napnak nézünk elébe ma is, mert piacnyitás előtt az IBM publikálja negyedéves számait, zárás után pedig az Apple eredményéért izgulhatnak a befektetők.

Európa
- Mindent megvettek pénteken az európai börzéken, amit csak értek a befektetők. A FTSE 100 index 1,85%-os, a CAC 40 index 2,92%-os, míg a DAX index 3,12%-os pluszban fejezte be a kereskedést.
- Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint a piacok túlreagálták a növekedési kilátások visszaesésével kapcsolatos statisztikákat. Érdekes, hogy a testület nem szokott ehhez hasonló nyilatkozatokkal előállni.
- Ideiglenes megállapodást kötött az orosz Gazprom Kijevvel, hogy március 31-ig 385 dollár / ezer köbméteres áron szállít gázt Ukrajnának (április eleje óta 485 dollár volt az ár). Ennek ellenére a fennálló, több mint 5 milliárd dolláros gáztartozás kiegyenlítése nem történt meg, sőt az ukrán elnök szerint a teljesítéshez külső segítségre szorulnak. Az IMF november közepi kijevi látogatása során a meglévő hitelkeret módosítása megoldást kínálna a problémára.
- A Moody’s hitelminősítő pénteken egy fokozattal „Baa2”-re (két lépésre a spekulatív kategóriától) vágta vissza Oroszország adósbesorolását, és negatív kilátást helyezett mögé. Az indoklásban az olcsóbb olajár költségvetésre gyakorolt negatív hatását, és az ukrán-orosz vita nyomán kialakult növekedési kilátások visszaesését jelölték meg kockázati tényezőként.
- A német Spiegel szerint Németország és Franciaország titokban tető alá akar hozni egy egyezséget, miszerint az Európai Bizottság elfogadja Párizs 2015-ös költségvetésének tervezetét, mindezt úgy, hogy a 3%-os EU-s deficit célnak nem felelnek meg a számok. A francia és a német gazdasági miniszter ma Berlinben egyeztet.
- A görög pénzügyminiszter nem cáfolta az ország IMF-fel való szakítását a hétvégén. A piac nem véletlen fogadta rosszul az ehhez hasonló pletykákat múlt héten, hiszen igencsak kérdéses lenne, hogy Görögország miként tudna finanszírozást szerezni a tőkepiacról, ha megszűnik a védőháló.
- A héten jelenti be a Tesco, hogy a korábban kommunikált 250 millió font helyett csak 225 millió fonttal lesz kevesebb a második negyedéves eredmény.

Olaj, arany
- Pénteken egy szűk sávban oldalazott az arany, és 1.238 dolláron zárta a kereskedést. A reggeli órákban enyhe emelkedést láthatunk, az árfolyam 2 dolláros pluszba lendült a záróárhoz képest.
- A múlt héten kétéves mélypontra zuhant a kőolaj kurzusa, és 80 dollárról pattant vissza az árfolyam csütörtökön. Az erőteljesebb korrekció csak egy napig tartott, jelenleg oldalazás látható 83 dollár környékén.

Devizák
- Az EUR/USD kereszt a hét utolsó napján az 1,2850-1,2750-es szintek között sávozott.
- A ma benyújtandó 2015-ös magyar költségvetési tervezet előtt a forint tudott erősödni, hiszen a pénteki 307,5-es szintekről 305,5-ig csorgott le a kurzus.

Távol-Kelet
- A Nikkei 3,8%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett.
- A Nikkei értesülései már arról szólnak, hogy a japán nyugdíjalap, a GPIF 25%-ra növelné az alapon belül a részvények arányát, ami jelentősen több, mint a korábban ismert 20%-os terv, ráadásul a felső limit (30%) közelében húzódna, szemben a jelenlegi szabályozással, ami 6% és 18% közötti részvényarányt engedélyez. A vártnál nagyobb arányú részvényátsúlyozás komoly lendületet adhatna a részvénypiaci áremelkedésnek.
- Shinzo Abe japán miniszterelnök először tett olyan kijelentést, miszerint későbbre tolhatják a jövő év elején esedékes újabb áfa emelést, melynek keretében 8%-ról 10%-ra növelnék a fogyasztási adót, ami kedvezően hatna a kiskereskedelem alakulására.
- Nem hivatalos hírek szerint a kínai jegybank 200 milliárd jüan (32,7 milliárd dollár) likviditással támogatná az ország legnagyobb vegyes tulajdonú hitelintézeteit, ami 5 vagy 6 bankot érinthetne. Szeptemberben az 5 legnagyobb kínai bank már kapott egy 500 milliárd jüan összegű likviditásbővítést a jegybanktól.
- A likviditásnövelés után egyre több elemző véli úgy, hogy a jegybank a jelenlegi 3%-ról tovább csökkentheti a betéti kamatot.
- Ma kezdődött a 4 napos testületi ülés Kínában, ami a kommunista párt legjelentősebb ülése. A legfontosabb témák, melyekről várhatóan szó lesz: korrupció ellenes hivatal felállítása, nagyobb függetlenség a bíróságoknak, földreform, fiskális reform.

Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek pluszban, míg az európaiak mínuszban voltak ma reggel.

Gazdasági hírek
- Varga Mihály ma nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét a parlamentnek. A korábbi hírek szerint valamelyest csökkenhet a redisztribúció, elsősorban a jövedelempótló támogatás.

Vállalati hírek
- A horvát legfelsőbb bíróság döntése szerint az INA visszakapja azokat a koncessziókat, amelyeket 2011- ben a Kosor kormány elvett tőlük. A sajtó szerint akár jelentős mennyiségű gáz is lehet a Horvátország északi részén található mezőkben. A hír kedvező a MOL számára, és azt mutatja, hogy a megfelelő jogi eszközök használata nélkül nehéz lesz eltéríteni a MOL-t a horvát INA irányításáról. A hírek szerint a koncessziós terület akár 80 milliárd köbméter földgázt is tartalmazhat, ami jelentős mennyiségnek tekinthető.
- Csányi Sándor OTP vezér 365 millió forint értékben vásárolt Opus kötvényeket.
- A Fővárosi Törvényszék ma tárgyalja a bankok kartell perét. A Gazdasági Versenyhivatal összesen 9 milliárd forintra bírságolta a bankokat, mert 2011 végén és 2012 elején a végtörlesztés időszakában összehangoltan emelték a kamatokat. Az OTP 3,9 milliárd forintos büntetést kapott, míg az FHB nem érintett az ügyben.
- A Magyar Telekom 450 darab 4G állomást kapcsolt be, ezzel a korábbi 54%-ról 73%-ra növelve 4G lefedettségét. A szeptember végén zárult tenderen elnyert frekvencia blokkokkal 2015 végére 93%-ra növelnék a lefedettséget.

Egy hongkongi és egy abu-dzabi konzorcium vételi ajánlatot készül tenni az Adidas tulajdonában lévő Reebok-ért. Az Adidas még 2006-ban nagyságrendileg 3 milliárd eurót adott a cipőgyártóért. A vételi ár 1,7 milliárd euró lehet, ráadásul a német sportszergyártó az egyik leggyengébben teljesítő részlegétől válhatna meg. Ráférne a vérfrissítés a részvényre, ugyanis ebben az évben már több mint 40%-ot esett az árfolyam, amivel a legrosszabban teljesítő DAX tag címét nyerte el.

A Financial Times értesülései szerint az EKB stressztesztjében egy 10-20%-os leírás hatását fogják modellezni a hajózási portfolión. A Commerzbank a második negyedév végén 13 milliárd euró értékű hajóhitel-állománnyal rendelkezett, vagyis egy 1,3-2,6 milliárd euró közötti leírást fognak szimulálni, de valószínűleg ezen feltételek mellett is át fog menni a Commerzbank a jegybanki vizsgálaton. Az EKB stressztesztjének eredményét vasárnap délben fogják nyilvánosságra hozni.

A Fed bejelentette, hogy jövőre már a Deutsche Bank amerikai leányvállalata is érintett lesz a stressztesztben. A német bank leányvállalata az egyetlen, amely új szereplőként fog részt venni a 31 bankot érintő vizsgálatban. A hír semleges.

A Lufthansa pilótái ma délutántól holnap éjfélig újabb sztrájkot tartanak, ami azonban nem fogja érinteni a hosszú távú és a Germanwings által üzemeltettet járatokat. A szinte folyamatossá váló sztrájkok növelik annak esélyét, hogy a negatív hatások az utaslétszám és a kihasználtság alakulásában is meg fognak látszani, ami nyilvánvalóan aggodalommal tölti el a befektetőket.

A Lufthansa ismét bejelentette, hogy egyre közelebb állnak ahhoz, hogy megegyezzenek a Turkish Airlines-zal közös SunExpress további bővítéséről. A közös vállalaton keresztül szeretnének nyitni a hosszú távú fapados járatok irányába. Az ügy érdekességét az adja, hogy néhány hónapja már érkezett egy hasonló bejelentés a Lufthansa-tól, akkor azonban a török partner nagyrészt cáfolta ezeket a híreket. A hosszú távú fapados járat a tervek szerint az Indiai-óceán, Florida és Dél-Afrikába irányába is repülhetne.

A Morgan Stanley eltávolította az Unicredit-et a legjobb európai ötleteket tartalmazó listájáról, vagyis kissé pesszimistább lett az elemzőház az olasz bank vonatkozásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.