BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon kedvező egyenleget hozott a magyar államháztartás

Korrigált a forint a múlt heti nagy erősödés után, de még mindig a 200 napos mozgóátlag alatt, 308-nál jár az EUR/HUF kurzusa. A korrekció folytatódhat még a napokban, amit ismét forinterősödés követhet, a trend irányában - vélik az Erste elemzői.

A forint ugyan némileg gyengült a napokban, de ez inkább a természetes korrekció jele, mintsem a fundamentumok változásának. Várhatóan az év végéig folytatódik a forinterősödés, amit immár a kormány is támogat, hogy megfelelő szintet érjen el a GDP arányos államadósság. Ugyan a várható költségvetési hiány (2,7%) jelentősen alacsonyabb lesz, mint a várható nominális GDP növekedés (5,3%), de az államadósság ráta csak 307-es euró/forint árfolyam alatt tud csökkenni számításaink szerint. A kötvénypiacon tovább csökkentek a hozamok, 4,49%-on kereskednek a 10 éves papírokkal. A tegnapi aukción ismét hozamcsökkenést láthattunk, 1,32%-ra csökkent az átlagos eladási hozam. A befektetők 84 milliárd forintnyi ajánlatot adtak, de az ÁKK nem adott el többet, mint a meghirdetett 40 milliárd forint. Az adósságkezelő mától cseréli az 5 éves referenciakötvényt a 2019/A jelű állampapírról, a 2020/B jelűre. Emiatt, technikai okokból 10-15 bázisponttal ugorhat meg az 5 éves referenciahozam.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyama az 1,2680-as szint átlépésével kacérkodik, de folyamatosan lefordul róla, és az 1,2620-as szintekig meg sem áll.

Kedvezőtlen hangulat alakult ki az Egyesült Államok tőzsdéin, az indexek már a nyitás után lefelé mutattak, és zárásra több mint 1,5%-os mínuszba kerültek a piacok (Dow -1,61%, Nasdaq -1,57%, S&P500 -1,52%). Az európai börzékről is elfogyott a lendület: a FTSE 100 index 1,04%-kal, a DAX index 1,34%-kal, míg a CAC 40 index 1,81%-kal került lejjebb a hétfői záró értékéhez képest. Vegyes képet mutattak az ázsiai tőzsdék: a Nikkei 1%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot esett, míg Shanghai index 0,6%-os emelkedést tudott felmutatni.

A nemzetközi árupiacon a börzék esésének köszönhetően második napja emelkedi az arany árfolyama. A WTI olaj esetében viszont nem ilyen rózsás a helyzet, az kurzus letörte a lélektanilag fontos 90 dolláros szintet. Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban álltak a reggeli órákban.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Kedvezőtlen adatot publikált Nemzetközi Valutaalap, ugyanis a World Economic Outlook című elemzésében lefelé módosította a globális növekedési kilátásokat. Az idei évre vonatkozóan 0,4%-kal 3,3%-ra rontották a gazdasági növekedési várakozást, miközben a jövő évi előrejelzést 3,8%-ra csökkentették.

A Fed kamatdöntéssel kapcsolatban szólalt meg William Dudley. A new-yorki Fed kormányzó szerint amennyiben továbbra is kedvező munkaerő-piaci adatok érkeznek (csökken a munkanélküliségi ráta) és tovább nő az infláció, akkor a 2015 közepi kamatemelés ésszerű lehet, ami gyakorlatilag a Fed jelenlegi várakozása. A Fed ma este publikálja a szeptemberi nyíltpiaci bizottsági ülés jegyzőkönyvét, amit kiemelt figyelemmel kísér a piac.

Újabb kedvezőtlen vélemény érkezett az eurózónáról: a Capital Economics szerint az euró övezet gazdasági teljesítménye továbbra is gyenge. A legnagyobb aggodalmat a rendkívül alacsony infláció okozza a negatív kibocsátási rés miatt.

Az MNB ma publikálja a szeptemberi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét. Várhatóan nincs különbség a monetáris tanács helyzetértékelésében, továbbra is indokoltnak látják a laza monetáris kondíciók középtávú fenntartását.

Az államháztartás központi alrendszere szeptemberben meglepetésre, 14,2 milliárd forint többletet hozott össze, ami az augusztusi kis hiányhoz hasonlóan kimondottan jó adat. Az éves kummulált hiány ezzel 844,6 milliárd forintra apadt, ami a pénzforgalmi hiányterv 85,8%-a. Ez a korábbi évekhez viszonyítva is alacsonynak mondható, úgy hogy az elmúlt két évben bőven alulmúlta a tervezettet a deficit. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy 2,7% körül lehet az éves, ESA2010 módszertan szerint számolt GDP arányos hiányadat, szemben a kormány 2,9%-os tervével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.