BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negatív meglepetés az új adócsomag

A forint tartja erejét, ma reggel 306 alatt jár az euróval szemben. Az EUR/HUF kurzusa egyre inkább közelít a 305-ös szinthez, ennek áttörésével megnyílna a tér a 302-es támaszig. Ez a valószínűbb szcenárió a technikai kép alapján - írják az Erste elemzői.

Nincs változás a forintpiacon, továbbra is kifejezetten erősen viselkedik, mind a változékony nemzetközi hangulatban, mind a régiós összehasonlításban. Az idei nagy forintgyengülés korrekciója tehát folytatódik, és év végéig valószínűleg marad is e tendencia. Jövőre már valószínűbb, hogy ismét gyengülő pályára áll a hazai fizetőeszköz, 310 körül alakulhat az árfolyam 2015-ben. Az ÁKK a meghirdetett mennyiség csupán felét, 20 milliárd forintot értékesített a tegnapi 3 hónapos DKJ aukción. A kereslet is gyenge volt, és az átlaghozam is 1,34%-ra emelkedett a tenderen. Az ÁKK várhatóan a jövőben is kevesebb DKJ-t értékesít majd, hiszen év végére – az államadósság csökkentése érdekében – várhatóan jelentősen csökkenteni akarja a kormányzati tartalék számla  (KESZ) jelenleg magas méretét. Közel hathetes csúcsra, 1.252 dollárra emelkedett az arany ára tegnap, miután a piac a közelgő indiai esküvői szezon miatt a keresleti oldal növekedésére számít.  A WTI típusú kőolaj árfolyama 82 dollár fölött tudott maradni tegnap, annak ellenére, hogy a piaci várakozás szerint ma két éves mélypontra eshetnek az amerikai üzemanyag készletek.

Nemzetközi helyzetkép:

Ismét az Európai Központi Bank mozgatta meg a devizapiacokat, a dollár ismét erősödésbe kapcsolt. Az EUR/USD kurzusa az 1,2840-es szintekről 1,2721-ig szakadt tegnap az EKB vállalati kötvényvásárlásaival kapcsolatos spekulációira. Masszívan emelkedtek tegnap a vezető amerikai börzék, a Nasdaq 21 hónapja nem zárt ilyen erős napot (Dow 1,31%, Nasdaq 2,38%, S&P500 1,94%). Újra fordítottak az irányon egyet az európai tőzsdéken, hiszen a FTSE 100 index 1,68%-ot, a DAX index 1,94%-ot, míg a CAC 40 index 2,25%-ot emelkedett. Ázsiában is kedvező volt a hangulat, a Nikkei 2,7%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,3%-ot esett. Mégsem született meg a megállapodás Oroszország és Ukrajna között a téli gázszállítási kedvezményekkel kapcsolatban, ugyanakkor jövő hét szerdán Brüsszelben pont kerülhet az ügy végére. Közel hathetes csúcsra, 1.252 dollárra emelkedett az arany ára tegnap, miután a piac a közelgő indiai esküvői szezon miatt a keresleti oldal növekedésére számít. A WTI kőolaj árfolyama 82 dollár fölött tudott maradni tegnap, annak ellenére, hogy a piaci várakozás szerint ma két éves mélypontra eshetnek az amerikai üzemanyag készletek. Mínuszban tartózkodnak a tengerentúli határidős indexek a reggeli kereskedésben.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az EKB vállalati kötvényeket is vásárolhat decembertől az eszközvásárlási program keretében. Az eddigi kommunikáció szerint csupán fedezett kötvények és eszközfedezetű értékpapírok szerepeltek a listán, azonban az egyre nagyobb piaci nyomásgyakorlás miatt megváltozhat a testület véleménye. Az EKB egyelőre cáfolta a híreszteléseket. A Capital Economics szerint az európai vállalati kötvénypiac 1400 milliárd euró, ami túlságosan kicsi az EKB-nak. Az elemzőház szerint jobb választás lenne a 9000 milliárd eurós szuverén euróövezeti kötvények piacán nézelődni.

Akár már a ma is elmeszelhet öt európai országot az Európai Bizottság, köztük Franciaországot és Olaszországot is a költségvetési célok megsértése miatt, mindezt egy héttel az után, hogy a tagországok benyújtották a költségvetési számaikat Brüsszelnek.

Varga Mihály tegnap bejelentette a 2015-ös adócsomagot, amely többek között a következőket tartalmazza:
Maradnak a szektorális különadók. 2015-ben a bankadó nagyjából a korábbi szinten marad, csupán minimális változást tettek benne. Később azonban csökkentés is elképzelhető, a hitelezés ösztönzése céljából.
A távközlési adót kiterjesztik az internetre is. Az internetadó gigabyte-onként 150 forint lesz, de maximum 700 forint lakossági előfizetőnként, és maximum 5000 forint üzleti előfizetőnkként. Az adót a szolgáltató fizeti, és költségként leírható. A kormány 20 milliárd forintos éves bevételre számít.
Bevezetik a befektetési alapok forgalmazásának különadóját, ami a forgalmazói díj 25%-a. Ez nagyságrendileg egyszámjegyű milliárdos tétel lehet.
Összességében negatív meglepetés az adóemelések bevezetése, hiszen inkább kiadáscsökkentő lépéseket vár a piac. A fenti adótételek azonban elhanyagolható méretben befolyásolják csupán a költségvetést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.